8 expresii pe care n-ar trebui să le foloseşti niciodată în creşterea copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anumite expresii comune pot avea o influenţă negativă în dezvoltarea copiilor
Anumite expresii comune pot avea o influenţă negativă în dezvoltarea copiilor

De multe ori, fără să ne dăm seama, folosim anumite expresii clasice, răspândite în rândul părinţilor, pentru a ne disciplina copiii, fără să ne dăm seama de impactul pe care îl au acestea pe termen lung asupra celor mici. Iată o listă de opt expresii pe care nu trebuie să i le spui niciodată copilului tău.

„Nu mă face de ruşine!“

Prin folosirea unei astfel de expresii extreme şi emoţionale rişti să-ţi răneşti copilul şi să-i afectezi capacitatea de a percepe laudele şi criticile constructive. Copiii care aud această expresie din partea părinţilor ajung să caute constant confirmare în ochii celorlalţi, lucru care poate duce mai târziu la probleme serioase în relaţiile amoroase.

„Promit că vom merge în vacanţă anul acesta“

Aceasta este o modalitate foarte dăunătoare de a ispiti copiii cu recompense pentru le distrage atenţia, pentru că poate crea lipsă de încredere între tine şi copilul tău şi îl va împiedica să lege relaţii bazate pe încredere cu alţi adulţi în poziţii de autoritate. Dacă nu vă permiteţi o vacanţă, puteţi căuta alternative mai ieftine în loc să nu vă ţineţi deloc de promisiune. Amintiţi-vă importanţa unei promisiuni în mintea unui copil, iar în cazul în care este necesar un compromis, explicaţi-i acest lucru în detaliu înainte de a acţiona.

„Când eram de vârsta ta mă descurcam mult mai bine“

Copiii cu vârste sub şase ani îşi percep părinţii ca pe nişte zei mai degrabă decât ca simpli muritori. Fiind pus pe un piedestal în acest fel, cei mici vor lua foarte în serios tot ceea ce le spui, iar dinamica relaţiilor pe care le leagă cu ceilalţi vor fi de asemenea influenţate semnificativ de expresiile şi afirmaţiile pe care le foloseşti. Dacă te referi constant la realizările tale din copilărie, copilul va dezvolta un spirit competitiv nesănătos şi va căuta cu disperare să-şi valideze respectul de sine. În timp ce acest lucru nu este neapărat dăunător în copilărie, mai târziu va avea efecte devastatoare, pentru că o astfel de gândire încurajează oamenii să atingă obiective pentru a le face altora pe plac, în locul satisfacţiilor personale. Acest lucru îi poate aduce pe termen lung nefericirea şi nu-i va permite să se bucure din plin de viaţă.

„Ceilalţi copii au luat note mai mari la test“

Comparând realizările copilului tău cu cele ale colegilor lui poate avea un impact extrem de negativ asupra capacităţii lor de a forma relaţii cu oamenii de aceeaşi vârstă. În loc să înţeleagă importanţa prieteniilor şi a legăturilor create cu alte persoane, va vedea în colegii săi nişte adversari care trebuie întrecuţi cu orice prilej. Acest lucru va afecta nu doar dezvoltarea lui socială, ci şi modul în care este perceput de ceilalţi. Şi mai îngrijorător este faptul că această comparaţie negativă poate determina mai târziu lipsa de încredere în sine şi tendinţa validării în conformitate cu acţiunile celorlalţi.

„Nu vei creşte mare şi puternic dacă nu mănânci tot din farfurie“

Această expresie des întâlnită, care la bază are intenţii bune, poate avea un impact negativ asupra copiilor. Până la urmă, tulburările alimentare şi repulsia faţă de anumite alimente cel mai probabil provin din copilărie, uneori ca rezultatul unei traume, dar cel mai adesea prin proiecţiile subconştiente ale părinţilor. Chiar dacă foloseşti această expresie pentru a obţine rezultatul dorit, acest lucru poate determina copiii să pună prea mult accent pe importanţa produselor alimentare şi să nu mai mănânce anumite delicatese. În schimb, este mult mai bine să-ţi încurajezi copilul să mănânce anumite alimente prin evidenţierea beneficiilor pe care le au asupra sănătăţii sau să faci procesul de hrănire mai atractiv şi mai puţin serios.

„Eşti exact ca tatăl tău/mama ta!“

Chiar şi spusă în glumă, expresia poate crea conotaţii negative în mintea unui copil şi îl poate determina să privească cu ochi răi trăsăturile pe care le moşteneşte de la un anumit părinte. Să nu mai vorbim de impactul ei dacă o rosteşti atunci când eşti nervos! În acest caz, îi dai copilului un semn clar că te nemulţumeşte relaţia ta cu celălalt părinte, îl vei implica fără să vrei într-un conflict parental, iar acest lucru îl va tulbura. Nu îţi revărsa frustrările personale asupra copilului, pentru că acest lucru îi va scădea stima de sine!

 

„Nu vreau să mai aud niciun cuvânt!“

Sigur că uneori copiii sunt gălăgioşi şi, ca părinte, este datoria ta să le gestionezi comportamentul în funcţie de situaţie. Însă, pe de altă parte, părinţii nu trebuie să creeze limite care îi împiedică pe copii să se exprime sau să încerce să stăpânească zburdălnicia lor naturală, care de cele mai multe ori este un semn de inteligenţă şi creativitate. Atunci când îi spui copilului să tacă, indiferent de circumstanţe, îi sugerezi inconştient că prezenţa lui nu este binevenită în viaţa ta. În mintea unui copil, care este în plină dezvoltare, acest lucru poate crea sentimente de vinovăţie şi inadecvare, el neînţelegând sensurile ciudate ale cuvintelor şi felul în care acestea sunt folosite. În loc să foloseşti acest limbaj dur şi tăios, ar trebui să te concentrezi pe ton atunci când îi spui copilului tău să păstreze liniştea.

„Dacă faci asta pentru mine, o să te iubesc la infinit“

Problema din această frază este destul de evidentă. Părinţii ar trebui să le ofere iubire copiilor în mod necondiţionat. Expresia, care pare nevinovată şi jucăuşă, sugerează de fapt că dragostea părintească este condiţionată de comportamentul copiilor şi de împlinirea dorinţelor părinţilor, lucru care poate avea consecinţe majore mai târziu, când copiii dumneavoastră se vor implica într-o relaţie. Această idee va transforma copilul într-o persoană servilă, care trece peste propriile dorinţe pentru a-i satisface pe alţii. De aceea, trebuie să-i aminteşti mereu copilului tău că il iubeşti şi să îi explici că acest sentiment este necondiţionat şi nu are legătură cu comportamentul şi cu calităţile sale.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite