5 motive pentru care copiii sunt neascultători: învaţă să comunici eficient cu cei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunicarea cu cei mici poate fi extrem de dificială când adulţii nu cunosc „instrucţiunile“ de folosire a limbajului copiilor. Psiholgii explică modul în care părinţii pot învăţa să comunice eficient cu micuţii.

Oricât de mult şi-ar iubi părinţii copiii, ei ştiu că există şi momente în care lucrurile sunt mai dificile decât par. Unul dintre acestea este comunicarea atunci când cei mici par să nu reacţioneze la ce li se spune. Conform psihologilor, sarcina părinţilor nu este atât de grea pe cât pare. Aceştia susţin că modul de abordare poate schimba reacţia celor mici, scrie zenparent.in.

Copiii nu pot înţelege mesajele complexe

Potrivit logopedului Lauren Lowry, folosirea frazelor lungi şi a conversaţiile cu prea multe subiecte pot lăsa copii confuzi. În calitate de părinte, este mai bine să fii concis şi simplu când comunici cu cei mici. „Cea mai mare provocare a părinţilor este să înţeleagă modul în care copiii lor primesc mesajul. De multe ori presupunem că cei mici înţeleg ceea ce spunem şi ajungem să ne întrebăm de ce nu reacţionează“, spune psihologul Michael Thompson.

Părinţii folosesc un ton ridicat

Poate fi frustrant când nu sunteţi ascultat, dar recurgerea la ridicarea tonului şi folosirea unui limbaj aspru nu ajută. Un studiu publicat în revista „Child Development“ a analizat peste 900 de familii şi a constatat că acest obicei poate avea un impact negativ semnificativ asupra copiilor. Limbajul sever provoacă durere emoţională şi psihologică micuţilor.

Copiii sunt ignoraţi

Copiii mici par să vorbească tot timpul şi pun un milion de întrebări chiar şi atunci când părinţii sunt extrem de ocupaţi. Potrivit psihologului Melanie Greenberg, în loc să-i ignore, fiecare părinte ar trebui să-i ajute să se liniştească, apelând la respect, empatie şi grijă. Data viitoare când doresc să aibă o discuţie filosofică despre motivul pentru care cerul este albastru fix în timp ce pregătiţi cina, explicaţi-le că sunteţi ocupaţi, dar puteţi discuta pe larg imediat după ce terminaţi ce aveţi de făcut. Copiii pot fi mai înţelegători decât vă puteţi da seama, atunci când li se acordă atenţia de care au nevoie.

Se simt dispreţuiţi

Copiii pot deveni frustraţi şi furioşi destul de uşor atunci când se simt dispreţuiţi. Data viitoare, chiar dacă sunteţi supăraţi, încercaţi să empatizaţi şi spuneţi-le că înţelegeţi de unde provin emoţiile lor. Nu te grăbi să le corectezi părerile, nimănui nu îi place să i se spună că a greşit. „La fel ca adulţii, copiii doresc să simtă că opiniile lor contează şi adesea se înfurie atunci când li se spune că au greşit“, spune dr. Thompson.

Calitatea conversaţiilor

Deşi vorbim cu cei mici pe timpul zieli, este posibil ca discuţiile noastre să nu reprezinte pentru ei susţinerea emoţională de care au nevoie. Spunându-le ce să facă sau ce nu au voie să facă nu este genul de comunicare ce poate reprezenta validarea de care copiii au nevoie. Arătaţi-vă interesul vorbind despre lucrurile care îi pasionează.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite