Domnul Wang arată calea către China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Wang, la finalul prezentării pentru propriul brand FOTO Reuters
Alexander Wang, la finalul prezentării pentru propriul brand FOTO Reuters

Alexander Wang (28 de ani) este primul designer asiatic care ocupă o poziţie de conducere într-o casă de modă europeană odată cu numirea sa ca director creativ la Balenciaga

„Domnul Wang“ este apelativul tânărului de 28 de ani care scrie istoria modei în acest moment. Nu doar pentru că este cel mai tânăr designer care să ocupe o poziţie de conducere în cadrul unei case de modă, ci şi pentru că a depăşit barierele impuse de prejudecăţi legate de naţionalitate şi nume.

Alexander Wang, născut într-o familie de taiwanezi, crescut în California, America, este un designer al străzii, cu propriul brand în New York. Născut în San Francisco, Wang a studiat Design la Parson înainte să-şi lanseze propria afacere, cu ajutorul părinţilor săi. Până la 25 de ani a reuşit să aducă compania la o cifră de afaceri de 25 de milioane de dolari. Nici expansiunea sa în China nu putea să treacă neobservată. Anul acesta, sub propriul brand, Wang a deschis un magazin de 4.600 de metri pătraţi în Beijing. Wang a ridicat îmbrăcămintea sport la rang de smart casual, iar astăzi face un pas mare către haute couture, pe urmele maestrului spaniol Cristóbal Balenciaga, fondatorul casei de modă cu acelaşi nume.

Un cosmopolit într-un muzeu al modei

Numirea lui Alexander Wang a fost confirmată de PPR, conglomeratul francez care a cumpărat casa de modă Balenciaga în 2001. Grupul mai deţine branduri precum Gucci, Saint Laurent, Alexander McQueen şi Stella McCartney şi are o parte din monopolul modei internaţionale.

Wang nu va renunţa la propria sa companie, lucru reieşit din comunicatul de presă oferit publicităţii, fiind onorat să accepte acest rol pentru un brand şi o casă de modă pentru care avea „doar admiraţie şi respect“.
Isabelle Guichot, directorul executiv al casei de modă, a lăudat „modernitatea, individualismul şi viziunea cosmopolită“ a tânărului designer încă dinainte de mutarea acestuia, aşa că decizia nu vine ca o veste-şoc. Designerul îl succede pe Nicolas Ghesquière, cel care a stat la cârma creativă a brandului timp de 15 ani şi care a creat o eleganţă high fashion şi futuristă în acelaşi timp. Direcţie total opusă faţă de cea a lui Wang. Dar, cel mai probabil, asta era şi ideea schimbării.

image

Domnul Wang, în schimb, are un talent în arta afacerilor pe care l-a demonstrat deja din plin. Laureatul prestigiosului premiu pentru Cel Mai Bun Designer al anului 2009 din partea CFDA (Council of Fashion Designer’s of America) este înzestrat cu un simţ ascuţit în afaceri, brandul lui existând deja în 50 de ţări.

Made in China

Cu toate abilităţile sale, întrebarea „De ce a ales PPR un designer de îmbrăcăminte street smart?“ a existat pe buzele tuturor. Balenciaga este o casă care ţine la istoria modei, la eleganţa excesivă, aproape intangibilă majorităţii, ţeluri complet diferite de ale domnului Wang. „Semnele arată că Balenciaga vrea mai mult, vrea să se extindă, ceea ce înseamnă că va trebui să se adreseze şi publicului mai tânăr. Dar adevăratul secret al cooptării domnului Wang stă în legăturile sale cu China. Alexander Wang vorbeşte mandarina, iar Balenciaga s-a extins în China în ultimii ani“, este de părere Cathy Horyn, criticul de modă de la „The New York Times“.

De altfel, aceasta este ideea împărtăşită de întreaga industrie. Domnul Wang va fi în poziţia unică de a duce mai departe imaginea Balenciaga, mai departe de sud-estul Asiei, teritoriu atât de mult râvnit de către industria modei. Brandul are deja 10 magazine în China, dar acesta este doar începutul. Piaţa asiatică este „virgină“, iar moda europeană are de gând să-şi folosească toate armele în numele profitului.

Ultimele studii demografice arată că 40% din asiatici vor avea sub 30 de ani în 2020, iar compania franceză are de gând să se folosească de aceste cifre care îi permit să dea jos de pe podium high
fashion-ul din ultimii ani.

(Colecţie semnată de designerul Alexander Wang FOTO Reuters)

alexander wang

Alexander Wang a fondat propria companie în 2007, când avea numai 23 de ani. A devenit repede cunoscut drept un estet riguros cu accente sport, fiind descris drept un „sensibil urban“.
„Aşa că zvonurile au fost confirmate: Alexander Wang pleacă la Balenciaga, ceea ce nu este nimic altceva decât o alegere înţeleaptă de afaceri“, a scris Sussie Bubble pe
Twitter, una dintre bloggeriţele influente ale modei. 

Balenciaga vrea haute couture?

„Ghesquiere este un om greu de succedat. Alexander Wang este complet diferit, ceea ce este un lucru bun, presupun că această numire înseamnă un start nou pentru brand, mai mult decât o continuare a direcţiei de până acum“, a spus Susannah Frankel, editorul de modă al revistei „Grazia“. Speculaţiile se învârt în jurul aceleiaşi teme: Balenciaga vrea modă comercială, vrea purtabilitate, clientelă mai largă.

balenciaga

Casa de modă fondată în 1937 a avut parte de 15 ani imprevizibili sub conducerea lui Ghesquiere. „Nu ştiai niciodată ce urmează să vezi de la el pentru sezonul respectiv. Antrena toate trupele casei în direcţia pe care o vedea el pentru perioada respectivă“, povesteşte Harriet Quick, editor de modă. Sub conducerea sa, neoprenul a devenit ţinută de seară, imprimeurile florale au fost remixate într-un trend tăios, iar motivele sci-fi uşor kitschoase au devenit piese-cult.

În timp ce Ghesquiere a fost un designer influent de la bun început, creaţiile sale au fost nişate, atrăgătoare în special pentru consumatorul de modă înrăit şi extrem de educat. Wang, pe de altă parte, poate duce brandul către mass-market, fără să-l ieftinească estetic. „Asta este, de fapt, ideea. Wang va face casa de modă mai puţin elitistă şi o va transforma într-un must-have al generaţiilor tinere“, a spus Melanie Rickey, editor de modă.

„Wang are un talent extraordinar nu doar când vine vorba de produse accesibile, cât şi în ceea ce priveşte haute couture la Balenciaga. Va fi o mare provocare pentru el“, a spus François-Henri Pinault, directorul grupului PPR. Deocamdată nu se ştie dacă numele casei de modă va apărea din nou pe calendarul Săptămânii de Modă Haute Couture datorită lui Wang sau este doar un mod de a spune. În fond, Balenciaga face parte din epoca de aur a modei haute couture. Pinault a adăugat că nu vor avea loc schimbări majore de direcţie sub conducerea lui Wang.

„Plănuim să construim în continuare pe fundaţia ridicată de Nicolas. Aveam nevoie de cineva care poate merge în această direcţie, pentru că aceasta este miza“, a adău­gat el. Casa de modă a încetat să mai realizeze haute couture în 1968, la decizia lui Cristóbal Balenciaga, iar în 1986 brandul a fost relansat ca ready to wear.

Magazin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite