Artă la Milano în colecţiile de toamnă-iarnă: rochia-candelabru, „vedetă” în spectaculoasa prezentare Moschino VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moment din prezentarea colecţiei de toamnă-iarnă 2016/2017 a casei de modă Moschino FOTO AP Getty
Moment din prezentarea colecţiei de toamnă-iarnă 2016/2017 a casei de modă Moschino FOTO AP Getty

Prezentările spectaculoase, pe alocuri teatrale, din cadrul Săptămânii Modei de la Milano, în care s-a anunţat un nou val de tendinţe pentru sezonul de toamnă-iarnă 2016/2017, au adus în prim-plan hainele cu croielile supradimensionate, broderiile bogate şi piesele strălucitoare.

Maeştrii modei italiene, şi nu numai, şi-au pus amprenta inconfundabilă asupra tendinţelor pentru sezonul de toamnă-iarnă 2016/2017 în cadrul Săptămânii Modei de la Milano, desfăşurată între 24 februarie şi 1 martie. Spre deosebire de marii designeri care şi-au etalat colecţiile pe podiumurile de la New York şi Londra, numele mari ale industriei s-au evidenţiat, de această dată, prin „jonglerii‟ stilistice mult mai îndrăzneţe. 

Astfel, hainele de blană, paltoanele şi puloverele supradimensionate, suprapunerile bizare şi aplicaţiile decorative inedite au fost o surpriză plăcută pentru criticii de modă, care au aplaudat nonconformismul caselor de modă precum Dsquared2, Prada şi Moschino. Nici rafinamentul colecţiei Dolce&Gabbana, luxul vestimentar propus de Bottega Veneta şi eleganţa ţinutelor Emporio Armani nu au trecut neobservate, tedinţele următorului sezon rece următor fiind extrem de variate.

moda

Creaţie Emilio Pucci

Pe lista designerilor care au făcut din creaţiilor lor adevărate declaraţii de individualism se regăsesc şi gemenii canadieni Dean şi Dan Caten, din spatele casei de modă Dsquared2. Colecţia celor doi fraţi a trecut testul criticilor de modă, fiind descrisă de ediţia americană a revistei „Vogue‟ drept un „spectacol artistic triumfal‟. Hainele inspirate de costumele naţionale tibetane şi mongole, respectiv de uniformele ofiţerilor, cu mâneci edwardiene bufante, folosirea materialului de tip camuflaj, a blănii şi a franjurilor, s-au tradus printr-un festin vizual cu influenţe nomade. Toate aceste referinţe culturale şi estetice au dat un aer sexy, dar totodată foarte comod creaţiilor brandului internaţional.

moda

Ţinută DSquared2 

În cadrul colecţiei Dsquared2 s-au remarcat combinaţiile dintre piese vestimentare inspirate de stilul militar şi cele fine. Mixul dintre jachetele scurte, cu broderii, şi pantalonii cargo, dar şi combinaţia riscantă dintre bluza din dantelă, alături de pantalonii kaki cu buzunare, acoperiţi pe o parte de o fustă de culoare neagră, se numără printre ţinutele care au atras atenţia. 

Asocieri neaşteptate în colecţia Moschino

Odată cu instalarea designerului american Jeremy Scott în fruntea echipei creative a casei de modă Moschino, în octombrie 2013, creaţiile brandului italian de lux au căpătat, pe lângă opulenţa care îl caracterizează, tonuri extrem de îndrăzneţe. Scott a pus în scenă, la Milano, un spectacol autentic prin intermediul ţinutelor sale. „Vedeta‟ colecţiei a fost, cu siguranţă, rochia neagră, decorată cu o instalaţie-crinolină care imită un candelabru, dar nici celelalte creaţii ale creatorului de modă nu au fost mai puţin surprinzătoare. Fundele supradimensionate din satin, în tonuri  de mov, galben şi roz, prinse cu broşe bogate din pietre semi-preţioase, au fost combinate, în mod neaşteptat, cu fuste şi pantaloni din piele sau din denim, cu fermoare. Alte detalii marcante în colecţia lui Scott au fost mănuşile lungi de piele, beretele negre, cu vizieră, decorate cu lanţuri sau cu numele brandului Moschino în litere aurite, precum şi centurile masive din metal sau din piele, sub formă de corset, suprapuse peste rochiile mini. Cert este că, şi de această dată, „veşnicul‟ rebel Jeremy Scott a făcut senzaţie pe podiumul transformat, parcă, într-o scenă de teatru. 

Un nume care se impune din ce în ce mai puternic în industria modei, conform revistei „Vogue‟, este Massimo Giorgetti, directorul creativ al casei de modă Emilio Pucci şi creatorul brandului MSGM. Imprimeurile optice în culori vii şi formele stilizate, inspirate de peisajele montane, au decorat fustele creion, rochiile midi din mătase, dar şi jachetele şi compleurile. Totuşi, cea mai evidentă trăsătură a acestei colecţii a fost, cu siguranţă, lejeritatea conferită de croielile supradimensionate. Dacă la Săptămâna Modei de la New York colecţiile Lacoste şi Fenty Puma By Rihanna aduceau în prim plan rochiile-hanorac, Giorgetti a pus accentul pe puloverele lungi, cu decolteuri în „V‟, purtate fie ca rochii, fie combinate cu pantaloni sau fuste. 

Caracterul comod al hainelor masive a fost prezent şi în colecţia de toamnă-iarnă 2016/2017 a casei de modă italiene Fendi, unde hainele din blană, dar şi puloverele, pantalonii şi rochiile au urmat croieli foarte voluminoase. Despre piesele largi, în tonuri de alb, bleu, mov, maro şi negru, Silvia Venturini Fendi, directorul creativ al brandului, a spus că „întruchipează perfect spiritul jucăuş al stilului Fendi‟. 

moda

Ţinută DSquared 

„Noua generaţie de prinţese independente‟

Feminitatea şi luxul remarcabile, care caracterizează creaţiile Dolce&Gabbana, s-au materializat, de data aceasta, printr-o colecţie fantezistă, reprezentată, pe reţelele sociale, prin hashtagul „#DGFabulousFantasy‟. 

moda

Creaţie Dolce&Gabbana

Hainele pastelate, unele brăzdate de imprimeuri cu flori, carouri şi desene, altele de aplicaţii în forma unor animale, alături de piesele bătute cu paiete, pietre semi-preţioase sau ţesute cu fir metalic, au fost create special pentru „noua generaţie de prinţese independente, cu perspective îndrăzneţe‟, după cum au subliniat designerii Domenico Dolce şi Stefano Gabbana.

Fostul designer al casei de modă Emilio Pucci, norvegianul Peter Dundas, „străluceşte‟, încă de sezonul trecut, în slujba casei de modă Roberto Cavalli. Colecţia lui, o odă adusă decadenţei femeilor extrem de slabe din perioada Art Nouveau (n.r. mişcare artistică proeminentă la începutul secolului XX), a adus în tendinţe catifeaua, care a luat fie forma rochiilor, fie a pantalonilor şi a jachetelor, şi eşarfele lungi, din paiete. O combinaţie între stilurile glam rock şi boho chic, ţinutele semnate de Dundas au ieşit în evidenţă pe podiumurile de la Milano.  

   

moda

Creaţie Armani 

În viziunea lui Tomas Maier, directorul creativ al casei de modă Bottega Veneta, luxul şi feminitatea sunt sinonime. „Colecţia este închinată femeilor cu siluete filiforme, cu mişcări delicate. Este întruchiparea luxului personal‟, a declarat acesta descriind linia vestimentară prezentată la Milano. Potrivit editorului „Vogue‟ Sarah Harris, „femeia Bottega Veneta este iubită, şi răsfăţată de materialele fine‟, precum caşmirul. 

Aceasta este flatată şi de modelele simple, dar totodată cu personalitate, ale paltoanelor cu imprimeu de leopard, ale costumelor cu croială lejeră, inspirate de moda masculină, şi ale fustelor plisate asortate cu pulovere cu mânecă scurtă sau trei sferturi. „Toate hainele sunt purtabile. Noi nu facem haine pentru spectacol, ci pentru oameni. Întotdeuna mă gândesc la ei şi la ce îşi doresc în vieţile lor‟, a declarat designerul de origine germană. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite