Lipsa somnului are un impact negativ asupra relaţiilor
0Lipsa somnului are legătură cu o serie întreagă de efecte asupra sănătăţii, de la anxietate ridicată, până la scăderea densităţii mineralelor din oase şi consumul ridicat de calorii. În plus, influenţează şi relaţia cu partenerul de viaţă.
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California a descoperit că privarea de somn poate influenţa felul în care ne exprimăm recunoştinţa, prin faptul că determinăm oamenii din jur să se simtă lipsiţi de importanţă.
„Lipsa somnului ne face mai egoişti, pentru că facem o prioritate din nevoile personale, în defavoarea celor ale partenerului“, a declarat coordonatoarea studiului, Amie Gordon, psiholog la Universitatea din California.
Odihna insuficientă dăunează nu doar relaţiei cu partenerul, ci afectează şi capacitatea de a forma noi relaţii, sugerează un studiu mai vechi.
Publicaţia americană „Huffington Post“ a trecut în revistă câteva dintre cele mai surprinzătoare semnale care ne indică faptul că avem nevoie de mai mult somn.
1. Ţi-e foame
Dacă ai senzaţia de foame pe durata întregii zile (şi nu pentru că ai sărit peste micul-dejun sau pentru că mergi des la sală), înseamnă că duci lipsă de somn. Cercetări din 2010 au făcut legătura între lipsa de somn şi un nivel ridicat al hormonului ghrelin, acelaşi care declanşează şi senzaţia de foame.
Astfel creşte şi apetitul pentru alimente bogate în carbohidraţi şi în calorii, ceea ce ar putea explica de ce oamenii care nu au parte de suficiente ore de somn sunt predispuşi riscului de obezitate.
2. Eşti plângăcios/plângăcioasă
Un studiu din 2007 a descoperit că un creier privat de somn reacţionează cu 60% mai mult la vederea imaginilor negative sau tulburătoare, notează „USA Today”.
„Fără somn, creierul nu poate să pună experienţele emoţionale în context şi să producă răspunsuri controlate, adecvate“, spune Matthew Walker, autorul principal al studiului.
3. Uiţi lucruri sau nu te poţi concentra
Lipsa de concentrare ar putea fi pusă pe seama vârstei sau a stresului, însă lipsa de somn ar putea fi principala cauză. Prea puţine ore petrecute pe tărâmul viselor au fost asociate cu o serie de probleme cognitive, cum ar fi dificultăţile de concentrare, confuzia, o vigilenţă şi o concentrare scăzută şi probleme în a învăţa.
4. Nu poţi să scapi de răceală
Un studiu din 2009 a descoperit că oamenii care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte sunt de trei ori mai predispuşi să răcească, faţă de cei care dorm cel puţin opt ore pe noapte.
5. Eşti mai neîndemânatic decât de obicei
Trânteşti ceasul deşteptător în timp ce te duci spre dulap, verşi lapte pe jos când încerci să-l torni peste cereale, te loveşti la deget când mergi spre uşă? Cercetătorii nu ştiu cu exactitate de ce se întâmplă asta, dar oamenii par să „aibă abilităţi motorii mai lente şi mai puţin precise“, a declarat Clete Kushida, director al Centrului de Cercetare al Somnului, de la Universitatea Stanford. Reflexele sunt distruse, echilibrul şi percepţia şubrede, apar probleme de concentrare, iar timpul de reacţie este încetinit după o noapte în care nu ne-am odihnit cum trebuie.
6. Ai pierdut sentimentul iubirii
Dacă tu sau partenerul nu aveţi chef de nimic, iar starea de spirit nu e determinată de stres sau de vreo problemă de sănătate, atunci ai face bine să petreci câteva ore dormind. Lipsa somnului creşte nivelul hormonului de stres şi determină scăderea dorinţei sexuale.