INFOGRAFIE Cum alegi cadoul de nuntă perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadoul ideal trebuie să fie practic şi cu personalitate FOTO Shutterstock
Cadoul ideal trebuie să fie practic şi cu personalitate FOTO Shutterstock

Deloc uşor de ales, darul de nuntă ar trebui să exprime afecţiunea faţă de noul cuplu, dar, în acelaşi timp, să fie şi un sprijin pentru acesta. În topul preferinţelor mirilor se află cadourile personalizate.

Nunta reprezintă un stres imens pentru miri, dar şi pentru rude, prieteni şi cunoştinţe, care se văd obligate nu doar să participe, ci şi să contribuie, pe lângă clasicul „dar“, şi cu un cadou. Aici începe bătaia de cap. Dacă în străinătate poţi găsi multe soluţii, în România, astfel de afaceri specializate sunt abia la început.

Astfel, de multe ori, proaspeţii miri realizează că au trei cuptoare cu microunde, cinci prăjitoare de pâine, dar nicio masă de călcat. 

„Când ne-am căsătorit am primit cadou cinci cuptoare cu microunde: unul de la mama, unul de la fratele meu, altul de la sora soţului, altul de la o verişoară şi încă unul de la o vecină mai apropiată. Am mai avut şi alte cadouri la fel de potrivite: două fiare de călcat, vreo 10 seturi de ceşti, dar şi lucruri pe care nu le-am folosit niciodată, cum ar fi un set de milieuri, nişte suporturi de scobitori sau cutii muzicale kitsch. Am mulţumit frumos pentru toate, dar la final cred că am păstrat trei-patru cadouri“, povesteşte Nicoleta Stancu (32 de ani), agent imobiliar din Bucureşti.

Pe de altă parte, cei care activează în domeniu spun că a devenit destul de dificil să găseşti cadoul de nuntă perfect, în condiţiile în care majoritatea mirilor testează traiul în doi înainte de a-şi uni oficial destinelor.

Liste de cadouri întocmite de miri

„Problema cadourilor de nuntă s-a schimbat puţin în ultimii ani, deoarece multe cupluri se căsătoresc după ce deja trăiesc de câţiva ani împreună, mulţi au deja o casă sau, cel puţin, şi-au luat aparatură electrocasnică, mobilă şi alte lucruri necesare în orice locuinţă. Am primit multe solicitări de cadouri «originale», pentru că invitaţii nu ştiau ce au sau ce nu au mirii. În acest sens, am făcut pe site-ul nostru şi o categorie «wishlist», care poate fi salvată de cuplu şi apoi transmisă prietenilor. Odată luat un cadou, acesta dispare din lista de preferinţe, astfel încât mirii nu riscă să primească trei vaze“, spune Valentin Moraru, reprezentant al unei firme de cadouri.

Printre darurile aflate în topul preferinţelor se află, într-adevăr, cele personalizate sau inedite, dar şi electronicele. Potrivit unui studiu, electronicele şi electrocasnicele mari (maşini de spălat vase, frigidere, hote) sunt preferate de 52% din respondenţii studiului. De asemenea, o treime au declarat că şi-ar dori o cameră video sau un videorecorder. 

„Am locuit în chirie înainte de căsătorie şi câteva luni după, dar apropiaţii ştiau că am depus actele pentru a face un credit Prima Casă. Ne-am bucurat mult de iniţiativa lor de a face o listă cu ce avem nevoie în noua casă, aşa că au bifat ei cuptorul şi plita electrică, televizorul, un colţar pentru bucătărie, mobilierul pentru balcon, chiar şi gresia pentru bucătărie. Nu au fost cadouri personalizate, mai ales că toţi au contribuit, dar ne-au fost de mare ajutor când ne-am mutat în noua noastră casă“, povesteşte Mircea Ionescu (34 de ani), din Bucureşti.

Fără personalitate, dar practice

Deşi sunt practice, specialiştii se tem totuşi că darurile luate de pe o listă scad din experienţa unică pe care ar trebui să o trăiască şi invitaţii la o nuntă. Fiind vorba de persoane apropiate sau chiar de membri ai familiei, ei ar trebui să împărtăşească din emoţiile mirilor.

„Prin crearea unei liste, practic ne îndepărtăm de la tradiţie, de la rolul familiilor, în special al părinţilor, de a ajuta noul cuplu să pornească pe drumul căsniciei. Darurile au acum mai mult o valoare comercială, nu sentimentală, pe care însă multe cupluri nici măcar nu o conştientizează“, explică Tonya Williams Bradford, profesor universitar la Universitatea Notre Dame (SUA), care a condus un studiu în acest domeniu.

Un cadou aflat la limita dintre comercial şi sentimental este contribuţia sau plata unei călătorii pentru tinerii însurăţei. Dezavantajul ar fi alegerea destinaţiei sau a condiţiilor de călătorie. De pildă, un cuplu care a vizitat de 10 ori Parisul nu va aprecia prea mult un city break aici, oricât de romantică ar fi destinaţia.

Pe de altă parte, o călătorie este mai mereu binevenită. „Naşii mei de botez, pe care nu-i mai văzusem de 10 ani, ne-au oferit la nuntă un city break la Berlin. Oricât de drăguţ a fost gestul, nu am putut folosi acele bilete. Nu erau asigurate multe facilităţi de bază, iar călătoria era cu date fixe şi niciunul dintr noi nu a putut să-şi ia concediu atunci. Hotelul ales era unul de două stele şi arăta mai degrabă ca un motel pentru şoferi“, povesteşte Mirela Vasiliu (28 de ani), din Bucureşti. Specialiştii concluzionează: lasă-ţi afecţiunea pentru mire sau pentru mireasă să ghideze atât bugetul, cât şi natura darului. Cu siguranţă nu vei da greş!

Acest articol a apărut în „Weekend Adevărul“.

infografie cadou de nunta
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite