Etapele definitorii ale unei relaţii: de ce multe cupluri nu trec de al doilea pas
0Dacă prima etapă a unei relaţii stă sub semnul unui profund sentiment de fericire, următoarea va aduce o serie de dubii în privinţa compatibilităţii celor doi parteneri. Acceptarea şi aprecierea diferenţelor, lipsa comunicării şi dispariţia pasiunii sunt doar câteva din problemele care apar odată cu trecerea timpului.
Cu toţii am auzit de perioada „lapte şi miere“, însă câţi ştim şi următoarele trei perioade care succed într-o relaţie? Viaţa de cuplu este o serie de tranziţii care pot trece de la calm la stadiul de luptă pentru putere sau abandon. Specialiştii spun că o conştientizare a fiecărei etape poate ajuta cuplul să depăşească mai uşor provocările.
Etapele definitorii ale unei relaţii:
1. Etapa romantică
Este caracterizată de un profund sentiment de fericire. Lumea voastră este pur şi simplu minunată. Se pune mare accent pe asemănări. Suntem focusaţi pe partener şi uităm de oamenii din jurul nostru, suntem obsedaţi. Uităm de limitările, temerile şi inhibiţiile noastre şi ne simţim întregi, conectaţi şi iubiţi. Aceasta este etapa în care iubirea împiedică menţinerea propriei identităţi. Pentru unii, poate duce la dependenţă.
Dar după câteva luni în care relaţia merge cu 120 de kilometri pe oră, cineva trage frâna de mână. Efectul dopaminei a dispărut şi începi să-ţi vezi partenerul cu alţi ochi.
2. Etapa de luptă pentru putere
Iluzia că dragostea pasională va dura pentru totdeauna este adesea înlocuită cu sentimentul de dezamăgire. Încep să apară diferenţele. Comportamentele care odinioară erau drăguţe devin enervante. Este momentul în care partnerii încearcă să se schimbe unul pe celălalt sperând fiecare să îl transforme pe celălalt în persoana pe care şi-au imaginat-o iniţial. Încep să apară certurile şi neînţelegerile. Multe relaţii nu pot face faţă furtunilor. Fiecare luptă pentru putere va diminua speranţa cu privire la viitorul împreună şi va afecta sentimentul de securitate în relaţie. Se învinovăţesc unul pe celălalt pentru moartea relaţiei şi doresc să se schimbe.
În această etapă fiţi atenţi la câteva aspecte:
Acceptarea şi aprecierea diferenţelor
Comunicarea
Cine deţine puterea
Reînviaţi pasiunea
Căutaţi punctele forte ale relaţiei
Stabiliţi-vă limitele şi demonstraţi-vă respect reciproc.
Scopul acestei etape este să vă stabiliţi autonomia fără a vă distruge relaţia de dragoste. Reuşesc să supravieţuiască acele cupluri în care sunt implicaţi parteneri capabili să-şi gestioneze propriile sentimente, să facă faţă dezacordurilor pe cale amiabilă şi sunt deschişi la schimbare şi evoluţie.
3. Stadiul de stabilitate
În acest stadiu apare o mai mare conştientizare a comportamentelor, diferenţelor şi anomaliilor celuilalt. Ambii parteneri lucrează la stabilirea propriului rol şi gestionarea independenţei. Înţeleg că nu există cuplu în totalitate compatibil, iar dezacordurile devin mai uşor de gestionat. Fiecare are un sentiment mai mare de relaxare iar monotonia începe să apară. Acest lucru poate duce la apatie sau infidelitate. Există mai puţină atenţie, intenţie şi investiţie în relaţie. Nu permiteţi ca aceste lucruri să se întâmple. Recunoaşteţi că etapa face parte din proces şi încercaţi să depăşiţi situaţia prin discuţii deschise.
4. Etapa de angajament
Aţi recunoscut şi acceptat defectele partenerului. Deveniţi independenţi, dar rămâneţi în relaţie şi faceţi lucrurile împreună. Aţi reuşit să gestionaţi vremurile rele şi să îmbrăţişaţi vremurile bune. În ciuda diferenţelor apărute, încă vă puteţi bucura de compania celuilalt. Apare un echilibru între putere, libertate, iubire şi apartenenţă.