De ce bărbaţii iubesc sânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul lucru pe care un bărbat îl observă la o femeie sunt sânii. FOTO Shutterstock
Primul lucru pe care un bărbat îl observă la o femeie sunt sânii. FOTO Shutterstock

Secole de-a rândul, oamenii de ştiinţă au încercat să găsească motivul pentru care bărbaţii au o slăbiciune pentru sânii femeilor. Răspunsul a venit de la profesorul Larry Young, care a explicat cum evoluţia umană stă, de fapt, în regresie. Amintirile legate de perioada alăptării sunt cele care hrănesc imaginaţia bărbaţilor şi îi fac pe aceştia să admire cu nesaţ bustul femeilor.

Young, expertul care interpretează aspectele psihologice ale comportamentului uman, a făcut o paralelă între conduita adulţilor şi cea a bebeluşilor şi a descoperit că, asemenea sugarilor, bărbaţii iubesc sânii, relatează publicaţia „Live Science“.

Când mamelonul este stimulat în timpul alăptării, în creier se declanşează secreţia de oxitocină, supranumită şi hormon al iubirii, cel care se află la originea apariţiei instinctului matern. 

Cercetările din ultimii ani au arătat însă că acest mecanism nu este valabil doar în cazul bebeluşilor. Astfel, rezultatele unor studii recente au demonstrat că stimularea mameloanelor activează aceleaşi zone ale creierului ca în cazul stimulării clitorisului. Young a explicat că, atunci când bărbaţii mângâie sânii partenerelor, în creierul feminin  se declanşează secreţia de oxitocină, hormonul care are şi rolul de a spori dorinţa sexuală a femeii.

Conştienţi de puterea acestei tehnici de seducţie, bărbaţii au ajuns să o aplice involuntar. Astfel, ei şi-au atribuit plăcerea destinantă femeilor şi au transformat-o într-una pur masculină. „Atracţia pe care bărbaţii o simt pentru sâni este rezultatul unei reorganizări cerebrale care se produce în cazul bărbaţilor heterosexuali la vârsta pubertăţii. Evoluţia a adus acest tip de organizare cerebrală pentru că rezultatul ei ar trebui să fie crearea unei legături între bărbat şi femeie. Este un comportament pe care bărbaţii l-au dezvoltat pentru a stimula mecanismul formării instinctului matern“, spune specialistul.

Young explică şi de ce sânii au o conotaţie sexuală doar pentru specia umană, nu şi pentru celelalte mamifere. Relaţiile monogame şi sexul în poziţii ce implică contactul vizual par să fie motivele pentru care această sensibilitate se manifestă doar în rândul bărbaţilor.

Teoria expusă de Larry Young şi-a găsit deja câţiva critici. Printre ei se află şi Fran Mascia-Lees, antropolog la Universitatea Rutgers din New Jersey, care aduce în discuţie diferenţele de cultură ce pot influenţa acest fenomen. „În unele state din Africa, femeile umblă dezgolite, iar acest lucru pare să nu-i afecteze deloc pe bărbaţi“, a explicat Mascia-Lees.

          

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite