De ce au bărbaţii erecţie dimineaţa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tumescenţa peniană nocturnă este asociată cu mişcarea rapidă a ochilor (REM), faza somnului în care se produc cele mai numeroase şi cele mai intense vise. FOTO Arhivă Adevărul
Tumescenţa peniană nocturnă este asociată cu mişcarea rapidă a ochilor (REM), faza somnului în care se produc cele mai numeroase şi cele mai intense vise. FOTO Arhivă Adevărul

Erecţia de dimineaţă sau erecţiile spontane din timpul somnului sunt fenomene cu care se confruntă majoritatea bărbaţilor. Care este însă ştiinţa din spatele acestora?

Toţi bărbaţii care nu suferă de disfuncţii erectile sunt „binecuvântaţi” cu erecţii spontane, care se pot produce de până la cinci ori în timpul somnului. Erecţiile spontane apar încă din stadiul de fetus, în pântec, iar potrivit iflscience.com, nu doar în cazul bărbaţilor se produce acest fenomen. Şi femeile au erecţii clitoridiene în somn, în timpul cărora clitorisul se dilată,  scrie iflscience.com.

Cum se produc erecţiile spontane

Chiar dacă, de-a lungul timpului, au existat diverse teorii cu privire la acest proces, oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să determine cauza lui. Tumescenţa peniană nocturnă, aşa cum se mai numesc erecţiile nocturne este asociată, la fel ca şi erecţiile clitoridiene, cu mişcarea rapidă a ochilor (REM), faza somnului în care se produc cele mai numeroase şi intense vise.

În timpul somnului, celulele noradrenergice (neuroni care eliberează neurotransmiţătorul noradrenalină) aflate într-o regiune a trunchiului cerebral, sunt dezactivate. Despre acestea se crede că inhibă penisul, aşa că, atunci când activitatea creierului este redusă în timpul fazei REM a somnului, apare erecţia, rezultată din excitaţia indusă de testosteron. 

Alte studii au sugerat că tumescenţa peniană nocturnă este declanşată de eliberarea de oxidul de azot care provoacă o dilatare a vaselor de sânge. Fluxul sanguin din penis creşte, iar acest lucru produce erecţia. Se crede că activitatea sporită localizată în apropierea trunchiului cerebral în timpul somnului REM declanşează o serie de evenimente care conduc în cele din urmă la eliberarea oxidului de azot de către fibrele nervoase.

Potrivit unei alte teorii, erecţiile nocturne apar pentru a-i împiedica pe bărbaţi să urineze în timpul somnului. Există două feluri de erecţii: psihogene şi reflexogene. Primele apar prin semnale nervoase, în urma unor gânduri sau imagini excitante, iar erecţiile reflexogene sunt un process involuntar declanşat de o vezică plină. 

Din moment de bărăbaţilor le e greu să urineze când au erecţie, se crede că tumescenţele nocturne ar putea fi menite să prevină enurezisul nocturn (urinatul în pat).

Potrivit IFL Science, această teorie nu este plauzibilă, organismul uman având alte metode prin care previne enurezisul nocturn, întâlnit, de altfel, şi la reprezentantele sexului frumos, fapt care „loveşte” la temelia acestei ipoteze. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite