Cum se poate destrăma o relaţie şi când totul merge bine: partea negativă a compatibilităţii şi problemele de dincolo de o viaţă sexuală incendiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO theworthiest.com
FOTO theworthiest.com

Compatibilitatea, viaţa sexuală satisfăcătoare, absenţa certurilor sunt percepute ca elemente pozitive şi de dorit într-o relaţie de cuplu, însă este la fel de adevărat că există situaţii în care acestea se pot dovedi distructive.

Încercările vieţii de cuplu sunt numeroase, tocmai de aceea avem tendinţa să trecem cu vederea faptul că problemele se pot ascunde şi în spatele unor caracteristici care par pozitive la început, conform publicaţiei Psychology Today.

1. Partenerii sunt mult prea compatibili, dar în mod distructiv  

De regulă, compatibilitatea este un lucru cât se poate de bun într-un cuplu. Problema apare însă atunci când această compatibilitate este doar aparent pozitivă. Mai exact, atunci când partenerii sunt asemănători, dar în privinţe distructive. 

Un exemplu poate fi că ambii sunt persoane nesigure şi anxioase, astfel încât vor dezvolta o relaţie de codependenţă. O altă situaţie nefericită apare atunci când amândoi au obiceiuri distructive şi nu vor face decât să încurajeze pe mai departe  comportamentele problematice (consum de alcool, droguri, violenţă etc). De asemenea, partenerii care sunt învăţaţi să nu-şi exteriorizeze emoţiile şi sentimentele vor ajunge într-un final să se îndepărteze. Compatibilitatea este pozitivă atunci când fiecare preia de la celălalt şi lucruri care îi lipsesc şi se formează astfel un echilibru în cuplu.

2. Ataşamentul dus la extrem

Este un lucru cât se poate de firesc ca partenerii să fie conectaţi emoţional, dar un studiu realizat de reputaţii psiholgi americani Bartholomew şi Horowitz a arătat că există forme toxice de ataşament într-un cuplu: modelul anxios-preocupat. Este vorba despre individul care simte în permanenţă dorinţa de a petrece mai mult timp în compania partenerului de viaţă, care nu este sigur pe el decât în prezenţa perechii sale şi care are în permanenţă nevoie de încurajări şi de atenţie pentru a se simţi împlinit în relaţie. Un astfel de partener nu va face decât să-şi obosească şi să-şi copleşească partenerul cu sensibilitatea şi cu posesivitatea sa excesivă.

3. O viaţa sexuală extraordinară... şi cam atât 

Compatibilitatea sexuală este fantastică atunci când nu este aproape singurul lucru care merge perfect într-o relaţie de cuplu. În acest caz, sexul este folosit pentru a masca sau pentru a evita rezolvarea unor probleme de cuplu. Adesea, partenerii care au parte de o viaţă sexuală foarte satisfăcătoare consideră, în mod cât se poate de greşit, că orice dificultate ar întâmpina, totul va fi bine atâta timp cât sexul este extraordinar. Numai că importanţa şi calitatea sexului fluctuează în funcţie de o mulţie de factori, de la stres, la starea de sănătate şi până la apariţia copiilor, iar problemele nerezolvate vor exploda mai devreme sau mai târziu. 

4. Sindromul „noi nu ne-am certat niciodată“

Cuplurile care rezistă în timp au divergenţe şi uneori se ceartă. Nu există relaţie de lungă durată în care să nu apară din când în când discuţii aprinse pe cele mai diverse teme. Acestea fac parte din procesul de maturizare a unei relaţii, partenerii învaţă astfel să rezolve împreună problemele dificile şi să testeze rezistenţa relaţiei.

Pe de altă parte, există cupluri în care partenerii simt chiar nevoia să se laude cu faptul că nu se ceartă niciodată, construind o imagine idealizată a relaţiei. Numai că studiile au indicat că şi aceste cupluri au probleme, la fel ca orice alt cuplu, dar preferă să evite discuţiile neplăcute şi să se comporte ca şi cum dificultăţile nu ar exista, în speranţa că disensiunile se vor estompa în timp. Bineînţeles, rezultatul unei astfel de atitudini nu este niciodată pozitiv. Aşa cum certurile permanente şi tensiunile într-un cuplu sunt nocive, la fel de nociv pentru o relaţie de cuplu este şi teama că relaţia nu va putea să reziste unor confruntări mai aprinse. 

5. Generozitatea unidirecţională 

Cuplurile în care unul dintre parteneri este învăţat să primească totul, dar fără să-i ofere celuilalt prea multe în schimb se dovedeşte o relaţie distructivă. Cu cât există din partea unuia dintre parteneri mai multă disponibilitate de a oferi, cu atât cel care primeşte fără să ofere nimic va aprecia mai puţin această generozitate garantată.

Găseşte-ţi jumătatea pe Prima Love! 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite