Cercetătorii chinezi au dezvoltat un sistem care măsoară dragostea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce este, în definitiv, dragostea? Mulţi şi-au pus această întrebare, de la poeţi la adolescenţi îndrăgostiţi nebuneşte, dar tot oamenii de ştiinţă sunt cei care dau răspunsul.

Aceştia susţin că au descifrat modul în care sentimentul de iubire influenţeză creierul, reuşind să creeze un algoritm care să testeze cât de îndrăgostiţi suntem. Cercetătorii au scanat creierele unor bărbaţi şi femei care susţineau că sunt îndrăgostiţi şi le-au comparat cu ale subiecţilor care au spus că nu mai simt sentimentul de iubire sau că nu l-au cunoscut niciodată, reuşind, în final, să alcătuiască o hartă neuronală a a schimbărilor care au loc în creier când ne îndrăgostim.

Folosindu-se de un scanner cu rezonanţă magnetică a cărui funcţionare e bazată pe detectarea schimbărilor din fluxul sangvin, oamenii de ştiinţă au arătat că dragostea implică douăsprezece regiuni ale creierului, din care una (nucleul caudat – o masă de substanţă cenuşie care face parte din nucleii bazali ai telencefalului) este strict legată de finalul poveştilor de dragoste sau, mai exact, de dispariţia sentimentului de dragoste. De asemenea, în momentul în care încetăm să mai iubim, un cocktail chimic transportă mesaje dintr-o regiune a creierului către alta.

„Studiile noastre oferă prima dovadă alterării structurii chimice a creierului cauzată de dragoste, iar rezultatul pune într-o lumină nouă mecanismul indrăgostirii.”, a spus profesorul Xiachou Zhang de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie a Chinei din Hefei, cel care a condus studiul apărut în publicaţia academică Frontiers in Human Neuroscience. 

Cercetătorii, care au arătat subiecţilor fotografii ale partenerilor de viaţă în timp ce le scanau creierele, spun că studiul a demonstrat „posibilitatea aplicării testelor pe bază de rezonanţă magnetică” pentru a vedea dacă partenerii încă se iubesc sau dacă dragostea a dispărut în totalitate.

Cei 100 de participanţi la studiu, bărbaţi şi femei, au spus fie că sunt foarte îndrăgostiţi, fie că au ieşit  de curând dintr-o relaţie sau că nu au avut niciodată una. În timpul scanării creierlui, li s-a spus să nu se gândească la nimic pentru a putea vedea ce schimbări au loc la nivel neuronal la persoanele îndrăgostite şi cum regiunile creierului lucrează împreună. Rezultatele arata că la persoanele îndrăgostite, ariile responsabile pentru motivarea pe baza de recompensă, emoţie şi funcţii sociale sunt stimulate. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite