5 situaţii în care este mai bine să nu-i spui adevărul gol-goluţ partenerului de viaţă: confesiunea care nu aduce nimic bun în relaţia de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca regulă generală, onestitatea este sfântă pentru o relaţie de cuplu fericită. Totuşi, psihologii sunt de părere că există şi momente în care sinceritatea poate să facă mai mult rău decât bine, iar minciuna prin omisiune este de preferat.

Un studiu realizat recent în SUA a scos la iveală că 75% din oamenii care au o relaţie de cuplu stabilă sau sunt căsătoriţi îşi mint partenerii de viaţă în mod regulat. De cele mai multe ori aceste minciuni nu sunt grave şi nu sunt legate de o posibilă infidelitate. Adesea sunt minciuni prin omisiune, despre care cele mai multe persoane cred că sunt acceptabile, notează publicaţia Woman’s Health. 

Psihologul american Francesca Hogi, consilier în probleme de cuplu, este de părere că deşi comunicarea onestă şi încrederea sunt de preferat în orice relaţie de cuplu, există împrejurări când sinceritatea poate să creeze probleme inutile.

”Sinceritatea este, desigur, un factor-cheie pentru orice relaţie de cuplu sănătoasă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne împovărăm inutil partenerii de viaţă cu tot ceea ce simţim sau cu toate experienţele prin care trecem, mai ales dacă ştim că nu vom face decât să punem paie pe foc degeaba sau că am putea să fim greşit înţeleşi. De aceea, sunt de părere că anumite lucruri este mai bine să rămână nespuse”, a precizat psihoterapeutul.

Iată care sunt situaţiile în care sinceritatea poate să dăuneze unei relaţii de cuplu:

1. Detalii oferite despre fostele iubiri 

”Am întâlnit multe persoane care au impresia că trebuie să împărtăşescă noilor parteneri nenumărate detalii despre fostele lor relaţii amoroase. Este profund greşit. Prea multe informaţii despre relaţiile trecute pot să dea naştere la certuri şi gelozie”, a precizat psihologul. Aceasta recomandă să fim cât mai zgârciţi cu astfel de poveşti, chair dacă partenerul ne solicită să-i oferim detalii de acest gen. Cel mai adesea, aceste poveşti se întorc împotriva noastră când ne aşteptăm mai puţin.

2. Simpatii şi flirturi trecătoare

Poate că ai un nou coleg sau o colegă pe care o simpatizezi în mod deosebit şi simţi nevoia să-i vorbeşti şi partenerului de viaţă despre simpaticul personaj. Totuşi, aceasta este o situaţie în care nu vei face decât să lauzi în faţa partenerului o persoană de sex opus şi să-i arăţi cât de mult o apreciezi. Este normal ca omul de lângă tine să se gândească la respectiva persoană ca la un potenţial pericol pentru relaţia voastră, subliniază consilierul în probleme de cuplu: 

De ce să deschizi o astfel de discuţie acasă şi să plantezi seminţele geloziei? O astfel de confesiune nu aduce nimic bun într-o relaţie de cuplu, punctează psihologul.

3. Nu te plânge ori de câte ori ai o problemă

Consilierul în probleme de cuplu spune că nu este cea mai bună alegere să ne transformăm partenerul de viaţă în confesor personal şi să-l încărcăm cu toate emoţiile negative pe care le avem, mai ales când acesta nu poate face mare lucru ca să ne simţim mai bine. ”Uneori este bine să trecem şi singuri peste stările emoţionale negative, în loc să apelăm pentru absolut orice simţim la ajutorul partenerului de viaţă. Lasă puţin timp să treacă până când te linişteşti şi abai apoi vezi dacă este necesar să cauţi sprijin emoţional la cel de lângă tine”, este aceasta de părere.

4. Nu-i reproşa fiecare obicei care îţi displace

Viaţa în doi implică şi descoperirea unei multitudini de obiceiuri deranjante la omul iubit. ”Important este să nu uiţi că acest lucru este valabil şi în privinţa ta, dar mai ales că cele mai multe lucruri care te deranjează sunt, de regulă, prea puţin relevante ca să le acorzi atât de multă importanţă. Nu vă legaţi de orice fleac, pentru că toate aceste observaţii jignitoare otrăvesc treptat relaţia de cuplu”, consideră psihologul Francesca Hogi.

5. Sinceritatea brutală nu este indicată când te desparţi

Despărţirea este un moment extrem de dificil pentru orice cuplu, iar tentaţia de a face sute de reproşuri este imensă. „Nu alegeţi un astfel de moment pentru a vă arunca în faţă adevăruri grele, pe care nu aţi îndrăznit să le spuneţi niciodată. Poate că o să vă simţiţi răzbunat, dar nu mai ajută pe nimeni să aruncaţi cu noroi unul în celălalt. Despărţirea apare pe fondul lipsei de compatibilitate şi, de regulă, fiecare are partea sa de vină”, subliniază psihologul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite