Desert matinal: prăjitură de curmale şi caise confiate
0În dimineţile reci de primăvară, cafeaua sau ceaiul pot fi servite alături de o delicioasă prăjitură cu fructe uscate. Diana Henry, autor al unor cărţi de bucate şi blogger al publicaţiei „The Telegraph“, împărtăşeşte cititorilor reţeta delicioasă pe care o experimentează de ani buni în bucătărie: prăjitura de curmale şi caise confiate.
Ingrediente:
150 grame de curmale uscate
75 grame de caise uscate mărunţite
75 mililitri de suc de mere
175 de grame de unt
140 de grame de zahăr brun
coaja rasă a unei singure portocale
un ou bătut
100 grame de făină albă
125 grame de făină de malţ
1 lingură de praf de copt
un vârf de cuţit de condimente mixte
o lingură de pudră de nucşoară
50 grame de nuci pecan mărunţite în bucăţi mai mari
o lingură şi jumătate de seminţe de dovleac
o lingură şi jumătate de seminţe de floarea-soarelui
o lingură de seminţe de susan (opţional)
Mod de preparare:
Caisele mărunţite, curmalele, sucul de mere şi 50 ml de apă se amestecă la foc mare într-o tigaie unsă cu unt, până când începe să fiarbă. Ulterior, focul se stinge, iar preparatul se lasă la răcit timp de 15 minute, până capătă o textură asemănătoare piureului. Se topeşte untul şi se adaugă amestecul împreună cu zahăr, coaja de portocală şi oul bătut.
Se cerne făina albă într-un castron, după care se adăugă praful de copt, condimentele mixte, nucşoara, seminţele de dovleac şi floarea-soarelui. În centru adăugaţi oul bătut şi curmalele şi amestecaţi încet cu celelalte ingrediente. Asiguraţi-vă că aţi obţinut un amestesc omogen, bine legat. Dacă doriţi, puteţi presăra pe deasupra seminţe de susan.
Încălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius şi puneţi preparatul la copt timp de 75 de minute. Înţepaţi prăjitura cu o scobitoare pentru a vă asigura că preparatul este gata. Se lasă la răcit timp de 10 minute, după care se serveşte felii, împreună cu o ceaşcă de ceai sau cafea.