6 lucruri pe care nu le ştiai despre cartofii prăjiţi. De ce sunt consideraţi nocivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartofii prăjiţi conţin o substanţă cu potenţial cancerigen, pentru că sunt preparaţi la temperaturi foarte înalte/FOTO www.delonghi.com
Cartofii prăjiţi conţin o substanţă cu potenţial cancerigen, pentru că sunt preparaţi la temperaturi foarte înalte/FOTO www.delonghi.com

Cartofii prăjiţi se numără printre puţinele alimente cu adevărat universale, care sunt consumate, sub diferite forme şi combinaţii, în aproape orice ţară. Sunt gustoşi, dar evitaţi de cei care vor să aibă o alimentaţie sănătoasă, fiind consideraţi cancerigeni din cauza unei substanţe pe care o conţin.

1. Mai multe popoare declară că au inventat acest delicios meniu: francezii, spaniolii, belgienii, toţi revendică dreptul de a fi declaraţi oficial primii care au preparat cartofi prăjiţi. Francezii spun că primii cartofi prăjiţi au fost vânduţi pe stradă, la Pont Neuf, în 1789. Cu toate acestea, istoricii au stabilit că spaniolii sunt cei care au introdus cartofii în Europa din Luma Nouă, deci este foarte posibil ca tot ei să fi fost primii care i-au şi prăjit.

2. Cartofii prăjiţi pot fi tăiaţi în mai multe forme, iar în funcţie de grosimea lor vor avea şi un număr diferit de calorii şi de grăsimi saturate. De exemplu, cartofii în stil britanic sunt mai groşi decât cei americani şi de aceea conţin mai puţine grăsimi.

3. Cartofii prăjiţi conţin foarte multă acrilamidă, o substanţă chimică nocivă, care apare în urma preparării la temperaturi foarte înalte. Acrilamida este considerată substanţă cu potenţial cancerigen, crescând riscul apariţiei de tumori ale glandelor suprarenale, ale tiroidei şi plămânilor atunci când este consumată în cantităţi mari.

4. În Statele Unite, restaurantele McDonald's vând o treime din cartofii prăjiţi care se vând în toate restaurantele din ţară, scrie Huffington Post.

5. Preşedintele Thomas Jefferson a introdus cartofii prăjiţi în Statele Unite, în anul 1802, la o cină oferită unor invitaţi la Casa Albă. Cartofii au fost prezentaţi ca fiind „prăjiţi în stil franţuzesc”.

6. Potrivit unor sondaje, una dintre cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu apare atunci când unul dintre parteneri ia cartofi prăjiţi din farfuria celuilalt fără să fie invitat să facă asta.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite