10 preparate delicioase descoperite din greşeală
0Unele dintre cele mai mari descoperiri au survenit în urma unor accidente, lucru care este valabil şi în cazul mâncării sau băuturilor. Astfel de eşecuri culinare au avut parte de acel element surpriză care le-a transformat într-un adevărat succes.
1. Crêpe Suzette
În 1896, chelnerul de 16 ani Henri Charpentier a încercat să stingă o tigaie care luase foc. S-a întâmplat chiar în ziua în care Prinţul de Wales, aflat în vizită la Café de Paris din Monte Carlo, a cerut un desert special realizat doar pentru el. Henri a aprins din întâmplare o tigaie cu alcool şi, acţionând rapid, a aruncat o clătită în ea.
Prinţul s-a îndrăgostit pe loc de desertul inedit şi i-a cerut lui Charpentier numele clătitei, care a ajuns să fie botezată pe loc Crêpe Princess. Însă viitorul rege Eduard a cerut, ulterior, schimbarea numelui clătitei în Suzette, numele iubitei sale din acea perioadă, conform platformei online de comenzi de mâncare foodpanda.ro.
FOTO imgbuddy.com
2. Tarta Tatin
Desertul întors cu faţa în jos a luat naştere după ce a fost uitat în cuptor. Întâmplarea a avut loc într-un hotel din Franţa secolului 19, deţinut de surorile Stéphanie şi Caroline Tatin. Stéphanie gătea o tartă cu mere, pe care a copt-o, din întâmplare, prea mult, şi în încercarea de a o salva, i-a adăugat încă un strat de aluat deasupra. Şi uite aşa, francezii au mai creat o capodoperă culinară.
FOTO
3. Fursecuri cu ciocolată
Fursecul cu ciocolată a fost inventat de Ruth Wakefield, care a rămas fără ciocolată pentru gătit, aşa că a rupt în grabă un baton obişnuit de ciocolată, l-a amestecat cu unt şi a sperat ca cele două ingrediente să se topească împreună. Însă bucăţile au rămas intacte şi aşa am ajuns să ne bucurăm de un desert iubit în toată lumea.
4. Chipsuri
George Crum, un bucătar care a trăit în America, se săturase în 1853 de criticile repetate ale unui client la adresa cartofilor săi prăjiţi. Încercând să se răzbune pe clientul cârcotaş cu o porţie de cartofi necomestibili, Crum a tăiat legumele în felii extrem de subţiri, le-a acoperit cu sare şi le-a prăjit în ulei bine încins. Clientul s-a îndrăgostit de chips-urile lui Crum, iar restul e istorie.
FOTO www.kettlebrand.com
5. Sandwich
John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich avea nevoie de ambele mâini pentru jocurile de noroc. Unii cred ca nobilul englez nu dorea să renunţe sub nicio formă la un joc de noroc intens pentru a cina, aşa că a cerut să i se aducă, la masa de joc, o bucată de carne între două felii de pâine.
6. Coca-Cola
Coca Cola a fost inventată, iniţial, ca un substitut al morfinei. John Pemberton era un veteran de război rănit, care a dezvoltat o adicţie pentru morfină. Şi-a propus să găsească un substitut pentru a-şi ţine sub control dependenţa, astfel că în timpul unor experimente în farmacia proprie a creat un tonic (reţeta originală Coca-Cola), pe bază de cocaină. În 1887, un alt farmacist american, Asa Candler, a cumpărat reţeta pentru Coca-Cola de la Pemberton pentru 2.300 de dolari. La sfârşitul lui 1890, Coca-Cola era deja una dintre cele mai populare băuturi răcoritoare din SUA.
7. Sos Worcestershire
Acest sos a fost inventat graţie greşelilor făcute de doi chimişti. La începutul anilor 1800, Lordul Sandys le-a cerut lui John Wheeley Lea şi William Henry Perrins să recreeze o reţetă pe care a gustat-o în Bengal. Lea şi Perrins au încercat să recreeze sosul, însă nu au fost mulţumiţi de rezultat, aşa că l-au lăsat într-un borcan şi au uitat de el. După doi ani, au redescoperit sosul, l-au gustat şi au realizat că este delicios.
FOTO bbc.co.uk
8. Îngheţată pe băţ
Tânărul Frank Epperson şi-a uitat paharul de suc, cu o spatulă de lemn în interior, pe terasa casei sale din San Francisco, SUA. Peste noapte, sucul din pahar a îngheţat, iar când Epperson a vrut să scoată băţul din pahar, acesta a ieşit cu tot cu sucul îngheţat.
9. Cornet de îngheţată
La un târg din 1904, în oraşul American St. Louis, un vânzător de îngheţată a rămas în pană de farfurii. A avut noroc cu un vecin, care l-a ajutat cu câteva gofre rulate, adică nimic altceva decât îngheţată la cornet.
FOTO pixshark.com
10. Berea
Berea, care face parte din categoria alimentelor, probabil nu ar fi existat niciodată dacă depozitele de alimente ale mesopotamienilor ar fi fost extrem de uscate. Când au început să depoziteze grâne pentru a face pâine, au observat cum umezeala provoacă procesul de fermentaţie a cerealelor. În urma fermentaţiei, mesopotamienii au produs, din întâmplare, berea.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.