Premieră: Colecţia de artă Renault în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
renault colectie arta

Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecţia de Artă Renault vine pentru prima oară în România în anul în care Groupe Renault aniversează 20 de ani de când a avut loc privatizarea companiei Dacia.

Groupe Renault România oferă posibilitatea publicului iubitor de artă contemporană de a o descoperi, în perioada 19 aprilie - 20 iulie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. 

La nivel internaţional, Colecţia de Artă contemporană Renault cuprinde 300 de lucrări ale unor artişti cu naţionalităţi diferite, consacraţi sau la început de drum. În România, vor fi expuse operele unora dintre aceştia, dintre care: Yaacov Agam (Israel), Arman (Franţa), Pol Bury (Belgia), Robert Doisneau (Franţa), Jean Dubuffet (Franţa), Errò (Islanda), Wen Fang (China),  Ange Leccia (Franţa), Jean-Baptiste Lorthiois (Franţa), Roberto Matta (Chile, America latina), Henri Michaux (Belgia/Franţa), Juan Mirò (Spania), Angela Palmer (Marea Britanie), Georges Poncet (Franţa), Arslan Sukan (Turcia), Jean Tinguely (Elveţia), Victor Vasarely (Ungaria/Franţa), Heidi Wood (Australia/Franţa). 

„Fie că mă aflu la Mioveni – pe platforma industrială Dacia, la Titu, unde avem Centrul Tehnic, sau la Renault Bucharest Connected, unde, de puţin timp, s-au reunit toate forţele Grupului din capitală, am şansa de a întâlni persoane diverse şi diferite forme de artă. Colecţia de Artă Renault este inspirată de cultura automobilului şi de felul în care Renault desenează, concepe şi produce maşini vândute în lumea întreagă. Această Colecţie este unică în lumea auto. Am invitat, în egală măsură, tineri artişti să se inspire în creaţiile lor din procesele noastre de a concepe şi fabrica maşini. În România, Colecţia de Artă Contemporană Renault este înscrisă în agenda manifestării culturale Sezonul România Franţa 2019, alături de alte evenimente pe care Groupe Renault le susţine în calitatea sa de partener”, a declarat Christophe Dridi, preşedinte director general Dacia şi director general Groupe Renault România. 

Încă din anul 1967, Renault a dezvoltat, după un principiu original şi graţie unor colaborări apropiate cu artiştii timpului, Colecţia de Artă Renault. Aceasta a fost alcătuită din lucrări ale unor artişti vizionari care au produs schimbări reale în peisajul artei şi societăţii de atunci. Deşi aparent fără legătură, cele două domenii – industria auto şi arta contemporană – au creat confluenţe şi s-au dezvoltat pornind de la inovaţie. 

„Totul a pornit de la ideea de mecenat. În 1967, Claude Louis Renard, manager al Renault, amator de artă şi mare colecţionar, prieten cu Andre Malraux (scriitor), şi-a propus să apropie aceste două lumi, cea industrială de cea a artei contemporane, stabilind totodată întâlniri cu artiştii vremii. Cei interesaţi au vizitat sedii, spaţii industriale, au intrat în dialog cu ingineri, designeri, muncitori şi au ales departamentele şi posturile de lucru de care se simţeau atraşi în compoziţiile lor. De exemplu, Tinguely era interesat de anumite utilaje, iar Arman, de anumite piese standard, preferând, astfel, zona departamentului de Montaj al uzinei Renault. Aceste opere reveneau în parte artistului, restul aparţinând companiei. Un alt exemplu este Vasarely, plastician recunoscut pentru arta optică, cel care, de-a lungul cooperării cu Renault, a fost solicitat să creeze logo-ul companiei, celebrul romb pe care îl vedem şi astăzi pe maşini, cu diferite evoluţii grafice. Operele cuprinse în această Colecţie au fost expuse în diverse colţuri ale lumii, la Moderna Musset din Stockholm, la Stedelijk Museum din Amsterdam sau Musée d’Arts décoratifs din Paris. Mă bucur că iubitorii de artă şi cultură din România vor putea descoperi şi admira o parte dintre aceste opere”, a declarat Ann Hindry, curator, istoric de artă şi director al Colecţiei de Artă Renault. 

La sfârşitul anului trecut, arta şi industria şi-au dat întâlnire la uzina Dacia de la Mioveni, prefaţând totodată venirea Colecţiei de Artă Renault în România. Pe platforma industrială a fost inaugurată o pictură murală pe una dintre clădiri, în proximitatea Uzinei Vehicule Dacia. Lucrarea a fost realizată de cinci tineri artişti români şi reprezintă un omagiu adus unora dintre semnatarii de renume mondial, Vasarely, Soto şi Tinguely.

renault colectie arta
Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite