SUA vor aloca 4,3 miliarde pentru lupta cu “agresiunea rusă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a aprobat alocarea sumei de 4,3 miliarde de dolari pentru lupta cu „agresiunea rusescă", măsură inclusă în proiectul de lege cu privire la apărare, adoptat vineri, transmite RIA Novosti.

O astfel de prevedere a fost propusă în februarie de preşedintele Barack Obama. Banii urmează să fie direcţionaţi către diplomaţia politică, economică şi populară, susţinere militară, îndreptată spre stabilirea unei rezistenţe şi reducerea vulnerabilităţii printre aliaţii NATO şi statelor partenere din Europa, Eurasia şi Asia Centrală în faţa agresiunii ruseşti. 

Camera Reprezentanţilor din SUA a  publicat un documente care impune condiţii stricte cu privire la cooperarea militară cu Moscova. Mai mult decât atât, bugetul apărării  se va ridica la 618,7 miliarde de dolari în 2017.

National Defense Authorization Act, legea care stabileşte bugetul Departamentului Apărării, a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului la 2 decembrie cu 375  de voturi pentru şi 34 împotrivă.

După ce documentul a fost aprobat, Pentagonul va primi 618,7 miliarde de dolari, inclusiv cele 3,2 miliarde de dolari suplimentari ceruţi de preşedintele Barack Obama.

Din suma indicată, 3,4 miliarde de dolari sunt alocaţi pentru iniţiativa ministerului apărării de garantare a securităţii aliaţilor europeni. După ce va fi votat de ambele camere ale legislativului, documentul urmează să fie promulgat de preşedintele Barack Obama.

În plus, documentul prevede că o cooperare cu Rusia este posibilă numai „în condiţiile prescrise“ adică de apărare a „interesului naţional“, fără a da mai multe detalii.

Camera Reprezentanţilor interzice cooperarea SUA cu Rusia dacă Moscova „continuă să ocupe teritoriile ucrainene şi continuă activităţile sale agresive, care ameninţă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi NATO ".

Pe de altă parte, preşedintele ales al SUA Donald Trump a confirmat că administraţia lui nu va promova o politică externă îndreptată spre înlăturarea regimurilor din alte state, transmite RIA Novosti.

"Nu vom înlătura regimurile şi guvernele altor state. Vă amintiţi de şase trilioane de dolari în Orientul Apropiat? Scopul nostru este stabilitatea, nu haosul. Vrem să ne restabilim ţara, e timpul!", a declarat Trump în cadrul unui miting la Ohio. În acest fel, politicianul şi-a confirmat declaraţia făcută în campania electorală, despre cele „şase trilioane de dolari cheltuiţi în războaiele din Orientul Apropiat, în timp ce ţara se află în ruine". Noua administraţie SUA, în frunte cu Donald Trump, urmează să preia mandatul de şef al statului după inaugurarea din 20 ianuarie. 

Pentagonul vrea mai mulţi bani 

Pe de altă parte, ofiţeri superiori din cadrul armatei americane au declarat că, în faţa ameninţărilor pe care Rusia le prezintă în ultima vreme, Pentagonul îşi reevaluează opţiunile bugetare. Câţiva ofiţeri de rang înalt au exprimat îngrijorare cu privire la comportamentul Moscovei.

„Rusia este cea mai mare ameninţare la adresa Statelor Unite” - a spus Deborah Jones, care se afla în fruntea forţelor aeriene americane. Ea a adăugat  „avem o serie de ameninţări cu care ne confruntăm, dar Rusia poate fi, din cauza aspectului nuclear, o ameninţare existenţială la adresa Statelor Unite”.

Aceste comentarii survin în condiţiile în care Pentagonul a finalizat evaluarea pentru preşedintele-ales Trump, care în campanie s-a angajat să întărească armata, dar să şi aibă relaţii mai bune cu Vladimir Putin. Anumiţi diplomaţi europeni cred că liderul de la Kremlin ar putea lansa atacuri în Siria şi în Ucraina pentru a-l obliga pe Barack Obama să reacţioneze, înainte de încheierea mandatului, scrie europa liberă.

Şeful serviciilor de achiziţii de arme ale armatei americane, Frank Kendall a spus că acţiunile Rusiei au obligat armata Statelor Unite să-şi reevalueze capabilităţile. Oficialităţi de la Pentagon cred că în 2018 accentul trebuie să cadă pe securitatea cibernetică, spaţiul cosmic, capabilităţile nucleare şi sistemele de apărare antirachetă, toate aceste domenii fiind cele în care Rusia s-a întărit.

Se anticipează că solicitările bugetare ale Ministerului american al Apărării vor fi revizuite, de îndată ce Trump ajunge la Casa Albă. Amiralul John Richardson a spus că între acţiunile navale ale Rusiei se numără trimiterea de nave de luptă în Marea Mediterană, atacuri declanşate de la bordul unor nave aflate în Marea Caspică, prezenţa suplimentară a submarinelor în nordul Atlanticului şi creşterea prezenţei navale la Pacific.

Richardson a spus că o mai bună comunicare cu ruşii ar fi de dorit, adăugând că are contacte regulate cu omologi din China, dar nu cu cei din Rusia şi Iran. El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la declaraţiile ministrului norvegian al apărării, Ine Eriksen, care a spus că Rusia are acum capacitatea de a opri aprovizionarea Europei cu combustibil, prin acţiuni în zona arctică.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite