SUA alegeri 2020.  Arestări în rândul susţinătorilor lui Trump după ce mitingul de la Washington a degenerat în violenţe VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanii preşedintelui Donald Trump nu acceptă înfrângerea acestuia în algerile din 3 noiembrie
Fanii preşedintelui Donald Trump nu acceptă înfrângerea acestuia în algerile din 3 noiembrie

Mii de susţinători ai preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump au manifestat sâmbătă la Washington pentru a cere "încă patru ani" pentru acesta şi a denunţa un "furt" electoral în ciuda absenţei oricăror dovezi concrete care să susţină ipoteza unei fraude masive în favoarea lui Joe Biden, relatează AFP. Trump şi-a salutat susţiătorii din limuzina prezidenţială.

Donald Trump continuă să transmită mesaje dure, în contextul în care pierde preşedinţia SUA, pretinzând fals că este victima fraudării alegerilor în masă şi îndemnîndu-i pe susţinătorii săi şi pe artizanii teoriilor conspiraţiei care s-au adunat la Washington să-i promoveze convingerile.

Trump a ieşit în maşină de la Casa Albă pentru a aplauda şi lăuda sutele de suporteri care s-au aliniat de-a lungul străzii. Aceştia au ridicat pumnii în aer, au făcut fotografii cu telefoanele şi au afişat pancarte pe care scria "Cel mai bun preşedinte din totdeauna" şi "Opriţi furtul!" dar şi steaguri cu mesajele: "Trump 2020: Păstrează America măreaţă!", "Toţi în trenul Trump!" şi "Trump 2020: Pro viaţă, pro Dumnezeu, pro arme". 

A fost amenajat un stand ca la un miting al lui Trump. Mulţi au strigat: "SUA! SUA!", "Îl vrem pe Trump!" şi "Încă patru ani!".  

Câteva ore mai târziu, în capitala americană demonstranţii pro-Trump s-au confruntat în stradă cu manifestanţi anti-Trump, videoclipuri publicate pe reţelele de socializare arată lupte, proiectile. Poliţia a arestat cel puţin 20 de oameni, acuzaţi de agresiune şi deţinere de arme, potrivit oficialilor. O înjunghiere a fost raportată, doi poliţişti au fost răniţi şi mai multe arme de foc au fost  reţinute de Poliţie.  

Rezultatele din toate statele au fost de acum anunţate de marile canale de televiziune din SUA. Joe Biden a câştigat 306 mari electori, faţă de 232 pentru preşedintele în exerciţiu, exact scorul invers al victoriei miliardarului republican împotriva democratei Hillary Clinton în 2016, pe care el l-a numit atunci ''o victorie zdrobitoare''.

O renumărare a voturilor trebuie să aibă loc în Georgia, unde diferenţa este foarte mică între cei doi candidaţi, dar aceasta nu va schimba rezultatul final: Joe Biden are, indiferent ce se întâmplă în acest stat, cei 270 de voturi în Colegiul electoral necesare pentru a deschide uşile Casei Albe.

Trump încă nu a recunoscut că a pierdut alegerile din 3 noiembrie în faţa lui Joe Biden, în ciuda unui număr mare de electori care i-au asigurat lui Biden victoria.  În toată ţara, Biden are în plus mai mult de 5 milioane de voturi. 

Donald Trump continuă să menţină confuzia cu privire la intenţiile sale. A făcut puţine progrese în instanţele judecătoreşti cu procesele legate de procesul de vot şi pentru prima dată vineri a început să pară îndoielnic cu privire la perspectivele sale, fiind pe punctul de a recunoaşte victoria rivalului său, înainte de a-şi reveni in extremis.

"Cred că timpul va spune ce administraţie vom avea, dar orice se va întâmpla în viitor, cine ştie, vă pot spune că această administraţie nu va impune carantina", a declarat el ziariştilor.

Mai multe agenţii federale l-au contrazis direct pe preşedinte.

"Alegerile din 3 noiembrie au fost cele mai sigure din istoria SUA", au dat asigurări într-o declaraţie comună mai multe autorităţi electorale locale şi naţionale, inclusiv Agenţia pentru securitate cibernetică şi infrastructură (CISA), subordonată Ministerului Securităţii Interne. "Nu există dovezi că un sistem de votare a şters, a pierdut sau a schimbat buletinele de vot sau că a fost piratat în vreun fel".

Statele au termen limită 8 decembrie pentru a-şi certifica alegerile şi pentru alegerea electorilor pentru Colegiul Electoral, care îl va alege oficial pe noul preşedinte al SUA pe 14 decembrie.

Preşedintele a refuzat să coopereze pentru transferarea puterii lui Biden, care va ajunge la Casa Albă pe 20 ianuarie, sau să-l informeze pe succesorul său pe teme de securitate naţională. 

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite