Statele Unite îşi pun la punct apărarea antirachetă din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansatorul Avenger montat pe Stryker, de la General Dynamics Land Systems şi Boeing Foto: Boeing
Lansatorul Avenger montat pe Stryker, de la General Dynamics Land Systems şi Boeing Foto: Boeing

Armata americană intenţionează să-şi reconstruiască în perioada următoare capacitatea de apărare antiaeriană împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune şi testează noi sisteme de armament .

Statele Unite continuă să facă schimbări în domeniul militar, cu scopul de a putea răspunde adecvat şi rapid potenţialelor provocări. Iar apărarea antirachetă reprezintă unul dintre capitolele prioritare pentru autorităţile americane.

Pentagonul urmează să prezinte în curând noua sa strategie în domeniul apărării antirachetă, care include două iniţiative esenţiale pentru modul în care vor acţiona forţele americane din sectorul apărării antieriene şi antirachetă, notează defensenews.com. 

Noile linii directoare sunt aşteptate cu mult interes, mai ales că, după cum a punctat contraamiralul în rezervă Arch Macy, fost director al agenţiei guvernamentale Joint Integrated Air and Missile Defense Organization (JIAMDO), în ultimele două decenii nu s-au schimbat prea multe în acest sens. Ca urmare, nu puţini au fost analiştii militari care s-au întrebat dacă forţele militare americane ar putea face faţă unor noi tipuri ameninţări. 

„Dacă mă întorc la «Furtună în deşert» (operaţiune militară din timpul Războiului din Golf de la începutul anilor ’90 - n. red.) şi mă uit la capacităţile noastre de apărare integrată antirachetă şi antieriană de atunci şi de acum, aproape 25 de ani mai târziu, nu sunt teribil de impresionat“, a declarat Macy săptămâna trecută în cadrul unei dezbateri organizate la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS).

Potrivit unui raport recent al acestui centru de reflecţie din Washington, în ultimii 15 ani, rivalii Statelor Unite au analizat bine capacităţile americanilor în materie de apărare antirachetă, astfel că şi-au construit sisteme care pun Statele Unite într-o situaţie de risc.

Ce vrea să facă armata SUA

Potrivit defensenews.com, armata vrea să pună la punct o apărare multistratificată, în special în Europa, unde încearcă reconstruirea capacităţii de apărare antiaeriană împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune (Short Range Air Defense - SHORAD).

Totodată, experţii doresc să adauge sistemului integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă (Integrated Air-and-Missile Defense - IAMD) un radar nou, cu o perspectivă de 360 de grade, fiindcă actualul sistem Patriot are unghiuri moarte. 

În centrul viitorului IAMD se află sistemul integrat de comandă de luptă (Integrated Battle Command System - IBCS) care va putea conecta, în teren, şi alte sisteme de apărare antirachetă şi de tragere.

În acelaşi timp, armata continuă să lucreze la un lansator multi-misiune care poate îndrepta spre ţinte o multitudine de interceptori, răspunzând în acest fel unei game vaste de ameninţări. Printre interceptorii care ar putea fi folosiţi în cazul acestui sistem se numără AIM-9X Sidewinder şi FIM-92 Stinger.

În încercarea de a se adapta noilor ameninţări, mai scrie sursa citată, armata a făcut paşi importanţi şi în ceea ce priveşte plasarea un laser de 50 de kilowaţi pe un vehicul de luptă. Chiar dacă o astfel de tehnologie nu este deloc ieftină, astfel că utilizarea ei nu ar fi justificată pentru eliminarea oricărui tip de ţintă, în cele din urmă, aceasta ar putea permite înlăturarea unor ameninţări fără a rămâne în pană de interceptori, afirmă experţii militari. 

Competiţie puternică

Armata americană nu pregăteşte însă numai o nouă strategie de apărare antirachetă, ci pune la punct şi o echipă interfuncţională pentru IAMD, ca parte a viitorului centru de comandă, care va avea printre priorităţi procesul de modernizare. 

Dar chiar şi aşa, o apărare antirachetă care să fie mult peste aşteptările adversarilor nu este uşor de construit, mai ales în condiţiile în care rivalii Statelor Unite nu duc deloc lipsă de imaginaţie. Şi nici de tehnologie. 

Uneori, inventivitatea statelor aflate în competiţie cu SUA este chiar mai mare. Bunăoară, Club K este un sistem rusesc de lansare a rachetelor Kalibr, care poate fi camuflat sub aparenţa unui container de mărfuri obişnuit.

Iar bătălia dintre marile puteri va fi tot mai intensă, fiecare încercând să găsească modalităţi inedite, dar şi eficiente de a-şi surprinde adversarele.

Nu putem aştepta ca imaginea lansatoarelor Patriot arzând pe câmpiile Poloniei să ne inspire pentru transformarea şi adaptarea forţelor de apărare antiaeriană şi împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune.

                                        Raport al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington

Noile sisteme antirachetă, bazate pe arme mai vechi

Armata SUA a organizat în septembrie o demonstraţie a principalilor producători de sisteme SHORAD. Compania israeliană Rafael a prezentat sistemul „Iron Dome“ („Domul de Oţel“), folosit în prezent de statul evreu pentru interceptarea rachetelor trase de militanţii palestinieni, cu o eficacitate de 90%.

General Dynamics Land Systems şi Boeing au prezentat un lansator Avenger montat pe un transportor blindat Stryker, combinând astfel două sisteme aflate deja în dotarea Armatei SUA. 

Sud-coreenii de la Hanwha au adus sistemul Biho („Tigrul zburător“), care integrează două tunuri rapide de 30 mm şi un complex de detecţie şi control al tirului, aflat în uz din 1996, dar perfecţionat în ultimii ani.

În fine, americanii de la Orbital ATK au prezentat ceea ce ei numesc Tactical-Robotic Exterminator (T-REX), un sistem care vizează în special dronele inamice. Acesta combină un dispozitiv de atac prin bruiaj electronic cu un tun rapid XM914 de 30 mm, de tipul celor instalate şi pe elicopterele de atac Apache sau pe blindatele Stryker. 

Sistemul Tactical-Robotic Exterminator (T-REX)

Sistemul Tactical-Robotic Exterminator (T-REX) de la Orbital ATK Foto: General Dynamics

Au mai oferit soluţii BAE Systems (asemănător cu T-REX, dar având în plus rachete sol-aer Stinger), Oshkosh Defense (care a pus lansatorul Avenger pe un Humvee) şi Raytheon (un buggy de nisip cu un laser de mare putere).

Raytheon buggy de nisip cu laser de mare putere

Raytheon a prezentat un buggy de nisip cu un laser de mare putere Foto: Raytheon

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite