Statele Unite îşi închid Consulatul General de la Basra. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane Foto: AFP
Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane Foto: AFP

Statele Unite au anunţat închiderea Consulatului din Basra,  invocând ”ameninţări” pe care le-au atribuit Iranului, în urma unor manifestaţii sângeroase în acest oraş situat în sudul Irakului, relatează AFP.

”Având în vedere ameninţări tot mai numeroase şi specifice şi îndemnuri la atacarea personalului şi instalaţiilor noastre în Irak, am ordonat o deplasare temporară a personalului nostru diplomatic în Irak”, a anunţat vineri (ora locală), într-un comunicat, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Aceste ameninţări provin ”de la Guvernul iranian, de la Forţa Qods a Corpului Gardienilor Revoluţiei şi de la milţii ajutate, controlate şi conduse de şeful Forţei Qods Ghassem Soleimani", a adăugat Pompeo în acest document difuzat în timp ce secretarul american participa la Adunarea Generală a ONU la New York.

Pompeo a dispus ”plecarea ordonată” a întregului personal american de la Consulatul General din Basra, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, precizând că serviciile consulare urmează să fie asigurate de Ambasada Statelor Unite de la Bagdad.

”Au avut loc incidente repetate de tiruri indirecte contra unor elemente ale acestor miliţii către Consulatul Nostru General la Basra, mai ales în cursul ultimelor 24 de ore”, a precizat şeful diplomaţiei americane.

”Am transmis clar Iranului că Statele Unite vor replica prompt şi adecvat oricărui atac” contra unor clădiri americane, ”fie că sunt datorate în mod direct Iranului sau unor intermediari”, a adăugat el.

În paralel cu închiderea consulatului, Departamentul de Stat a publicat un nou aviz adresat cetăţenilor americani care călătoresc în Irak, avertizându-i că capacitatea autorităţilor americane de a-i salva în caz de urgenţă este ”extrem de limitată”.

La jumătatea lui septembrie, Casa Albă a avertizat că va considera Iranul responsabil de orice acţiune violentă în Irak, comisă de miliţii pe care acesta le susţine şi care ar aduce atingere unor persoane sau interese americane.

Teheranul dezminte

Trei obuze de mortier au fost trase atunci asupra zonei verzi ultrasecurizate de la Bagdad, unde se află sediile autorităţilor irakiene şi ambasada americană, iar Washingtonul a anunţat ”atacuri periculoase în Irak, mai ales contra consulatului Statelor Unite la Basra”.

Iranul a denunţat aceste acuzaţii drept ”provocatoare şi iresponsabile”.

Manifestaţii violente au izbucnit la începutul lui septembrie la Basra - un mare oraş petrolier în sudul ţării, cu populaţie majoritar şiită - împotriva corupţiei liderilor şi decăderii serviciilor publice. În ciocniri au fost ucise 12 persoane.

Manifestanţi au incendiat sediul guvernoratului, consulatul foarte influentului vecin iranian şi cea mai mare parte a sediilor grupărilor armate foarte implantate şi puternice în provincie, dar şi unor sedii ale partidelor politice, inclusiv al Partidului Dawa al premierului Haider al-Abadi.

Patru rachete au fost lansate asupra incintei aeroportului, situat nu departe de consulatul american.

În alocuţiunea sa la Adunarea generală a ONU, preşedintele iranian Hassan Rohani a respins, marţi, acuzaţii americane de amestec în afacerile irakiene şi a pus la îndoială legitimitatea prezenţei americane în Irak.

Parlamentul irakian a ales recent la conducerea sa candidaţii susţinui de blocul apropiat Iranului, prefigurând formarea viitorului Guvern de către foşti combatanţi antijihadişti apropiaţi Teheranului şi liderului naţionalist şiit Moqtada Sadr.

De la instalarea la putere a lui Donald Trump, în 2017, Iranul se află în colimatorul Washingtinului, care-l acuză că ar căuta să destabilizeze Orientul Mijlociu.

Preşedintele republican a anunţat în mai retragerea Statelor Unite din acordul în dosarul nuclear semnat la Viena în 2015 între Teheran şi marile puteri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite