Statele Unite acuză Rusia de intimidarea şi hărţuirea diplomaţilor americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciile ruse de informaţii şi securitate duc o campanie de intimidare a diplomaţilor americani la Moscova
Serviciile ruse de informaţii şi securitate duc o campanie de intimidare a diplomaţilor americani la Moscova

Serviciile ruse de informaţii şi de securitate au dus, în ultima perioadă, o campanie tot mai puternică de hărţuire şi intimidare a diplomaţilor americani şi a familiilor acestora aflate la Moscova.

Informaţia, apărută luni în cotidianul „The Washington Post“, a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Elizabeth Trudeau, care a adăugat că secretarul de Stat John Kerry a discutat în luna martie despre această problemă cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, relatează AFP.

„În ultimii doi ani, hărţuirea şi supravegherea personalului nostru diplomatic aflat la Moscova de către personalul de securitate şi poliţia locală a crescut semnificativ“, le-a spus Trudeau jurnaliştilor prezenţi la o conferinţă de presă, în cadrul căreia i s-au pus întrebări ca urmare a articolului publicat de „The Washington Post“.

Potrivit cotidianului, care s-a bazat pe informaţii furnizate de mai mulţi oficiali americani, membri ai serviciilor ruse i-au filat pe diplomaţii SUA, dar şi pe membrii familiilor acestora, au apărut neinvitaţi la evenimente sociale ale acestora şi chiar au plătit pentru publicarea de articole negative la adresa diplomaţilor americani.

Unii diplomaţi au afirmat că persoane necunoscute au intrat în casele lor în timpul nopţii, au schimbat locul obiectelor de mobilier, au aprins luminile şi televizorul, iar apoi au plecat. Un diplomat a relatat că o persoană a intrat în casa lui şi a defecat pe covorul din sufragerie. 

Hărţuirea diplomaţilor americani nu este însă o noutate. În primul mandat al administraţiei Obama, ofiţeri ai serviciilor ruse de informaţii au pătruns în locuinţa din Moscova a ataşatului militar american şi i-au ucis câinele, potrivit mai multor foşti oficiali, care au avut acces la rapoarte în care apare această informaţie.

Începând din 2014, de la intervenţia Rusiei în Ucraina, care a dus la impunerea de către SUA a unor sancţiuni la adresa unor oficiali ruşi şi oameni de afaceri din anturajul apropiat al lui Putin, acţiunile de hărţuire şi de supraveghere au crescut considerabil, a confirmat pentru cotidianul citat secretarul de presă al Departamentului de Stat John Kirby.

„Observăm o creştere (a acestor acte de hărţuire, n.red.) şi luăm în serios această situaţie“, a afirmat şi Trudeau.

De cealaltă parte, Moscova a acuzat Statele Unite de hărţuirea diplomaţilor ruşi şi a precizat că adoptă contramăsuri.

„Am constatat recent o creştere semnificativă a presiunii asupra ambasadei Rusiei şi consulatelor generale ale ţării noastre în Statele Unite“, a afirmat, săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă rusă TASS.

Potrivit ei, diplomaţii ruşi „sunt în mod regulat obiectul provocărilor din partea serviciilor secrete americane, se confruntă cu obstacole în privinţa contactelor oficiale şi cu alte restricţii“, în special legate de călătorii.

Elizabeth Trudeau a respins însă aceste acuzaţii, pe care le-a calificat drept nefondate. 

Potrivit „The Washington Post“, Departamentul de Stat a luat o serie de măsuri ca urmare a acţiunilor ruşilor, diplomaţii SUA fiind instruiţi cu privire la modul în care să reacţioneze în faţa acestei campanii de hărţuire şi intimidare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite