Misterele spionului american eliberat de Cuba: „Sacrificiul lui a fost cunoscut doar de puţini oameni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spion american eliberat din Cuba: „Bărbatul se află acum în siguranţă, pe teritoriul nostru“
Spion american eliberat din Cuba: „Bărbatul se află acum în siguranţă, pe teritoriul nostru“

Un spion american a fost eliberat de Cuba miercuri, după 20 de ani de închidoare, într-un schimb de prizonieri istoric. El a avut acces la nivel înalt în cadrul guvernului cubanez, „sacrificiul lui fiind cunoscut doar de puţini“, potrivit preşedintelui SUA, Barack Obama.

Despre spionul american din Cuba, eliberat miercuri, după 20 de ani, se ştie că a avut acces la informaţii secrete în cadrul nivelelor înalte din Guvernul cubanez. Se pare că informaţiile oferite de al au fost atât de bune încât au ajutat autorităţile americane să descopere câţiva spioni cubanezi din SUA, inclusiv doi ofiţeri seniori din cadrul Guvernului, care erau printre cei mai prolifici agenţi cubanezi, notează „The Independent“.

Numele agentului american nu a fost făcut public, însă acesta a petrecut 20 de ani în închisoare după ce a fost prins. „Sacrificiul lui a fost cunoscut doar de puţini, el fiind unul dintre cei mai importanţi agenţi pe care i-a avut SUA în Cuba“, a declarat preşedintele Barack Obama.

Bărbatul se află acum „în siguranţă, pe teritoriul nostru“, după cum a spus Obama, împreună cu Alan Gross, contractorul american eliberat şi el miercuri. Schimbul de prizonieri a venit imediat după ce Barack Obama şi preşedintele Cubei, Raul Castro, au anunţat normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări.

Potrivit oficialilor, multe detalii despre spionul din Cuba rămân secrete. Brian Hale, purtător de cuvânt al directorului serviciilor secrete naţionale, spune că informaţiile oferite de spionul rămas anonim au ajutat şi la acuzarea Anei Belén Montes, fost analist în agenţia de apărare a serviciilor secrete, care acum ispăşeşte o condamnare pe viaţă, după ce a fost spionul Cubei timp de 17 ani.

„Cred că acesta este un mare câştig pentru comunitatea serviciilor secrete de la noi din ţară. El a fost un avantaj foarte bun, bine plasat, bucurându-se de încrederea guvernului cubanez, ajutându-ne în multe situaţii“, spune Fran Townsend, fost oficial senior în cadrul securităţii naţionale, în timpul administraţiei George W. Bush.

Bărbatul ar fi ajutat şi la expunerea „Reţelei Viespilor/Wasp Network“, în Florida. Reţeaua cubaneză includea membrii ai „Cuban Five/Cinci Cubanezi“, ultimii trei fiind eliberaţi în schimbul spionului american eliberat miercuri. Cuba a mai eliberat în acest schimb alţi 53 de prizonieri.

În lumina sacrificiului făcut pentru Statele Unite ale Americii, securizarea eliberării lui din închisoare, după 20 de ani, într-un schimb de prizonieri pe care chiar el ne-a ajutat să-i închidem, este o concluzie potrivită pentru închiderea acestui capitol al Războiului Rece – relaţiile SUA-Cuba“, a declarat Hale. 

Trei dintre „Cinci Cubanezi“ – Gerardo Hernandez, Ramon Labanino şi Antonio Guerrero – au fost trimişi acasă, ca parte din schimbul de prizonieri. Hernandez fusese condamnat pentru conspiraţie la crimă, în cazul decesului a patru piloţi din Miami ale căror avioane private au fost doborâte pe 24 februarie 1996, de un MiG cubanez, în apele internaţionale de lângă litoralul Cubei. Montes, care fusese arestat în 2001, este considerat unul dintre cei mai prolifici spioni din istoria recentă, pentru că a avut acces şi a trădat activitatea de spionaj a SUA din Cuba.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite