Senatorii republicanii au căzut de acord asupra reformei fiscale. Fareed Zakaria: „Probabil cea mai proastă legislaţie din istoria modernă a SUA”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii republicani şi-au asigurat suficiente voturi pentru a trece prin Senat cea mai semnificativă reformă fiscală din ultimele decenii, ce include reduceri de taxe de până la 1,5 trilioane de dolari, ceea ce ar reprezenta prima victorie legislativă semnificativă a Partidului Republican de când aceasta a preluat puterea.

Dacă cu o zi înainte mai existau dubii cu privire la abilitatea republicanilor de a trece acest proiect normativ, victoria legislativă a Partidului Republican pare sigură după ce ultimii doi senatori ce şi-au exprimat opoziţia, Marco Rubio şi Bob Corker, au fost convinşi să voteze proiectul.

Acest proiect normativ prevede scăderea ratei de impozitare aplicate corporaţiilor la 21%, de la valoarea curentă de 35%, iar în ceea ce priveşte impozitul individual aplicat celor mai ridicate venituri, acesta urmează să scadă de la 39,6% la 37%.

Reprezentanţii Partidului Democrat au criticat dur acest proiect legislativ, afirmând că îi avantajează dor pe cei mai înstăriţi - cu mici avantaje pentru clasa de mijloc, şi că adaugă aproape 1,5 trilioane de dolari la datoria naţională de 20 de trilioane în următorii zece ani.

Preşedintele Donald Trump, ce în campania electorală a militat pentru reducerea masivă a taxelor, a afirmat că susţine această reformă şi că speră să o poată semna înaintea Crăciunului.

„Am consultat acest proiect”, a afirmat liderul de la Casa Albă în cadrul unei scurte declaraţii. „Cred că va avea urmări foarte, foarte bune. Cred că vom avea posibilitatea de a o vota la începutul săptămânii viitoare, ceea ce va fi monumental”.

După cum notează jurnaliştii de la BBC News, această victorie va satisface în principal marii susţinători financiari ai Partidului Republican, ce au început să critice inabilitatea acestuia de a trece prin Congres chiar şi elementele modeste ale agendei republicane. În plus, în contextul în care a rămas mai puţin de un an de zile până la alegerile interimare din 2018, unde republicanii riscă să piardă controlul ambelor camere - trecerea acestei reforme le va oferi ceva cu care să să prezinte în faţa electoratului.

Deşi economia americană îşi continuă trendul ascendent, sondajele de opinie arată că acest proiect legislativ este extrem de nepopular în rândul electoratului. 

Zakaria: „Probabil cea mai proastă legislaţie din istoria modernă”

Fareed Zakaria, cunoscutul editorialist al cotidianului Washington Post, a criticat dur politica republicanilor, caracterizând un probabil vot în favoarea acesteia drept un „moment de cotitură pentru Statele Unite”.

În opinia acestuia, efectele pe termen lung ale acestui plan vor cuprinde o scădere masivă a investiţiilor publice în infrastructură, cercetare şi educaţie, lucru grav, mai ales când aceste investiţii sunt deja la cel mai scăzut nivel din ultimele şase decenii. Jurnalistul american oferă o serie de date prin care-şi susţine aceste argumente, invocând şi un recent studiu al Băncii Mondiale ce susţine că, din 50 de state analizate, Statele Unite prezintă cele mai urgente nevoi în materie de infrastructură; sau scăderea bugetului federal alocat cercetării de la 10% în anii 1960 la mai puţin de 4% astăzi.

„Costurile reconstruirii infrastructurii Americii sunt astronomice. Dar în perioada Marii Depresiuni, în cel de-Al Doilea Război Mondial şi e parcursul Războiului Rece, un sentiment de criză şi competiţie a concentrat atenţia Americii şi a creat o urgenţă în rândul întregii clase politice de a rezolva problemele ţării. În mod ironic, într-un moment actual în care competiţia este mult mai acută, când alte ţări au depăşit deja America în multe aspecte, Statele Unite au căzut într-un partizanat extrem şi au îmbrăţişat un libertarianism habarnist ce lipseşte această naţiune de investiţiile necesare dezvoltării”, a argumentat jurnalistul american.

„Cei ce vor vota în favoarea acestei legislaţii - probabil cea mai proastă legislaţie majoră din această generaţie - vor trăi în infamie, în timp ce ţara se va prăbuşi încetul cu încetul”, a concluzionat alarmant Fareed Zakaria.

Philip Alston, Raportorul Special al ONU pentru Sărăcie Extremă, ce se află într-o vizită de lucru de două săptămâni în Statele Unite, a avertizat la rândul său că această reformă riscă să „distrugă” întreg sistemul de asistenţă socială.

„Congresul Statelor Unite încearcă cu disperare să voteze o reformă fiscală ce, dacă va fi adoptată, va avea ca efect cea mai dramatică creştere în inegalitatea socială imaginabilă”, a afirmat acesta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite