Scrisoarea unui soldat din al Doilea Război Mondial a ajuns la fiica lui, pe care n-a văzut-o niciodată, cu o întârziere de şapte decenii
0
Scrisoarea rătăcită a unui soldat american din cel de-al Doilea Război Mondial către fiica lui a ajuns la destinaţie după 70 de ani de la momentul în care a fost trimisă. Soldatul a murit în iunie 1944 în Italia şi nu a apucat să-şi cunoască fiica, născută cu trei săptămâni mai devreme. Acum însă, ea a primit scrisoarea alături de decoraţiile Inima Purpurie şi Steaua de Bronz, acordate post mortem tatălui ei pentru curaj.
Peggy Eddington-Smith a primit în cele din urmă scrisoarea adresată ei de soldatul John Eddington, tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată, precum şi medaliile Steaua de Bronz şi Purple Heart. Ceremonia s-a desfăşurat sâmbătă în oraşul Dayton, potrivit agenţiei de ştiri Associated Press (AP).
Tatăl lui Peggy i-a scris o scrisoare emoţionantă când fiica lui era încă un bebeluş, cu puţin timp înainte de a muri pe câmpul de luptă, în iulie 1944. John Eddington a redactat scrisoarea când se afla în Texas, însă ulterior a fost trimis în Italia unde şi-a pierdut viaţa fără să-şi cunoască fiica nou-născută.
Peggy Eddington a mărturisit că nu ştia foarte multe despre soldatul căzut pe câmpul de luptă care i-a fost tată, deoarece mama ei evita discuţiile despre unica ei dragoste. „Scrisoarea m-a ajutat să aflu mai multe lucruri despre cine era el”, a spus Peggy Eddington-Smith, a cărei mamă a murit în 1997 fără să se recăsătorească.
„Şi-a deschis inima către mine, iar mulţi bărbaţi nu pun aşa multe sentimente într-o scrisoare. Sunt pur şi simplu copleşită, încerc să înţeleg tot ceea ce se întâmplă”, a mai aceasta.
Scrisoarea soldatului a fost descoperită acum 14 ani de Donna Gregory din St. Louis, într-o cutie împreună cu alte posesiuni, în timp ce-şi ajuta fostul soţ să cureţe casa bunicilor lui dintr-o suburbie a oraşului.
„Dragei mele fiice...”
Donna Gregory a citit cu voce tare scrisoarea în faţa unei adunări de aproximativ 150 de persoane, în timp ce ascultătorii s-au lăsat cuprinşi de emoţii şi au început să plângă tăcuţi. Soldatul s-a adresat în prima pagină soţiei lui, cerându-i să nu se amuze pe seama intenţiei de a scrie unui copil care nu ştie încă să citească.
Restul celor două pagini au fost dedicate „dragei” lui fiice, pe care a asigurat-o că o poartă mereu în gândurile lui, deşi s-ar putea să nu-l vadă „pentru o perioadă”. „Te iubesc aşa mult”, a scris John Eddington, „mămica şi tăticul tău...îţi vor oferi tot ceea ce pot. Îţi vom da mereu toată dragostea noastră.”
În continuare, soldatul şi-a sfătuit fiica să-şi asculte întotdeauna mama, asigurând-o că are „cea mai bună mămică din toată lumea”. Eddington şi-a încheiat scrisoarea spunându-i din nou că o iubeşte „cu toată inima şi cu tot sufletul” lui, „pentru totdeauna”.
Nici Eddington-Smith, dar nici Gregory nu ştiu exact cum a ajuns scrisoarea în acea casă şi ce legătura exista în proprietari şi soldatul american. Locul de origine al lui Eddington este la aproximativ 120 de kilometri de St. Louis, din Leadwood, statul Missouri.
Gregory a căutat-o pe destinatara emoţionantei scrisori folosindu-se de arhivele bibliotecilor şi de informaţiile de pe internet, iar în iunie a găsit-o pe Eddinghton-Smith. Aceasta din urmă ştia că tatăl ei murise în război, însă nu ştia nimic despre existenţa cutiei cu bunuri, în care a mai găsit alte 16 scrisori ptimite de la soţia lui legitimaţia de înrolare în armată, medalionul cu numele şi încadrarea militară, diploma de liceu şi fragmente din ziare.