Robert Mueller declară că e posibil să-l citeze pe Donald Trump în investigaţia privind Rusia
0Consilierul special, Robert Mueller, aflat într-o întâlnire cu avocaţii preşedintelui SUA, Donald Trump, a ridicat posibilitatea de a emite o citare pentru Trump dacă acesta refuză să discute cu anchetatorii în investigaţia privind Rusia, relatează Reuters.
John Dowd, un fost avocat al preşedintelui, a mărturisit că consilierul special a menţionat de posibilitatea unei citaţii într-o întâlnire de la începutul lui martie. Ideea unei citaţii a fost sugerată prima oară de Washington Post, care a citat alte patru persoane prezenta la întâlnirea din martie.
„Acesta nu mai este un joc. Vă băgaţi peste munca preşedintelui Statelor Unite” le-ar fi spus în martie Dowd către anchetatorii care cercetează o posibilă coliziune între campania electorală a lui Donald Trump şi Rusia. La aproximativ două săptămâni după întâlnire, Dowd a părăsit echipa legală a preşedintelui.
Washington Post subliniază că Mueller a ridicat posibilitatea unei citaţii după ce avocaţii lui Trump au comunicat că preşedintele nu are obligaţia de a vorbi cu anchetatorii federali implicaţi în cercetare.
După întâlnirea din martie, echipa lui Mueller a fost de acord să ofere avocaţilor preşedintelui informaţii mai concrete în privinţa subiectelor pe care ar dori să le discute cu Trump. Astfel, Jay Sukulow, unul dintre avocaţii preşedintelui, a întocmit apoi o listă cu 49 de întrebări care echipa legală se aşteaptă ca Trump să fie întrebat.
Lista, publicată luni de The New York Times, include întrebări legate de legăturile lui Trump cu Rusia şi alţi actori pentru a concluziona dacă preşedintele ar fi încercat să obstrucţioneze investigaţia.
Marţi, Trump a criticat apariţia în presă a întrebărilor.
„Este foarte ruşinos că întrebările privind vânătoarea rusească de vrăjitoare s-au «scurs» în presă. Ar părea foarte greu să obstrucţionăm justiţia pentru o infracţiune care nu s-a întâmplat niciodată”, a scris preşedintele SUA pe Twitter.
Rusia a negat orice implicare în alegerile prezidenţiale americane din 2016, după cum acuză agenţiile americane de informaţii, în timp ce Trump a declarat că nu există nicio implicare între campania sa şi Moscova.