Retragerea trupelor din Germania, o afacere scumpă pentru Trump şi un cadou nesperat pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când oficialii americani şi polonezi au semnat, acum o sptămână, un acord pentru transferarea mai multor trupe în Polonia, ministrul de Externe al ţării, Jacek Czaputowicz, a declarat că mişcarea strategică a adus trupele americane acolo unde le este locul.

„Prezenţa trupelor americane în Polonia ne sporeşte potenţialul de descurajare pentru că suntem mai aproape de potenţialul izvor de conflict", a declarat, sâmbătă, Czaputowicz, într-o declaraţie comună, cu secretarul de stat american, Mike Pompeo.

„Este important să fie dislocate în Polonia, şi nu în Germania”, a spus diplomatului polonez. „Capacitatea de descurajare este mai mare dacă armata este desfăşurată la locul potrivit, garantează arta războiului”.

Suplimentarea cu trupe în Polonia face parte din planul administraţiei Trump de a retrage aproximativ 12.000 de militari americani din cei aproape 35.000 locaţi în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german, măsură anunţată luna trecută. În timp ce 1.000 dintre aceştia se vor alătura celo 4.500 de soldaţi americani aflaţi deja în Polonia, alţi militari se vor muta în Belgia şi Italia sau înapoi în SUA, fiind disponibili pentru a fi retrimişi în Europa sau în alte zone de conflict.

Timp de zeci de ani, personalul american staţionat în Germania a fost privit de partea americană ca un temei al acordului ce a urmat celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul apogeului Războiului Rece, SUA au menţinut până la 400.000 de militari în Europa, majoritatea în Germania.

Aşa cum s-a întâmplat în deceniile trecute, potenţialul izvor de conflict rămâne Rusia - şi ameninţarea unei posibile invazii, la care face referire Czaputowicz.

Cu toate acestea, oficiali din SUA şi alţi aliaţi din NATO au declarat că mişcarea de repoziţionare  a trupelor ar putea, de fapt, să avantajeze Moscova.

Senatorul republican american Mitt Romney a numit planul „o eroare gravă” şi „un cadou pentru Rusia”.

Şeful comitetului pentru relaţii externe al Parlamentului German, Norbert Roettgen, a replicat: "În loc să consolideze #NATO, planul va slăbi alianţa. Influenţa militară a SUA nu va creşte, ci va scădea în raport cu Rusia şi Orientul Apropiat şi Mijlociu."

Cum va scădea retragerea trupelor influenţa militară a SUA în Europa

Ultima retragere de trupe americane din Germania a avut loc în 2012. Doi ani mai târziu, trupele ruse s-au mutat în Crimeea, iar Moscova a anexat teritoriul ucrainean, sporind tensiunile cu NATO.

Experţii militari americani şi europeni au declarat pentru CNN că noul plan de reducere a trupelor ar oferi puţine beneficii într-un eventual conflict şi, cu siguranţă, nu este suficient pentru a justifica costurile enorme ale acestuia, estimate a fi de ordinul miliardelor de dolari.

Printre mişcările cheie se numără mutarea centrelor de comandă şi control din Germania în Belgia, precum şi transferarea trupelor aeriene ale armatei şi luptătorii Forţelor Aeriene F-16 în Italia.

posibile amenintari in Europa zone de conflict FOTO CNN

FOTO CNN - zone vizate de posibile ameninţări

Unde este locul potrivit al trupelor americane?

Nick Reynolds, analist de războaie tereste la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra, nu vede prea multe avantaje în planurile SUA.

"Mutarea trupelor terestre în Belgia şi Italia le îndepărtează de zonele în care este probabil să fie nevoie de ele", spune Reynolds. „Chiar şi dacă ar fi relocate în nordul Italiei, în eventualitatea unei crize în sud-estul Europei, legăturile de transport ar face ca mişcarea acestora să dureze mai mult.”

Într-o lucrare scrisă la începutul acestui an, înainte de anunţarea mişcărilor de trupe, Iulia-Sabina Joja, post-doctorand la Institutul de politici externe al Şcolii de Studii Internaţionale Johns Hopkins, a descris trei scenarii de conflict în jurul Mării Negre, inclusiv noi tensiuni cu Ucraina în apropiere de Crimeea.

Deplasarea forţelor terestre din Italia presupune traversarea munţilor Alpi, care nu ar fi în calea unei mişcări din Germania.

„Dacă trupele terestre ar fi mutate în Polonia, atunci acestea ar putea să ajungă în zonele unde este nevoie de ele mai repede, deşi, chiar şi aşa, în funcţie de locul unde vor fi relocate în Polonia, să putea să devină vulnerabile în cazul (puţin probabil) al unei ofensive ruseşti care ne ia prin surprindere", a spus Reynolds.

Bastian Giegerich, specializat în analiză militară la Institutul Internaţional de Studii Strategice din Londra, a pus sub semnul întrebării eficacitatea rotaţiei trupelor americane în Europa.

„În afară de costuri, trupele mutate se vor lupta să dezvolte un grad similar de cunoştinţe locale şi legături cu forţele armate ale naţiunii gazdă",  consideră Giegerich.

Şi, în timp ce mutarea ar conferi Pentagonului o anumită flexibilitate pentru a răspunde necesităţilor din zonele fierbinţi, există un preţ care trebuie plătit în teatrul european: Mai puţine trupe în teren înseamnă mai puţină descurajare a conflictelor, consieră Giegerich.

În generalul american în retragere, Mark Hertling, acum analist militar la CNN, declară: „Germania este esenţială pentru poziţia centrală, ce leagă vechea Europă din vest de statele mai noi din est.”

„Căile ferate şi aeroporturile sunt excelente în Germania şi având în vedere poziţia centrală şi uşurinţa de relaţionare cu guvernul Germaniei, am putea zbura oriunde, dar şi aduce aliaţi în centrul de pregătire de la Grafenwoehr”, consideră Hertling criticând administraţia Trump care a eliminat aceste avantaje.

„Aducerea de forţe în Italia şi Belgia nu are sens. Italia se află la sud de Alpi, cu provocări în guvern, iar Belgia este la vest - mai departe de blocul estic."

Şi acum urmează costurile. Hertling subliniază că armata americană a cheltuit miliarde de dolari de-a lungul anilor pentru a face din Germania locaţia sa centrală în Europa. Mutarea acestor baze presupune cheltuirea de alţi bani pentru nişte infrastructuri care există şi au fost deja plătite în Germania.

Numărul de trupe vs. locaţia lor

Dar, oriunde ar fi mutate trupele americane în Europa, lipseşte esenţialul, punctează Reynolds, analistul RUSI. „O problemă mai importantă este faptul că SUA nu păstrează un număr adecvat de forţe în Europa, dacă intenţia este de a putea răspunde rapid la o situaţie care implică agresiune rusă", a spus el.

Caz în care aliaţii NATO nu ar putea răspunde singuri. "Forţele NATO au, de asemenea, prea puţini miitari în comparaţie cu dimensiunea forţelor ruse, cel puţin până când forţe americane suplimentare ar putea ajunge din SUA", subliniază Reynolds.

Extragerea trupelor din Germania nu abordează o altă deficienţă a SUA / NATO în Europa - numărul insuficient de piste pentru aeronavele de luptă ale alianţei.

"Aceasta este problema cu care NATO se confruntă în domeniul aerian - imposibilitatea de a-şi dispersa în mod adecvat aeronavele - în special cele de vânătoare şi de atac, care au nevoie de piste mai lungi şi mai bine întărite - pentru a evita concentrarea acestora pe câteva câmpuri aeriene care ar putea deveni foarte uşor ţinte ale rachetelor de precizie pe distanţe lungi (fie distrugând aeronavele la sol, fie distrugând pistele care ar putea deveni impracticabile)", mai spune Reynolds.

În orice caz, planul de relocare a militarilor americani va dura ani pentru a fi finalizat, iar Congresul va trebui să găsească miliarde de dolari pentru a-l susţine. Prin urmare, extragerea trupelor din Germania est departe de a fi o afacere încheiată, mai ales că SUA este la mai puţin de trei luni distanţă de alegerile prezidenţiale, iar un nou ocupant al Casei Albe ar putea reconsidera acest plan.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite