Moment istoric: Germania şi Israelul efectuează primele exerciţii militare comune pe teritoriu german

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania şi Israelul - primele exerciţii militare comune în Germania Foto captură You Tube/WION
Germania şi Israelul - primele exerciţii militare comune în Germania Foto captură You Tube/WION

Germania a efectuat joi primele exerciţii militare comune cu Israelul pe teritoriul său, un moment de referinţă pe care ambele părţi l-au apreciat ca semn al cooperării intense dintre cele două ţări, relatează Associated Press.

„A fost emoţionat pentru noi să vedem cum sosesc primele avioane israeliene în spaţiul aerian german”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene germane pentru agenţia dpa.

„Actualmente avem un parteneriat foarte intens cu israelienii. Colaborăm strâns, facem exerciţii împreună, soldaţii germani sunt instruiţi în Israel”, a spus Thorsten Weber.

Pilotul israelian Lt. Colonel O., care nu şi-a dezvăluit numele, în conformitate cu regulamentele militare ale diviziei sale, a mărturisit că exerciţiile i-au prilejuit amintiri ale trecutului dificil al relaţiilor dintre cele două ţări, dar că a putut privi spre viitor.

„Cred că toţi resimţim drept în inimă cât de profund a fost acest trecut. Dar privim către viitor şi ne bucurăm de oportunitatea de a zbura împreună. Cooperarea dintre cele două ţări este un lucru bun pentru ambele”, a declarat acesta pentru Associated Press.

Deşi azi Germania este unul din cei mai puternici susţinători ai Israelului, interacţiunile dintre cele două ţări sunt marcate de semnificaţii simbolice profunde din cauza ororilor Holocaustului în care 6 milioane de evrei europeni au fost ucişi. 

Piloţii israelienii au ajuns luni la Nörvenich, în vestul Germaniei, pentru exerciţii militare ce se vor desfăşura timp de două săptămâni. În prima săptămână, se vor antrena cu forţele aeriene germane urmând ca în a doua săptămână să se alăture şi piloţi ai forţelor aeriene ungare.

Printre avioanele de luptă de antrenament se află şase F-16, două Gulfstream şi două avioane de realimentare Boeing 707. 180 de militari israelieni vor lua parte la exerciţiile comune.

Marţi avioanele de luptă israeliene şi germane au survolat lagărul de concentrare de la Dachau ca un tribut pentru moartea a peste 40.000 de evrei ucişi acolo, relatează Times of Israel.

Comandantul forţelor aeriene germane Ingo Gerhartz a numit exerciţiile comune „semn al prieteniei noastre din prezent”, dar şi reamintirea responsabilităţii Germaniei de „a lupta contra anti-semitismului cu cea mai dârză consistenţă” din cauza trecutului său nazist.

Forţele aeriene israeliene au transmis că misiunea ce se va încheia pe 28 august va fi o şansă de antrenament în medii nefamiliare şi consta în simularea unor lupte aeriene de tip „dogfight”, a unor ameinţări cu rachete şi înfruntări aer-sol.

Forţele aeriene germane (Luftwaffe) au participat în 2019 la exerciţii militare comune în deşertul Negev, în sudul Israelului.

Germania se confruntă cu o resurgenţă a anti-semitismului şi o creştere a atacurilor asociate cu extrema dreaptă. În iunie, ministrul german al apărării a dispus disoluţia uneia din cele patru  unităţi de elită Kommando Spezialkräfte (KSK) din cadrul Bundeswehr, după  serie de scandaluri cu privire la legături ale unor membri ai acesteia cu mişcarea de extremă dreapta. 

 

   

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite