Preşedintele Trump şi premierul japonez Shinzo Abe au consolidat legăturile ţărilor lor pe terenul de golf din Florida. Pleacă Abe, vine Trudeau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump l-a primit, vineri, la Washington pe premierul japonez Shinzo Abe, după şi-au petrecut împreună week-endul la golf în Florida cu dorinţa afişată de a-şi consolida legăturile personale.

 Abe este al doilea lider străin, după premierul britanic Theresa May, care efectuează o vizită la Casa Albă de la venirea la putere a lui Donald Trump. Premierul japonez este în căutarea de garanţii în privinţa viitorului alianţei americano-japoneze, în special în faţa ascensiunii tot mai mari a Chinei. 

Discutiile din Biroul Oval s-au axat pe colaborarea in domeniul securităţatii şi pe plan economic, după anunţul Statelor Unite că vor abandona acordul de liber schimb din zona Pacificului. „Legătura dintre ţările noastre şi prietenia dintre popoarele noastre au rădăcini foarte, foarte adânci. Reafirm angajamentul Statelor Unite pentru apărarea securităţii Japoniei şi a tuturor regiunilor aflate sub controlul său administrative“, a declarat preşedintele Trump.

 La rândul său, Shinzo Abe, a declarat că „piatra de temelie a păcii şi securităţii în regiunea Asia-Pacific este alianţa puternică dintre Japonia şi Statele Unite“.

Şeful guvernului de la Tokyo a ţinut să sublineze beneficiile unor relaţii economice strânse. Asta după ce Trump a declarat, în trecut, că Japonia este una dintre ţările care alimentează deficitul comercial american şi a ameninţat cu impunerea de tarife la importurile de maşini nipone.

Shinzo Abe nu a venit cu mâna goală la Trump. El a declarat că „anul trecut, companiile japoneze au investit în Statele Unite peste 150 de miliarde de dolari şi, pe aceasta cale, au creat multe locuri de muncă. Sunt convins că investiţiile majore vor continua şi sub conducerea noului preşedinte“, a sublinat premierul nipon. 

După cum au declarat surse guvernamentale de la Tokyo, Japonia pregăteşte un pachet de măsuri care ar putea genera crearea a 700.000 de locuri de muncă în Statele Unite şi ar contribui la crearea unei pieţe de 450 de miliarde de dolari.

Cei doi lideri şi-au petrecut weekend-ul la luxoasa reşedinţă a lui Trump, Mar a Lago, din Florida,pe care fostul mogul american al imobiliarelor o numeşte Casa Albă de iarnă, unde  au jucat golf. Este o pasiune comună care aminteşte de o alţă relaţie fructuoasă. În 1957, bunicul lui Abe, fostul premier nipon Nobusuke Kishi  a jucat o partida de golf cu fostul preşedinte american Dwight Eisenhower, în timpul unei vizite oficiale în Statele Unite.

Premierul canadian, aşteptat luni, la Washington

Astăzi, un alt lider străin, premierul Canadei, Justin Trudeau, vine luni, în SUA pentru a se întâlni cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. Discuţiile între cei doi ar putea fi tensionate, având în vedere că politicienii canadieni se aşteaptă ca Trudeau să critice abordarea aleasă vizavi de drepturile omului şi imigraţie de noul ocupant al Casei Albe, relarează DPA. 

 De asemenea, relaţiile comerciale ar urma să conducă agenda de discuţii dintre Trudeau şi Trump, după ce liderul american a cerut renegocierea NAFTA şi a abordat o atitudine mult mai protecţionistă cu privire la economia Statelor Unite.

Jurnaliştii DPA susţin că premierul canadian ar trebui să pună la bătaie fiecare gram din şarmul său binecunoscut pentru a ieşi câştigător în urma întâlnirii cu Donald Trump.

Pentru Justin Trudeau, miza acestei întâlniri mult aşteptate constă în apărarea prosperităţii economice a Canadei şi menţinerea relaţiei de securitate extrem de importatentă cu Washington.

”Mă bazez că voi avea o colaborare bună cu preşedintele. Vom discuta despre tot felul de subiecte vizavi de care avem o poziţie comună, precum locuri de muncă şi creştere economică, oportunităţi pentru clasa mijlocie; faptul că milioane de locuri de muncă de pe ambele părţi ale graniţei depunde de circulaţie lină a bunurilor şi serviciilor”, a explicat premierul canadian într-o întâlnire cu localnicii din Yellowknife.

De asemenea, prim-ministrul liberal a precizat că pe agenda de discuţii vor fi incluse şi subiecte vizavi de care nu are o poziţie comună cu cea a lui Donald Trump. Trudeau îşi propune să discute inclusiv despre interdicţia de călătorie semnată de miliardarul republican în urmă cu două săptămâni, a cărei implementare a fost blocată de justiţia din Statele Unite.

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care suspendă temporar programele de primire a refugiaţilor, opreşte pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi blochează temporar intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite.

Ţările vizate de ordin sunt Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

La doar o zi după semnarea controversatului ordin executiv, premierul canadian a postat o fotografie în care este surprins întâmpinând o fetiţă siriană pe aeroportul internaţional din Toronto. 

De asemenea, premierul liberal a susţinut că este dispus să primească toţi refugiaţii respinşi de Statele Unite.

”Canada va rămâne întotdeauna sinceră faţă de valorile care ne-au transformat într-o naţiune extraordinară”, a declarat Trudeau.

Statele Unite reprezintă cel mai mare partener comercial pentru Canada. De asemenea, schimburile comerciale dintre cele două ţări se ridică zilnic la o valoare de 2 miliarde de dolari.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite