Preşedintele Trump ar accepta publicarea conversaţiei sale telefonice cu omologul său ucrainean Zelenski
0Alegaţiile potrivit cărora preşedintele Donald Trump ar fi făcut presiuni asupra preşedintelui ucrainean pentru a demara investigaţii pe tema activităţilor de afaceri din Ucraina ale fiului principalului său contracandidat, Joe Biden, dinamitează cursa electorală pentru anul 2020. Trump a declarat că speră să poată fi publicată transcrierea conversaţiei telefonice pe care a avut-o în iunie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.
O astfel de presiune din partea lui Trump şi a avocatului său personal, Rudolph Giuliani, „arată un preşedinte aparent dornic să se folosească de puterea Statelor Unite pentru a murdări imaginea unui adversar politic, fiind convins că nimic nu-i poate sta în cale”, comentează Washington Post.
Duminică Trump a recunoscut în mod direct „că a adus vorba despre Joe Biden în convorbirea telefonică cu preşedintele Ucrainei”, dar a insistat că discuţia a fost una „absolut perfectă”. „Conversaţia pe care am avut-o a fost în mare măsură de felicitare, în mare parte despre corupţie – toată corupţia care se petrece – şi în mare măsură despre faptul că noi nu vrem ca oamenii noştri de felul vicepreşedintelui Biden şi fiului său să (contribuie) la corupţia deja existentă în Ucraina”, le-a spus Trump reporterilor americani.
Preşedintele american Donald Trump şi-a manifestat duminică speranţa că va fi posibilă publicarea conversaţiei avute cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în care democraţii susţin că Trump i-ar fi cerut acestuia din urmă investigarea fiului fostului vicepreşedinte Joe Biden, în timp ce politicieni democraţi văd în acest caz un posibil motiv pentru declanşarea procedurii de destituire (impeachment) a preşedintelui, relatează AFP şi Reuters.
Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor, în perioada când tatăl său, Joe Biden, era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama. Respectiva companie ucraineană a fost ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump sugerează că motivul real al acestei cereri ar fi fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Biden.
O conversaţie telefonică avută de Trump cu Zelenski la sfâşitul lunii iulie, interceptată de serviciile secrete americane, a fost urmată de un denunţ intern al unui membru al acestor servicii, conform mass-media preşedintele american făcându-i omologului său ucrainean în această discuţie o ''promisiune'' neobişnuită şi încurajându-l în privinţa unei investigaţii asupra lui Hunter Biden.
Joe Biden, posibil contracandidat al lui Trump la scrutinul prezidenţial anul viitor, i-a cerut vineri acestuia să publice transcriptul acelei convorbiri şi a asigurat că nu a vorbit niciodată cu fiul său despre activităţile sale profesionale în străinătate, afirmaţie catalogată apoi de Trump drept ''o minciună''.
Acesta din urmă şi-a manifestat indignarea pentru că a fost interceptat de propriile sale servicii secrete, dar s-a declarat de acord cu publicarea transcriptului. ''Nu se poate face aşa ceva unui preşedinte şi altor ţări, dar, toate acestea fiind spuse, am avut o conversaţie foarte bună, o conversaţie foarte sinceră, foarte onestă. Sper că vor putea să o arate'', a spus Trump, care a dat totuşi semnale contradictorii pe acest subiect în ultimele zile.
Dar membri ai opoziţiei democrate văd în acest scandal un posibil motiv pentru lansarea procedurii de destituire (impeachment) a actualului preşedinte.
Destituirea ''poate fi singura soluţie'' dacă relatările se dovedesc a fi adevărate, a spus la postul CNN preşedintele Comitetului pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, democratul Adam Schiff. ''Vreau ca ţara să înţeleagă că aceasta este ultima opţiune'', a adăugat el, în timp ce colega sa, Elizabeth Warren, candidată la învestitura democrată pentru Casa Albă, a apreciat că ''a sosit momentul să denunţăm comportamentul ilegal al lui Donald Trump şi să iniţiem procedura de destituire, acum''.
Între timp, apar voci chiar şi din rândul aliaţilor lui Trump care cer publicarea transcriptului conversaţiei în cauză pentru oprirea acuzaţiilor de încălcare a legii de către preşedintele american.
Fostul vicepreşedinte american Joe Biden, care luptă să devină candidatul Partidului Democrat în alegerile prezidenţiale din 2020, i-a cerut preşedintelui Donald Trump să facă publică transcrierea unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu noul preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în care se pare că i-ar fi cerut acestuia să lanseze o investigaţie în activitatea lui Biden şi a fiului acestuia, în Ucraina. Biden a cerut, de asemeni, directorului serviciilor naţionale de informaţii să nu mai blocheze munca Congresului, care a solicitat acces la plângerea unui membru al serviciilor secrete, îngrijorat de conţinutul discuţiei telefonice a preşedintelui american. Potrivit presei americane, Trump l-ar fi avertizat pe Zelenski că nu va aproba un ajutor militar substanţial pentru Ucraina dacă Kievul nu anchetează activitatea fostului vicepreşedinte şi a fiului acestuia, Hunter, care în 2014 era în consiliul de administraţie al firmei ucrainene de gaz, Burisma.
Avocatul personal al preşedintelui, Rudy Giuliani, l-a acuzat pe Biden că ar fi forţat la vremea respectivă demiterea procurorului general ucrainean, care investiga activitatea firmei Burisma.
Democraţii, care controlează Camera Reprezentanţilor din Congres, afirmă, pe de altă parte, că acuzaţiile, dacă se dovedesc reale, ar reprezenta nu numai un abuz clar de putere din partea preşedintelui Trump, dar şi un motiv pentru lansarea procedurii de suspendare a preşedintelui din funcţie.