INFOGRAFIE Planul lui Donald Trump pentru „America măreaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decis să ajungă la Casa Albă, republicanul Donald Trump îşi continuă discursul războinic cu argumente pe care rivala sa democrată Hillary Clinton va trebui să le combată într-un mod convingător şi clar pentru majoritatea americanilor.

Rămas singur în maratonul electoral pentru nominalizarea din partea republicanilor în vederea intrării în cursa pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Donald Trump turează motoarele pentru a-i convinge pe americani că planurile sale sunt cele care trebuie urmate pentru a face acasă, din nou, America măreaţă şi pentru a pune America pe primul plan în afara graniţelor sale.

Numai că intenţiile sale în materie de politică externă îi fac pe mulţi să ridice din sprâncene, printre aceştia numărându-se mulţi membri de seamă ai Partidului Republican, care nu văd deloc cu ochi buni candidatura lui Trump şi cu atât mai puţin discursul său care are toate şansele să îndepărteze partenerii externi.

Cu toate acestea, magnatul din domeniul imobiliarelor spune că politica sa „America First“ („America înainte de toate“, în trad.) vine în contextul în care politica externă dusă de administraţia Obama a fost „un dezastru total şi complet“. Această politică reprezintă o provocare pentru democrata Hillary Clinton, care va câştiga, cel mai probabil, nominalizarea din partea partidului său pentru a candida pentru şefia Biroului Oval.

În cazul în care Hillary Clinton nu va face faţă retoricii lui Trump şi nu va putea să îşi susţină convingător cauza, fostul secretar de stat american nu va fi un preşedinte puternic, comentează „The Washtington Post“. Mai mult, dacă va da greş, nu va avea nici sprijinul public pentru politicile necesare reconstruirii credibilităţii Statelor Unite.

Întrebări cu greutate

Chiar dacă punctele de vedere ale lui Trump sunt percepute de către critici ca fiind extreme, mai ales în privinţa imigranţilor mexicani şi musulmani, şi având potenţialul de a duce la izolarea SUA, sondajele arată că mulţi americani sunt de acord cu el. Pe cale de consecinţă, semnele de întrebare pe care le ridică referitor la războaiele duse fără succes şi la aliaţii care nu le sunt recunoscători Statelor Unite merită răspunsuri, scrie cotidianul american.

În plus, Trump aduce argumente serioase pentru politica pe care vrea să o promoveze: resursele SUA sunt suprasolicitate, aliaţii SUA nu plătesc o cotă corectă pentru apărarea lor, prietenii Americii consideră că nu pot depinde de Washington, rivalii nu îi mai respectă pe americani, iar ţara duce lipsă de scopuri clare în materie de politică externă. Pentru toate acestea, Clinton trebuie să aibă răspunsuri pregătite, răspunsuri care să fie şi cât se poate de convingătoare.

Ca răspuns la planul lui Trump de a construi un zid la graniţa cu Mexicul pentru a-i împiedica pe imigranţi să ajungă în SUA, Clinton a vorbit despre „doborârea barierelor“, iar ca reacţie la apelul republicanului în vederea interzicerii intrării musulmanilor pe teritoriul american, fosta primă-doamnă a dat publicităţii o înregistrare despre „dragoste şi tandreţe“.

Totuşi, deocamdată, Clinton a abordat teme de politică externă în special atunci când a primit întrebări concrete în acest sens în timpul dezbaterilor din cadrul campaniei. Potrivit BBC, echipa sa de campanie lucrează acum la o modalitate de prezentare convingătoare a viziunii ei asupra politicii externe, care să-i atragă pe votanţi de partea ei.

Sondajele efectuate până acum arată că în cazul unei confruntări între Hillary Clinton şi Donald Trump la alegerile prezidenţiale, fosta primă-doamnă ar avea un avantaj de 1-4 procente, însă, având în vedere dinamismul acestei campanii electorale, analiştii sunt rezervaţi în a face pronosticuri.

image

Pariu pierdut

Dana Milbank, un jurnalist de la „Washington Post“, a fost nevoit să mănânce pagina cu editorialul în care promitea că va face acest lucru în cazul în care excentricul miliardar Donald Trump va câştiga alegerile primare din tabăra republicană. Pentru a elimina orice îndoială asupra ţinerii promisiunii, masa neobişnuită a fost transmisă în direct pe site-ul cotidianului american.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite