Pentagonul pregăteşte arme noi şi schimbarea strategiei nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachetă Tomahawk, cea mai cunoscută dintre rachetele de croazieră americane Foto: Marina SUA
Rachetă Tomahawk, cea mai cunoscută dintre rachetele de croazieră americane Foto: Marina SUA

SUA intenţionează să ia măsuri pentru a-şi descuraja adversarii care mizează pe faptul că americanii nu-şi vor utiliza actualul arsenal nuclear întrucât efectele ar fi devastatoare.

Statele Unite ale Americii sunt aşteptate să anunţe luna viitoare cum îşi vor revizui politica în domeniul nuclear, un subiect abordat de actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, încă din campania electorală, când republicanul s-a pronunţat în favoarea consolidării acestui tip de arsenal.

Şi chiar dacă oficial nu au fost furnizate informaţii despre Revizuirea Politicii Nucleare a SUA (Nuclear Posture Review, NPR), document aflat încă în lucru, o copie a acestui proiect scursă în presă sugerează că Pentagonul urmează să facă schimbări importante în ceea ce priveşte utilizarea armelor nucleare, relevă defensenews.com.

Concret, politica revizuită include dezvoltarea unui nou focos, de putere mică, pentru submarinele americane, ceea ce creează condiţiile pentru punerea la punct a unei noi rachete de croazieră ce poate fi lansată de pe submarine.

Pentagonul nu a negat autenticitatea acestui proiect, ci a afirmat că „discuţiile (...) au fost solide şi au fost concepute mai multe versiuni“. A precizat, de asemenea, că „Revizuirea Politicii Nucleare nu a fost terminată şi, în cele din urmă, va fi analizată şi aprobată de preşedinte şi de secretarul Apărării“, adăugând că, în general, nu face comentarii pe marginea unor documente în lucru.

Cert este, notează sursa citată, că proiectul scurs în presă pare să corespundă, cel puţin într-o anumită măsură, dorinţelor pe care Donald Trump şi le-a exprimat public - extinderea arsenalului şi capacităţilor nucleare ale SUA.

Un nou tip de arme pentru a descuraja Rusia

Dacă faptul că documentul reafirmă necesitatea unei triade nucleare complete (arme ce pot fi lansate din aer, de pe uscat şi de pe mare) nu este o surpriză pentru nimeni, intenţia Pentagonului de a modifica sau crea noi focoase nucleare de putere mică pentru rachete balistice ce pot fi lansate de pe submarine, capacităţi de care SUA nu dispun în prezent, a atras imediat atenţia analiştilor.

Documentul oferă şi o justificare: trebuie contracarată convingerea potenţialilor adversari ai Americii, printre care şi Rusia, că arsenalul nuclear american este prea devastator pentru a fi folosit vreodată. Iar potrivit autorilor proiectului, existenţa altor opţiuni - arme cu putere mai mică - i-ar descuraja pe rivalii Statelor Unite. 

Consultantul în domeniul apărării Peter Huessy a afirmat pentru defensenews.com că, în opinia lui, o astfel de măsură a Pentagonului este justificată. „Dacă un răspuns ce presupune folosirea întregii puteri nu este credibil, atunci deţinerea unor arme nucleare cu putere mică are sens, deoarece reprezintă o descurajare mai bună şi mai credibilă“, a spus el.

În acest timp, cei care militează pentru neproliferarea nucleară afirmă că punerea la punct a unor astfel de arme, care ar avea totuşi puterea de a devasta un oraş, de exemplu, nu ar face altceva decât să sporească inventivitatea în ceea ce priveşte utilizarea lor.  

„Nu cred că reducerea puterii ar ajuta la creşterea credibilităţii ameninţărilor noastre nucleare“, a afirmat Jeffrey Lewis, directorul programului de neproliferare pentru Asia de Est din cadrul Centrului de studii de neproliferare James Martin. „Aceasta este o problemă politică; nu are o soluţie tehnică“, a explicat el.

O schimbare majoră

Spre deosebire de Revizuirea Politicii Nucleare din 2010, potrivit căreia Statele Unite intenţionau să-şi retragă rachetele de croazieră ce puteau fi lansate de pe nave, acum, Pentagonul vrea să pună la punct o rachetă de croazieră modernă, cu încărcătură nucleară, care să poată fi lansată de pe submarine.

Însă nu este foarte clar cum se va ajunge în acest punct. Autorităţile în domeniu ar urma să analizeze variantele pentru dezvoltarea rapidă a unei astfel de rachete (SLCM). Însă analistul Todd Harrison de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale consideră că, pentru ca scopul să fie atins, ar trebui luate în considerare toate metodele, inclusiv modificarea rachetelor Tomahawk. 

Tot spre deosebire de vechile politici în domeniul nuclear adoptate de SUA, proiectul în discuţie prevede că armele nucleare ar putea fi desfăşurate ca răspuns la „atacuri strategice semnificative ne-nucleare“, care ar putea include atacuri ce vizează infrastructura, populaţia civilă sau obiective de control ale SUA sau ale aliaţilor săi, mai scrie sursa citată. În acest context, unii specialişti au avertizat că limbajul este prea permisiv, având în vedere că un „atac strategic semnificativ ne-nuclear“ acoperă o gamă vastă de situaţii.

Măsurile vizate vor fi foarte costisitoare

Analiştii din domeniul militar afirmă că una dintre principalele probleme legate de noua tehnologie prevăzută de noua politică nucleară a SUA este reprezentată de costurile presupuse de aceasta.

Conform unei recente estimări guvernamentale, Pentagonul ar urma să cheltuiască 1.200 de miliarde de dolari în următorii 30 de ani pentru recapitalizarea arsenalului nuclear, ce presupune sisteme de furnizare, focoase şi modernizare. 

Însă finanţarea unor noi focoase cu putere mică ar trebui să fie făcută prin intermediul Departamentului de Energie, având în vedere că programele în cauză sunt gestionate de Administraţia de Securitate Nucleară Naţională. Însă cum aici există restricţii de buget, ar trebui ca o parte din bani să vină de la Apărare.

Dar este încă foarte greu de spus cât ar costa conceperea unui nou focos sau chiar modificarea unui sistem existent.

Bunăoară, în anul 2016, când Biroul pentru evaluare din cadrul Pentagonului a încercat să estimeze costul pentru proiectarea şi construirea unei noi rachete balistice intercontinentale pentru Forţele Aeriene, cercetătorii au ajuns la concluzia că este aproape imposibil să se stabilească o sumă precisă, întrucât a trecut multă vreme de când americanii au conceput ceva similar. 

Iar analistul Todd Harrison de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale consideră că acelaşi lucru este valabil şi în cazul dezvoltării unor noi focoase. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite