Pentagonul, despre racheta balistică testată de Rusia: O rutină, nu o ameninţare la adresa SUA
0Statele Unite ale Americii susţin că Rusia a notificat testarea rachetei balistice intercontinentale Sarmat, despre care Putin susţine că va „consolida” potenţialul de luptă al ţării sale.
Rusia a anunţat miercuri, 20 aprilie, că a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Sarmat, despre care preşedintele Vladimir Putin a spus va „consolida potenţialul de luptă” şi „securitatea Rusiei” şi, în acelaşi timp, le va oferi inamicilor Moscovei o „temă de gândire”. Liderul rus a reiterat că scopul „operaţiunii militare speciale” din Ucraina este de a ajuta ruşii care trăiesc în Donbas,
Rusia a notificat în mod adecvat SUA înaintea lansării unei rachete intercontinentale balistice, a declarat Pentagonul în aceeaşi zi , adăugând că vede testul ca pe o rutină şi nu ca o ameninţare la adresa Statelor Unite, transmite Digi24.
Racheta cu rază lungă de acţiune este în dezvoltare încă din anii 2000. Aceasta urmează să înlocuiască rachetele mai vechi dezvoltate în anii 1970. Aceasta poate transporta până la 16 focoase nucleare, iar ruşii susţin că ar putea distruge o suprafaţă de mărimea Franţei.
Lansarea test de miercuri nu este o surpriză pentru Occident, racheta fiind în dezvoltare de mulţi ani, însă vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă din cauza războiului Rusiei în Ucraina.
Racheta a fost lansată din cosmodromul Plesetsk, în nord-vestul ţării, şi a lovit ţinte din peninsula Kamceatka, în Orientul Îndepărtat Rus. Sarmat este o nouă rachetă balistică intercontinentală grea pe care Rusia ar trebui să o desfăşoare cu 10 sau mai multe focoase pe fiecare rachetă, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului SUA.