Oficial american: Coaliţia anti-ISIS a aruncat în aer rezerve ale organizaţiei de sute de milioane de dolari cash

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia militară condusă de Statele Unite a incinerat rezerve de cash ale Statului Islamic de aproximativ 500 de milioane de dolari şi a redus la jumătate rezervele de petrol ale organizaţiei, potrivit unui oficial al Armatei SUA.

În prezent, Statul Islamic este forţat să raţionalizeze combustibilul în unele zone şi a redus salariile luptătorilor şi „oficialilor” la jumătate, a declarat, sub protecţa anonimatului, oficialul american pentru USA Today.

Campania aeriană a coaliţiei, alături de trupele terestre irakiene şi siriene, au făcut ca Statul Islamicsă piardă 40% din teritoriul pe care îl controla în trecut.

Militanţii ISIS sunt nevoiţi să se deplaseze, acum, în grupuri mici, pentru a nu fi vizaţi de atacuri aeriene, şi se bazează tot mai mult pe tactici de gherilă.

Mai mult, organizaţia teroristă pierde între 1.500 şi 2.000 de luptători pe lună, în timp ce reuşeşte să recruteze în aceeaşi perioadă de patru ori mai puţini. Din acest motiv, teroriştii apelează la luptători mai tineri şi mai puţin experimentaţi şi au trimis la luptă chiar şi „oficiali” care lucrau în „administraţie”.

Organizaţia rămâne, însă, puternică în regiune şi este capabilă să organizeze un atentat în Europa sau în altă regiune, avertizează oficialul american. Statul Islamic controlează, încă, Raqqa, care rămâne capitala sa de facto şi Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak.

Spre deosebire de Ramadi, recucerit de armata irakiană la finele anului trecut, o eliberare a oraşului Mosul nu pare că se va petrece prea curând. Statul Islamic dispune acolo de aproximativ 6.000 de luptători, de zece ori mai mulţi decât avea în Ramadi, iar un asalt final asupra oraşului va fi posibil doar peste câteva luni.

Spre deosebire de al-Qaida şi alte organizaţii teroriste, Statul Islamic a cucerit teritorii şi a încercat, ulterior, să le guverneze. Acest lucru i-a oferit un avantaj puternic în ceea ce priveşte propaganda, pentru că a putut susţine că este un califat. Pe de altă parte, întinderea teritorială a oferit şi coaliţiei internaţionale mai multe oportunităţi de atac.

Prin ţintirea infrastructurii petroliere, coaliţia estimează că a redus producţia Statului Islamic cu aproximativ 30% şi veniturile cu 50%, pentru că organizaţia vinde acum ţiţei de calitate mai proastă.

Atacurile au vizat şi rezervele impresionante de bani cash ale teroriştilor, fiind distrusă în urma lor o sumă între 200 de milioane şi 1,3 miliarde de dolari. Cea mai plauzibilă estimare, spune oficialul american, este că aproximativ 500 de milioane de dolari au fost aruncaţi în aer în urma atacurilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite