Obama va putea ordona un atac cibernetic preventiv dacă SUA sunt în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O recentă revizuire legislativă privind folosirea arsenalelor de arme cibernetice americane din ce în ce mai numeroase îi conferă preşedintelui Obama dreptul de a ordona o lovitură militară preventivă în cazul în care se descoperă date credibile legate de pregătirea  unui atac digital din străinătate, relatează cotidianul „The New York Times”.

Legislaţia şi modalităţile prin care armata SUA poate riposta la un acac cibernetic major urmează să fie aprobate în următoarele săptămâni. Noile măsuri vor stabili şi modul în care serviciile de informaţii vor putea să acceseze reţele de calculatoare la distanţă pentru a descoperi indicii ale unor atacuri potenţiale împotriva SUA, iar dacă preşedintele aprobă, să-i atace pe adversari „injectându-le“ coduri distructive, chiar dacă oficial nu a fost declarat nici un război. Aceste reglementări vor intra în categoria „strict secret”.

Un ciber-comandament la Pentagon   

Preşedintele Obama ar fi aprobat o singură dată acest tip război, când a permis o serie de atacuri împotriva unei uzine de îmbogăţire a uraniului din Iran. Operaţiunea s-a desfăşurat sub numele de cod „Jocurile Olimpice”.

Atacurile împotriva Iranului arată că infrastructura unei ţări poate fi distrusă fără a fi bombardată sau sabotată de oameni. Este vorba, pe de o parte, de  subminarea potenţialelor obiective militare, dar şi ale celor civile, reţeaua energetică a unei ţări, sistemele financiare şi cele de comunicare. Atacurile pot fi organizate şi de indivizi sau grupuri:terorişti, grupări criminale şi este foarte dificil să afli cine sunt autorii. Unii critici susţin că ameninţarea cibernetică a fost exagerată pentru ca specialiştii în contracarare să câştige miliarde de dolari.

 Armele cibernetice, la fel de puternice ca cele nucleare

Oficialităţi din domeniu au ajuns la concluzia că armele cibernetice sunt atât de puternice ca şi bomba nucleară şi  numai preşedintele personal ar putea permite folosirea lor. În acest fel s-ar evita utilizarea automată a  unei riposte dacă se descoperă atacuri cibernetice împotriva infrastructurii SUA.

Deşi se lucrează de doi ani la legislaţie, ea va fi finalizată acum când se constată creşterea numărului atacurilor cibernetice împotriva companiilor şi infrastructurii americane. Recent, Departamentul pentru Securitate Internă a anunţat scoaterea din uz pentru mai multe săptămâni a unei centrale electrice din cauza atacurilor cibernetice. Cotidianul „The New York Times” a informat ,săptămâna trecută, că în urmă cu patru luni a fost supus unui atac cibernetic probabil din China, la fel ca „Washington Post” şi „Wall Street Journal”.

În elaborarea noilor reglementări, au existat numeroase dezbateri legate de problema atacului preventiv şi a implicaţiilor lui şi s-a încercat să se stabilească ce va însemna „o forţă rezonabilă şi proporţională” pentru a opri sau a răspunde unui atac cibernetic.

Când a fost vorba de Iran, atac pe care SUA nu l-a recunoscut niciodată, preşedintele Obama a insistat ca atacul cibernetic să lovească strict obiectivul ales pentru a nu fi afectate spitale sau sistemul energetic. Preşedintele şi-a manifestat de mai multe ori îngrijorarea că folosirea de către SUA a armelor cibernetice să nu fie utilizată de alţii ca o justificare a unor atacuri asupra Statelor Unite. Potrivit noilor reglementări nu Pentagonul, ci Departamentul pentru Securitate Internă şi FBI se vor ocupa de investigarea atacurilor cibernetice pe plan intern,
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite