„Misiune istorică“: Vizită controversată în SUA a liderului Israelului. Barack Obama refuză să-l primească pe Benjamin Netanyahu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discursul lui Netanyahu în faţa Congresului ar putea fi „distructiv“ pentru relaţiile dintre Israel şi SUA FOTO AP
Discursul lui Netanyahu în faţa Congresului ar putea fi „distructiv“ pentru relaţiile dintre Israel şi SUA FOTO AP

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a sosit duminică la Washington, într-o vizită controversată pe care chiar el o descrie drept „o misiune crucială, istorică“. El se va adresa Congresului american marţi, pentru a denunţa un posibil acord între SUA şi Iran privind programul nuclear, acord ce „ar putea pune în pericol chiar existenţa statului Israel“, spune prim-ministrul israelian. Barack Obama nu se va întâlni cu Benjamin Netanyahu.

Sunt emisarul tuturor israelienilor, chiar şi a acelora care nu sunt de acord cu mine. Sunt profund şi sincer îngrijorat de siguranţa tuturor israelienilor, de soarta naţiunii şi a poporului nostru. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a ne asigura un viitor“, nota Netanyahu pe Twitter, înainte de a pleca spre Statele Unite ale Americii.

Relaţii încordate între SUA şi Israel

Benjamin Netanyahu, care speră să fie reales în funcţia de prim-ministru al Israelului în cursul acestei luni, se va adresa marţi Congresului american pentru a-şi exprima părerea despre o posibilă înţelegere nucleară cu Iranul. Discursul lui Netanyahu ar putea fi „distructiv“ pentru relaţiile dintre Israel şi SUA, potrivit unui consilier al preşedintelui american Barack Obama.

Vizita lui Netanyahu a răcit şi mai mult relaţiile dintre Israel şi administraţia Obama, care nu a fost consultată înainte ca purtătorul de cuvânt al Casei Reprezentanţilor, John Boehner, să-l invite pe prim-ministrul israelian să se adreseze Congresului.

Obama nu plănuieşte să-l primească pe Netanyahu

Barack Obama nu plănuieşte să se întâlnească cu Benjamin Netanyahu cât timp acesta se află în vizită în SUA, iar câteva zeci de democraţi vor să boicoteze discursul premierului, fapt care a fost criticat ca fiind un amestec în politica Israelului, mai ales înainte cu două săptămâni de alegeri.

Discursul planificat „a insuflat un anume grad de partizanat, care nu doar că este o întâmplare nefericită, dar este şi distructiv pentru relaţiile dintre cele două ţări“, este de părere Susan Rice, consilier privind securitatea naţională a SUA.

Secretarul de stat, John Kerry, a încercat să detensioneze situaţia în cursul acestui weekend, mai întâi printr-un telefon dat lui Netanyahu în cursul zilei de sâmbătă şi apoi prin comentariile pe care le-a făcut duminică în care a specificat că liderul israelian „bineînţeles că este binevenit să se adreseze Congresului“, şi că administraţia Obama nu vrea ca discursul acesta să devină un fel de „joc de fotbal cu importanţe majore“.

Acordul cu Iran „ar putea pune în pericol existenţa Israelului“

Bineînţeles că a fost ciudat, dacă nu chiar unic, că am aflat de acest discurs de la purtătorul de cuvânt al Casei Reprezentanţilor şi că administraţia nu a fost inclusă în acest proces. Însă administraţia nu încearcă să politizeze acest fapt“, a declarat John Kerry pentru postul de televiziune ABC.

Şi tabăra lui Netanyahu a încercat să aplaneze neînţelegerile. „Nu suntem aici să-l jignim pe preşedintele Obama, pe care îl respectăm foarte mult“, a declarat un consilier israelian pentru „Associated Press“.

În timp ce călătorea spre Washington, Netanyahu şi-a întărit poziţia privind o posibilă înţelegere cu Iranul. El va vorbi luni la conferinţa anuală a Comitetului Afacerilor Publice Israelieno-Americane (AIPAC), o grupare pro-Israel proeminentă.

Ne opunem complet unui acord între puterile mondiale şi Iran care ar putea pune în pericol chiar existenţa statului Israel“, a declarat Netanyahu.

Atac israelian asupra Iranului, dejucat de americani

O agenţie de ştiri din Betleem, „Ma’an“ a citat o publicaţie din Kuweit potrivit căreia preşedintele Barack Obama a dejucat un atac israelian plănuit împotriva dispozitivelor nucleare ale Iranului, ameninţând că va doborî orice avion de luptă israelian care ar ajunge în apropierea ţintei. Totul s-ar fi petrecut în 2014. Ca urmare a ameninţării lui Obama, Benjamin Netanyahu ar fi fost forţat să renunţe la planul de atac. 

Potrivit publicaţiei „Al-Jarida“, în 2014, guvernul lui Netanyahu a luat decizia de a ataca Iranul imediat după ce a descoperit că SUA şi Iran sunt implicate într-un dialog secret privind programul nuclear şi că sunt pe punctul de a semna un acord.

Raportul descoperit de presa din Kuweit susţine că un ministru israelian, rămas anonim, dar care avea legături apropiate cu administraţia Obama, a dezvăluit planul de atac al Israelului secretarului de stat american John Kerry. Atunci, Obama a ameninţat că va doborî orice avion israelian, înainte de a-şi atinge ţinta în Iran.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite