FOTO VIDEO Vizită neaşteptată a lui Donald Trump la militarii americani din Irak. Preşedintele a explicat decizia de a retrage trupele din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump cu militarii americani din Irak, la baza aeriană Al-Asad FOTO AFP
Donald Trump cu militarii americani din Irak, la baza aeriană Al-Asad FOTO AFP

Preşedintele Donald Trump a făcut o vizită-surpriză trupelor militare americane din Irak, de Crăciun, fiind prima sa călătorie într-o zonă de conflict, de când este şef al Casei Albe. Acum câteva zile, Trump a anunţat o retragere a soldaţilor americani din statul vecin Siria.

Aeronava Air Force One a aterizat la baza aeriană Al-Asad, la vest de Bagdad, după ce a zburat de la Washington, în timpul nopţii, avându-i la bord şi pe prima-doamnă Melania Trump, un grup mic de consilieri, câţiva agenţi Secret Service şi mai mulţi reporteri. Aceştia au petrecut puţin peste trei ore la bază.

Trump a primit critici din partea unor reprezentanţi ai Armatei SUA pentru că nu a vizitat trupele americane din zonele de conflict de când a preluat preşedinţia în ianuarie 2017, în special după ce a anulat o vizită la un cimitir al victimelor Primului Război Mondial, din cauza ploii, luna trecută, în Franţa.

Deşi nu au mai fost violenţe la scară largă în Irak de când Statul Islamic (SI) a suferit o serie de înfrângeri anul trecut, aproximativ 5.200 de soldaţi americani antrenează forţele irakiene care încă duc un război împotriva grupului militant.

La întoarcerea spre casă, Trump se va opri pentru a-i vizita şi pe militarii de la baza aeriană Ramstein, din Germania.

Preşedintele ar fi trebuit să aibă o întrevedere cu prim-ministrul Adel Abdul Mahdi, dar în cele din urmă cei doi au avut doar o discuţie telefonică.

Cabinetul lui Abdul Mahdi a explicat că a existat o „neînţelegere despre desfăşurarea întâlnirii.” Parlamentarii irakieni au spus că prim-ministrul a refuzat cererea lui Trump de a se întâlni la baza militară.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că întâlnirea a fost anulată din cauza unor îngrijorări privind siguranţa, dar a subliniat că cei doi au avut „o discuţie telefonică foarte bună” şi că Abdul Mahdi a acceptat invitaţia lui Trump de a vizita Casa Albă anul ce vine.

 

Trump a vrut să fie subiectul unor ştiri pozitive, după agitaţia pe care au provocat-o deciziile sale de a retrage trupele SUA din Siria şi jumătate din contingentul de 14.000 de militari din Afganistan şi de a-l elibera din funcţie pe secretarul american al Apărării Jim Mattis, cu două luni înainte de termenul prevăzut, notează Reuters.

Trump

Mulţi parlamentari republicani şi democraţi l-au criticat pe Trump pentru decizia bruscă de săptămâna trecută, de a retrage SUA din Siria.

În timpul vizitei sale din Irak, Trump şi-a apărat decizia de a retrage cele 2.000 de trupe din Siria, despre care el spune că a fost posibilă datorită înfrângerii miltanţilor SI.

„Vrem pace şi cea mai bună modalitate de a avea pace este prin putere,” le-a spus Trump soldaţilor în încheierea vizitei sale. Preşedintele american a adăugat că unii militari „se pot întoarce acum acasa, la familiile lor.”

„Prezenţa noastră în Siria nu era pe o perioadă nedeterminată şi nu se intenţiona să fie permanentă,” a adăugat el.

Contestatarii lui Trump sunt de părere că lupta este departe de a fi încheiată şi retragerea îi lasă de izbelişte pe aliaţii Statelor Unite.

Unul dintre criticii liderului de la Casa Albă a fost chiar Mattis, care a spus în scrisoarea sa de demisie de săptămâna trecută că viziunile sale nu se aliniază cu cele ale preşedintelui, în special în ceea ce priveşte felul în care SUA îşi tratează aliaţii. Mattis plănuia să plece din funcţie la sfârşitul lui februarie, dar Trump l-a forţat să o facă pe 1 ianuarie, după înmânarea scrisorii de demisie.

Trump a avut parte de reacţii negative şi pentru că vrea să retragă o parte din trupele americane din Afganistan, care se află aici din 2001. Trump a adus în discuţie durata de timp în care soldaţii ar trebui să mai rămână acolo, în ceea ce a devenit cel mai îndelungat război al Americii.

Imagine indisponibilă

Vizită neanunţată

Călătoria neanunţată a lui Trump în Irak merge pe urmele republicanului George W. Bush şi ale democratului Barack Obama, predecesorii săi care au făcut şi ei astfel de vizite-surpriză militarilor din teatrele de operaţiuni. Din motive de securitate, vizitele sunt, de regulă, ţinute secret până după sosirea preşedintelui.

Potrivit purtătoarei de cuvânt Sarah Sanders, pe timpul şederii în Irak, Trump a discutat cu mai mulţi comandanţi militari şi cu ambasadorul Statelor Unite, şi „au ajuns la un plan puternic care ne va permite să ne continuăm drumul spre victoria totală” împotriva ISIS.

Spre deosebire de cazul Siriei, Trump a menţionat că nu plănuieşte o retragere din Irak.

Liderul de la Washington a discutat cu militarii într-o sală festivă, ornată cu decoraţiuni de Crăciun şi i-a tachinat pe soldaţi cu rezultatele echipelor favorite de fotbal.

Preşedintele american le-a vorbit reporterilor despre uzura conflictelor de peste hotare:

„A sosit vremea să ne scoatem tinerii (n.r. de aici),” a spus Trump. „Şi am semnat suficient de multe scrisori şi nu-mi place să le trimit acele scrisori părinţilor, care spun că tânărul lor sau tânăra lor a fost ucis(ă).”

„Nu-mi place să fac asta. Am făcut-o suficient timp.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite