Donald Trump, în poziţie de luptă înainte de preluarea mandatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pus în dificultate după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora ar putea fi şantajat de Moscova, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a lansat atacuri dure în prima sa conferinţă de presă de la alegerea în funcţie.

Donald Trump acuză serviciile secrete. Atacă instituţii media. Nu vrea să renunţe la legăturile sale de afaceri. Şi nu-şi schimbă tonul la adresa liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, chiar dacă admite că Rusia ar putea fi în spatele atacurilor cibernetice care i-au vizat pe democraţi în timpul campaniei electorale.

Aşa poate fi rezumată prima conferinţă de presă pe care Trump a susţinut-o de la alegerea sa în funcţie. Viitorul şef al Casei Albe, care va fi învestit în funcţie pe data de 20 ianuarie, a mizat pe o atitudine similară celei din timpul campaniei sale electorale, ceea ce, notează Politico.com, indică faptul că preşedinţia nu îl va schimba pe Donald Trump, ci Donald Trump va schimba preşedinţia. 

O pantă periculoasă

Şi, în acest context, nu este exclus să apară situaţii complicate, dacă nu chiar de criză. De pildă, scrie cotidianul britanic „The Guardian“, relaţia preşedintelui ales cu agenţiile de informaţii americane, şi aşa destul de fragilă, după ce Trump a tratat cu dispreţ concluziile serviciilor americane cu privire la intervenţia Rusiei în alegerile americane, ar putea avea de suferit.

În faţa a aproximativ 250 de ziarişti care au participat, miercuri seara, la conferinţa susţinută la Trump Tower, viitorul şef al Casei Albe a acuzat serviciile secrete americane că au lăsat să se scurgă în presă un dosar cu „ştiri false“ care sugerau că el ar putea fi şantajat de Rusia. „Cred că difuzarea unor asemenea informaţii este o ruşine“, a afirmat preşedintele ales al SUA.

De cealaltă parte, directorul Comunităţii de Informaţii americane, James Clapper, a declarat că i-a spus miercuri seara lui Trump că nu serviciile de informaţii sunt responsabile pentru scurgerea documentului în presă, ce conţine informaţii potenţial compromiţătoare despre viitorul preşedinte, inclusiv aventuri cu prostituate la Moscova, precum şi detalii despre presupuse legături ale anturajului său cu Rusia.

Panta pe care au alunecat relaţiile dintre Trump şi serviciile de informaţii riscă să se dovedească a fi una periculoasă, potrivit lui Ron Wyden, membru al Comitetului senatorial pentru serviciile de informaţii din Congresul american.

„Preşedintele este responsabil de decizii vitale legate de securitatea naţională, inclusiv decizii privind intrarea într-un război“, a afirmat democratul Ron Wyden pentru „The Guardian“, adăugând că aceste decizii depind de analizele făcute de comunitatea de informaţii. „Un scenariu în care preşedintele respinge comunitatea de informaţii sau, mai rău, în care o acuză de trădare este profund periculos“, a adăugat Wyden.

În război cu presa

Totodată, preşedintele ales nu a ezitat să critice postul CNN şi website-ul BuzzFeed, cele care au mediatizat cel mai mult informaţiile care sugerau că ar putea fi şantajat de Moscova, BuzzFeed publicând integral documentul în cauză. 

Ba mai mult, Donald Trump a refuzat să răspundă unei întrebări din partea CNN. „Tu, nu. Organizaţia ta este groaznică“, a spus Trump atunci când corespondentul postului la Casa Albă Jim Acosta a încercat să-i adreseze o întrebare. 

Preşedintele ales a mers chiar mai departe: „Nu am să vă acord o întrebare. Voi sunteţi ştiri false“.

Relaţia cu Rusia, un subiect delicat

Nu în ultimul rând, Donald Trump a abordat şi subiectul legat de relaţiile pe care le va avea cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, la adresa căruia a avut în trecut cuvinte de laudă, punând astfel pe jar nu doar lideri politici din SUA, cât şi din Europa. 

„Nu ştiu dacă mă voi înţelege bine cu Vladimir Putin. (...) Dacă Putin îl place pe Donald Trump, consider acesta un avantaj, nu un dezavantaj, pentru că avem o relaţie oribilă cu Rusia“, a adăugat el, la scurt timp după ce afirmase că nu respinge varianta ca atacul cibernetic din timpul campaniei electorale asupra Comitetului Naţional Democrat să fi fost comis de hackeri ruşi. „Cred că a fost Rusia, dar cred că am fost pirataţi şi de alte ţări“.

Afacerile lui Trump rămân o problemă

Pe de altă parte, Donald Trump riscă să aibă probleme ca urmare a măsurilor pe care le-a anunţat pentru prevenirea unor eventuale conflicte de interese legate de afacerea sa. 

Miliardarul a confirmat că le va ceda controlul asupra companiei familiale fiilor săi Eric şi Donald Jr., dar a precizat că nu intenţionează să vândă partea sa din pachetul de acţiuni. Aceste acţiuni vor fi plasate într-un „trust“, nu însă într-un „trust orb“, notează AFP.

Dar directorul Biroului pentru etică guvernamentală din SUA, Walter Shaub, a calificat drept insuficiente măsurile anunţate. 

El a subliniat că toţi preşedinţii americani începând de la democratul Jimmy Carter au urmat un cod stabilit printr-o lege datând din 1978, adoptată în urma scandalului Watergate, prin plasarea activelor lor în structuri juridice numite „trusturi oarbe“, cu administrare independentă, sau prin limitarea investiţiilor lor în active fără riscul unui conflict de interese, precum fonduri mutuale.

Recomandările Biroului pentru etică guvernamentală la adresa lui Trump nu s-au schimbat: „El trebuie să cedeze părţile sale (din afacerea familială, n.r.). Nimic altceva nu va permite rezolvarea acestor conflicte“ de interese.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite