Donald Trump, autorul unei erori umilitoare de înţelegere a politicilor economice în faţa preşedintelui sud-coreean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump a folosit întâlnirea de la Casa Albă cu noul preşedinte al Coreei de Sud, Moon Jae-in, pentru a se plânge din nou de deficitul comercial al SUA raportat la statul asiatic, comiţând din nou o elementară eroare de înţelegere a economiei globale, scrie portalul Vox.com.

„Statele Unite au deficite comerciale cu multe, multe ţări, şi nu putem permite ca acest fapt să continue cu Coreea de Sud în acest moment. Aceasta este o declaraţie pe care o susţin cu privire la comerţul extern: pentru mulţi, mulţi ani Statele Unite au suferit ca urmare a unor deficite comerciale masive; de aceea avem o datorie de 20 de trilioane de dolari”, a fost declaraţia liderului de la Casa Albă.

După cum susţine jurnalistul Zeeshan Aleem, pentru Vox, atitudinea negativă a preşedintelui Trump faţă de deficitele comerciale cu alte state nu reprezintă o noutate, „dar ultima propoziţie iese în evidenţă - Trump susţine că deficitele comerciale reprezintă sursa datoriei naţionale. Aceasta este o explicaţie creativă - şi în plus una incorectă”.

Pentru clarificarea termenilor, deficitul comercial al Statelor Unite se referă la faptul că SUA importă mai mult de la restul statelor decât exportă. Datoria naţională este rezultatul faptului că guvernul SUA cheltuie mai mult decât reuşeşte să colecteze prin taxe şi impozite. Nu există o legătură directă între cele două.

A avea un excedent comercial nu implică imposibilitatea de a avea o datorie publică.

„Este uşor să ne imaginăm o ţară cu excedent comercial ce susţine un deficit bugetar larg - acest lucru s-a întâmplat în trecut. Impresia mea este că acum Germania are un mic deficit bugetar chiar dacă în acelaşi timp are un important excedent comercial”, a declarat Josh Bivens, directorul Institutului pentru Cercetare şi Politici Economice, pentru Vox.

Modul cel mai simplu de a reduce datoria naţională nu are nimic de a face cu comerţul. Acesta ar implica eliminarea pur şi simplu a diferenţei dintre cât de mult colectează un stat prin taxe şi cât de mult cheltuie.

Datoria uriaşă a Statelor Unite eate urmarea evenimentelor recente din istoria sa.

„O mare parte a datoriei naţionale este cauzată de criza economică. În momentul în care economia s-a prăbuşit în anii 2008, 2009 şi 2010, şi nivelul colectărilor la buget s-a prăbuşit şi atunci, datorită stabilizatorilor existenţi, precum ajutorul de şomaj, cupoane de alimentare, şi legislaţiei precum The Recovery Act - a existat o creştere impresionantă a datoriei naţionale în acei ani”, a explicat în continuare Josh Bivens.

Nu este lipsit de sens pentru administraţia Trump să încerce să reducă deficitul comercial, dar acest lucru nu va duce la scăderea datoriei naţionale, argumentează jurnalistul american. O metodă efectivă de reducere a datoriei ar fi lichidarea scutirilor de taxe pentru corporaţii şi pentru persoanele înstărite. Dar acum, Partidul Republican caută să facă exact opusul - aceştia doresc mai multe scutiri de taxe pentru cei bogaţi, în special prin reforma sistemului de sănătate şi planul de reformă fiscală.

Faptul că „Trump a făcut o eroare atunci când a descris cum funcţionează un sector al economiei nu este o surpriză”, concluzionează jurnalistul american, „dar, măcar în politica de comerţ exterior, unde s-a implicat constat şi asupra căreia pare a avea un real interes, ne-am fi aşteptat ca acesta să arate că înţelege domeniul”.

„Grav nu e faptul că nu cunoaşte, ci faptul că nu ştie că nu cunoaşte”, a comentat şi economistul Paul Krugman acest episod.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite