Deţinuţii de la Guamtanamo, vizitaţi de mai mulţi oficiali americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi deţinuţi de la Guantanamo fac greva foamei
Mai mulţi deţinuţi de la Guantanamo fac greva foamei

Secretarul general al Casei Albe a efectuat vineri o vizită la Guantanamo Bay (Cuba) împreună cu senatorii John McCain şi Dianne Feinstein, prima vizită, din 2009 şi până acum, a unui oficial din cadrul administraţiei Obama la închisoare, unde deţinuţii fac greva foamei de patru luni, relatează AFP.

În urma unui discurs susţinut de preşedintele Barack Obama pe 23 mai, în care şi-a reiterat intenţia de a închide centrul militar controversat, "secretarul general al Casei Albe (Denis) McDonough îi însoţeşte pe senatorii Feinstein şi McCain la centrul de detenţie de la Guantanamo Bay", a declarat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, citată într-un comunicat.

Aceasta este prima vizită în centru a unui oficial din cadrul administraţiei Obama, după cea efectuată de către secretarul Justiţiei Eric Holder în februarie 2009.

Această vizită "vizează să evalueze situaţia de acolo şi discutarea unor măsuri pe care le putem adopta împreună cu Congresul în vederea atingerii obiectivului preşedintelui de a închide instituţia", a adăugat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt în domeniul securităţii naţionale la Casa Albă.

Secretarul general al Casei Albe şi cei doi senatori au vizitat taberele 5 şi 6, în care se află majoritatea deţinuţilor, dar nu şi deţinuţii "de mare valoare", un spital şi o sală ultramodernă a Tribunalului Militar de Excepţie, a declarat căpitanul Robert Durand pentru AFP.

Ei au fost primiţi de comandantul închisorii, amiralul John Smith, care a "evocat misiunea, resursele şi operaţiunile actuale" americane, a adăugat acest purtător de cuvânt, exprimându-şi satisfacţia faţă de această vizită.

Senatorul republican John McCain şi senatoarea democrată Dianne Feinstein au evocat promisiunile lor de închidere a centrului militar de detenţie, în care sunt încarceraţi în continuare 166 de deţinuţi, dintre care 86 au fost declaraţi eliberabili de administraţiile lui George W. Bush şi Obama.

Un număr tot mai mare de deţinuţi se află de patru luni în greva foamei, o mişcare de protest fără precedent prin durata sa, vizând detenţia lor nelimitată, fără inclupare sau proces.

Vineri, la grevă participau 104 deţinuţi, iar 41 - un număr record - erau alimentaţi cu forţa, potrivit unui purtător de cuvânt al închisorii. Între ei, patru erau spitalizaţi, însă viaţa nu le era în pericol, a precizat acest purtător de cuvânt.

"Nimic nu justifică opoziţia Congresului faţă de închiderea unui centru de detenţie care ar fi trebuit să nu fie creat vreodată", a declarat preşedintele Obama pe 23 mai, reiterându-şi intenţia de a închide centrul, o mai veche promisiune de campanie, neonorată.

Obama a anunţat totodată că va nominaliza un nou emisar special pentru supervizarea transferului deţinuţilor consideraţi eliberabili, dar şi anularea moratoriului asupra transferului către Yemen, deschizând calea repatrierii a 56 de yemeniţi deţinuţi fără motiv.

Însă nu s-a constatat nimic concret până în prezent, spre marea nemulţumire a avocaţilor deţinuţilor şi unor organizaţii în domeniul drepturilor omului.

Senatorul McCain, un fost rival al lui Obama în alegerile prezidenţiale, a "promis să coopereze cu preşedintele, dar speră că el va avea de această dată un plan coerent la care să se angajeze". La rândul ei, senatoarea Feinstein îndemna de mai mult timp la anularea moratoriului asupra transferului yemeniţilor.
 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite