INFOGRAFIE Cine sunt contracandidaţii lui Hillary Clinton la preşedinţia Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidatura lui Hillary Clinton a fost prost primită de presă FOTO AP
Candidatura lui Hillary Clinton a fost prost primită de presă FOTO AP

Democrata Hillary Clinton face a doua încercare de a deveni prima femeie preşedinte al SUA, deşi popularitatea ei e în scădere, iar presa a primit prost anunţul.

Sunt candidat la preşedinţie“, a anunţat Hillary Clinton, fostă primă-doamnă, senator şi fost secretar de stat, confirmând o candidatură aşteptată de mai multe luni. La 67 de ani, ea este în acest moment singurul candidat oficial la alegerile primare democrate şi domină sondajele partidului, aminteşte AFP.

„Americanii în viaţa de zi cu zi au nevoie de o campioană. Vreau să fiu această campioană“, a declarat Hillary Clinton în prima sa înregistrare video de campanie. „Plec pe teren pentru a câştiga votul dumneavoastră“.

Alegerile primare debutează la începutul anului 2016 în Iowa şi New Hampshire. Alegerile prezidenţiale vor avea loc în noiembrie 2016. Hillary Clinton a legat o alianţă cu Barack Obama, fostul său adversar în 2008 devenit „prietenul“ ei, care a estimat sâmbătă că ea ar fi „un preşedinte excelent“.

Avantajele şi deyavantajele fostei prime doamne

Majoritatea posibililor săi contracandidaţi au ca primă misiune să se facă cunoscuţi votanţilor care nu au auzit de ei sau care îi cunosc doar vag.  Nu numai că Hillary Clinton este o figură activă în viaţa publică americană de peste 20 de ani, dar a fost şi personajul central în câteva dintre cele mai fascinante „drame“ din ultimul secol din America susţine Carrie Dann la NBC.

O privire pe sondajele din ultimii 22 de ani arată că Hillary Clinton s-a bucurat de două mari vârfuri de popularitate, în două momente foarte diferite din viaţa ei - episodul jenant al relaţii dintre soţul său fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton şi stagiara Monica Lewinsky şi mandatul cât a condus Departamentul de Stat al SUA.

Ca primă doamnă, Hillary Clinton a fost o soţie plăcută de public (57 % o plăceau şi doar 16% dintre americani o priveau într-un mod negative. Însă în primele 6 luni popularitatea i-a scazut dramatic, culminând cu scandalul Whitewater. Iar situaţia nu s-au îmbunătăţit pentru ea decât în momentul în care căsnicia ei a început să se clatine din cauza scandalului Lewinsky.

Următorul său triumf în sondaje a fost atins în urma performanţelor sale profesionale şi a durat aproape 4 ani. În februarie 2009, Hillary Clinton ajunsese la un maxim de 59%. Şi aceste cifre s-au păstrat până în primavara lui 2013, când a plecat din fruntea diplomaţiei americane.

Acum lucrurile stau ceva mai slabuţ. Ultimul sondaj NBC News/Wall Street Journal o arăta cu 44% voturi pozitive, în timp 36% nu o susţineau. Atacurile la adresa candidaturii sale au apărut imediat: „New York Post“  titra „Oh, Hill, nu! Vechiul planul prezidenţial Clinton pentru naţiune se întoarce“.

Contracandidaţii republicani, la atac 

În faţa lui Hillary Clinton, numeroşi republicani îşi vor disputa învestitura. Doi au anunţat că sunt candidaţi la învestitură, senatorii Tea Party Ted Cruz şi Rand Paul, în timp ce colegul lor Marco Rubio, de origine cubaneză, ar putea să o facă luni în timpul unui discurs la Miami. 

Cel mai bine plasat este Jeb Bush, un alt moştenitor al unei dinastii politice americane. Fostul guvernator al Floridei nu şi-a anunţat oficial candidatura, dar intenţiile sale sunt clare.

Cu puţin timp înainte de anunţul lui Hillary Clinton, el a postat pe Twitter o înregistrare video în care promite propuneri „în următoarele săptămâni şi luni“. „Trebuie să facem mai bine decât politica externă a lui Obama şi Clinton, care a slăbit relaţiile cu aliaţii noştri şi i-a încurajat pe duşmani“, declară Jeb Bush, 62 de ani. El este fratele şi fiul foştilor preşedinţi George W. Bush şi George H. W. Bush.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite