Casa Albă, pusă din nou la zid în scandalul legăturilor lui Trump cu Rusia. Viitorul şef al spionilor americani va continua ancheta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă este acuzată că nu le-a spus congresmenilor americani dacă Donald Trump şi apropiaţi ai săi au primit sau nu împrumuturi de la o bancă din Cipru deţinută în parte de un apropiat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, relatează „The Guardian“.

Un grup de senatori democraţi aşteaptă de două săptămâni ca noul secretar al Comerţului, Wilbur Ross, care a fost vicepreşedinte al Băncii Ciprului (Bank of Cyprus), să răspundă unor întrebări care vizează posibile legături între această bancă, oficiali ruşi, administraţia Trump şi persoane care au fost implicate în campania electorală a actualului preşedinte.

Vineri, Ross a primit o a doua scrisoare privind acest subiect. Semnată de senatorul de New Jersey Cory Booker, aceasta conţine întrebări specifice legată de posibile legături cu Rusia.

Însă luni seara, chiar înainte ca Senatul să aprobe numirea lui Ross în postul de secretar al Comerţului, senatorul de Florida Bill Nelson a afirmat că la Casa Albă s-a decis o amânare a furnizării răspunsului scris, deşi Ross ar fi spus că este nerăbdător să-l trimită. 

Nelson a afirmat că i s-a transmis verbal că Ross nu are cunoştinţă de „împrumuturi“ sau de „interacţiuni“ între reprezentanţii băncii şi oficiali ai campaniei lui Trump sau din cadrul Trump Organization.

Serviciile secrete vor continua ancheta

În acest timp, fostul senator republican Dan Coats, propus de preşedintele american Donald Trump în funcţia de director al comunităţii naţionale de informaţii, a promis, în cursul audierii sale în Senat, că va sprijini o anchetă aprofundată în legătură cu orice tentative ale Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016, transmite Reuters.

„Cred că este ceva ce trebuie investigat şi căruia trebuie să i se răspundă“, a declarat marţi Coats, în comisia senatorială pentru comunitatea de informaţii.

Coats, în vârstă de 73 de ani, fost membru al acestei comisii, a mai promis acces deplin pentru membrii ei la toate documentele şi alte materiale necesare anchetei.

„Nu am nicio intenţie de a ţine ceva secret de această comisie“, a spus el.

În declaraţia sa introductivă, Coats a răspuns preocupărilor legate de o eventuală politică insuficient de dură a noii administraţii faţă de Moscova menţionând acţiunile Rusiei, alături de cele ale Chinei şi Coreei de Nord, printre principalele provocări cu care se confruntă SUA.

Pe de altă parte, scrie „Washington Post“, Biroul Federal de Investigaţii (FBI)  ar fi intenţionat să-l plătească pe fostul spion britanic de la MI6 care a întocmit un controversat dosar despre legăturile lui Donald Trump cu Rusia pentru a-şi continua investigaţiile.

Potrivit unor persoane familiarizate cu situaţia, înţelegerea dintre FBI şi Christopher Steele a căzut în contextul în care informaţiile din dosar s-au scurs în presă. Chiar dacă acestea au fost catalogate de Donald Trump drept „ştiri false“, intenţia FBI de a-l remunera pe Steele arată că acesta era considerat credibil de Biroul Federal de Investigaţii, adaugă „Washington Post“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite