UPDATE Consilierul pentru securitate naţională al lui Trump a demisionat, după ce a fost acuzat că l-a minţit pe vicepreşedinte şi că este vulnerabil şantajelor din partea Rusiei
0Consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, generalul Michael Flynn, şi-a anunţat demisia din funcţie marţi dimineaţă, la câteva ore după ce „Washington Post” a relatat despre existenţa unui raport care îl acuză pe generalul american că ar fi discutat sancţiunile impuse Moscovei cu ambasadorul Rusiei în SUA şi îl declară „vulnerabil” la eventuale tentative de şantaj din partea Kremlinului.
UPDATE 06.00 Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, Michael Flynn, a demisionat din funcţie marţi dimineaţă, după ce în presa americană au apărut informaţii conform cărora l-ar fi informat eronat pe vicepreşedintele Mike Pence despre temele pe care le-a discutat cu ambasadorul Rusiei la Washington înainte de învestirea în funcţie, dar şi că acesta ar fi „vulnerabil” la potenţiale tentative de şantaj din partea Rusiei.
În motivarea demisiei, Flynn susţine că părăseşte funcţia deoarece „nu a reuşit să îl ţină la curent pe vicepreşedintele Pence cu privire la evoluţiile discuţiilor diplomatice”, recunoscând practic că nu l-a informat pe Mike Pence despre subiectele discuţiilor pe care le-a avut cu ambasadorul Rusiei la Washington
Interimatul funcţiei urmează să fie asigurat de către generalul Keith Kellogg, conform CNN.
-ŞTIREA INIŢIALĂ-
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, „evaluează” relatări conform cărora consilierul său pentru securitate naţională, Michael Flynn, a discutat tema sancţiunilor impuse de Statele Unite Moscovei cu ambasadorul Rusiei la Washington, Sergei Kisliak, fapt pe care oficialul a susţinut că nu l-a făcut, respectiv informaţii cum că acesta ar fi vulnerabil la eventuale tentative de şantaj din partea Kremlinului.
Flynn este acuzat, de asemenea, că l-ar fi minţit pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la subiectele pe care le-a discutat în mai multe conversaţii cu ambasadorul Rusiei la Washington, susţinând iniţial că nu a discutat subiectul sancţiunilor impuse Moscovei de către administraţia Obama.
„Preşedintele evaluează în acest moment situaţia. A discutat cu vicepreşedintele Pence cu privire la conversaţia pe care acesta din urmă a avut-o cu generalul Flynn şi se consultă cu mai multe alte persoane despre ceea ce consideră a fi cea mai importantă prioritate: securitatea ţării” se arată într-un comunicat transmis de secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, conform „The Guardian”.
Ulterior, Spicer le-a spus jurnaliştilor prezenţi la o conferinţă de presă, că, din informaţiile pe care le deţine, Flynn ar fi prezentat scuze vicepreşedintelui american.
„Washington Post” susţine că fostul procuror general în exerciţiu al Statelor Unite, Sally Yates, a informat Casa Albă la sfârşitul lunii ianuarie cu privire la subiectul comunicaţiilor dintre Flynn şi Kisliak, la îndemnul fostului director al informaţiilor naţionale, James R. Clapper jr., şi al fostului director CIA John Brennan, care au părăsit funcţiile respective la sfârşitul administraţiei Obama.
Cotidianul american citează surse din cadrul Casei Albei care susţin că în informarea primită de la procurorul general în exerciţiu s-ar regăsi faptul că Flynn a minţit atunci când a susţinut că nu a discutat subiectul sancţiunilor impuse Moscovei cu ambasadorul rus, precum şi informaţii care ar indica o presupusă „vulnerabilitate” a consilierului pe securitate naţională al lui Trump în faţa unor eventuale tentative de şantaj din partea Rusiei.
Informarea ar cuprinde stenograma unei conversaţii telefonice dintre Flynn şi Kisliak înregistrată de serviciile de informaţii americane; comentariile făcute în cadrul discuţiei de către consilierul american pe securitate naţională au fost catalogate în informare drept „semnificative” şi „posibil ilegale” de către fostul procuror general.
Yates a asigurat funcţia de procuror-general în exerciţiu după învestirea lui Trump, pe 20 ianuarie, timp de doar zece zile, deşi în mod normal ar fi trebuit să ocupe funcţia până la confirmarea de către Senat a procurorului general propus de către noua administraţie. Yates a fost revocată din funcţie de către Trump după ce aceasta a instructat Departamentul Justiţiei să nu susţină o serie de măsuri anti-imigraţie pregătite de preşedintele american.
Înainte de învestirea administraţiei Trump, echipa de tranziţie a miliardarului american a confirmat că Flynn, propus la acel moment pentru postul de consilier pe securitate naţională, s-a aflat în contact cu Kisliak de mai multe ori în lunile precedente, tot în urma unui articol publicat de „Washington Post”.
La acea dată, Flynn l-a asigurat pe vicepreşedintele Mike Pence că nu a discutat cu ambasadorul rus pe tema sancţiunilor impuse Rusiei de administraţia Obama .
De asemenea, consilierul prezidenţial pe securitate naţională a susţinut acelaşi fapt jurnaliştilor de la „Washington Post”, revenind asupra declaraţiei după doar zi; ulterior, Flynn a declarat că „nu poate spune cu siguranţă că tema respectivă nu a fost adusă în discuţie”.