Atacul armat din Orlando: FBI susţine că atacatorul a fost radicalizat pe internet. 90% din victime sunt latino-americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile americane au elucidat mai multe aspecte ale atacului din clubul de noapte din Orlando, Florida, susţinând că atacatorul a acţionat pe cont propriu, fără a fi îndrumat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Între timp, identificarea victimelor arată că majoritatea celor ucişi erau de origine latino-americană.

Autorităţile americane au confirmat că portoricanii reprezintă peste jumătate din victimele atacului armat din Orlando, Florida. 49 de persoane au pierit duminică dimineaţă, după ce Omar S Mateen a deschis focul într-un club al comunităţii LGBT, transmite Reuters.

”Ne-au informat că 90% dintre victime sunt latino-americani, în vreme ce mai mult de jumătate dintre persoanele împuşcate mortal au origine portoricană. Aşteptăm o listă completă a victimelor”, a precizat secretarul de stat din Puerto Rico.

În noaptea atacului, clubul Pulse găzduia o petrecere cu tematică latino.

Între timp, o singură victimă a atacului armat rămâne neidentificată, însă autorităţile nu au finalizat procedurile de informare a familiilor celor decedaţi în incident.

Barack Obama, FBI: Atacatorul a fost radicalizat pe internet

Directorul FBI, James Comey, a declarat că nu există dovezi clare privind apartenenţa atacatorului armat la o grupare teroristă, iar cel mai probabil Mateen s-a radicalizat pe teritoriul Statelor Unite, după ce a urmărit mesajele de propagandă jihadistă care circulă pe reţelele de socializare, transmite Reuters.

În timpul atacului armat, Mateen a apelat numărul de urgenţă 911 pentru a jura fidelitate teroriştilor Statului Islamic, însă directorul FBI nu crede că suspectul era sprijinit de o grupare jihadistă din străinătate.

”Nici teroriştii de la maratonul din Boston şi nici atacatorul sinucigaş originar din Florida nu au fost inspiraţi de ISIS”, a precizat Comey, după ce Mateen a vorbit în ultimul său apel telefonic despre atentatul terorist din Boston, precum şi despre primul cetăţean american devenit atacator sinucigaş al Frontului al-Nusra.

”Există dovezi serioase că radicalizarea atacatorului a avut loc online, iar acesta s-a inspirat din ideologia unor grupări teroriste străine. Muncim din greu pentru a înţelege care au fost motivele atacatorului  şi de unde s-a inspirat. Însă sunt încrezător că pentru o parte din radicalizarea sa este responsabilă propaganda jihadistă online”, a explicat directorul FBI.

FBI a deschis două investigaţii împotriva atacatorului, însă dosarele au fost clasate după ce Mateen a fost intervievat.

Anterior, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, anunţase de asemenea că nu există dovezi care să indice că acţiunile lui Omar Mateen ar fi fost dirijate de Statul Islamic, subliniind în schimb pericolul radicalizării cetăţenilor din Statele Unite.

„Dacă avem indivizi radicalizaţi pe cont propriu în această ţară, atunci aceştia vor fi foarte greu de găsit înainte de a acţiona, deci uşurinţa cu care pot procura arme de foc ar putea face în unele cazuri diferenţa dintre un atac executat şi unul rămas la stadiul de plan” a declarat preşedintele american, referindu-se şi la problema controlului armelor de foc.

Între timp, agenţii FBI au stabilit că Omar Mateen nu avea asupra sa o vestă cu explozibili, aşa cum a susţinut în ultimul apel la 911, tocmai pentru a ţine autorităţile departe de toaleta în care ţinea mai mulţi ostatici.

Donald Trump susţine din nou ideea interzicerii imigraţiei musulmane

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane, Donald Trump, s-a folosit de atacul din Orlando pentru a reitera ideea interzicerii migrării persoanelor de religie musulmană în Statele Unite, adăugând de data aceasta la lista interzişilor şi cetăţenii ţărilor care au mişcări teroriste de amploare.

Notând originea afgană a atacatorului, pe care a ales să nu îl numească direct, Trump a subliniat faptul că Omar Mateen este fiu de imigrant, iar tatăl său a exprimat viziuni pro-talibane în ţara natală.

Trump a atacat-o şi pe viitoare lui contracandidată, Hillary Clinton, despre care a spus că va „permite teroriştilor islamişti radicali să intre cu miile în ţară, ameninţând nu doar societatea ci şi stilul nostru de viaţă.

People: Autorul plănuia un atac la Disney World, în Florida

Autorul atacului armat în masă de la Orlando a căutat recent posibile ţinte la Disney World, în Florida, în vederea comiterii unui atentat, potrivit unor surse apropiate anchetei, scrie revista americană „People”.

De asemenea, Omar Mateen i-a jurat credinţă lui Abu Bakr al-Baghdadi, califul Statului Islamic, într-un mesaj postat pe Facebook, înainte să treacă la fapte, potrivit People.com.

Omar Mateen şi soţia sa Noor Zahi Salman au vizitat Walt Disney World în aprilie, potrivit acestei surse federale din domeniul aplicării legii. Salman le-a spus duminică autorităţilor federale că, recent, soţul ei "căuta posibile ţinte la Downtown Disney şi (clubul de noapte) Pulse în vederea unor atacuri".

Spre deosebire de cele patru parcuri tematice Disney World, la Downtown Disney, redenumit recent Disney Springs, nu se efectuează controale de securitate la intrare.

Detectoare de metale au fost instalate la Magic Kingdom, Hollywood Studios, Animal Kingdom şi Epcot începând din 2015, iar vizitatori sunt selectaţi la întâmplare în vederea unor percheziţii corporale.

Contactaţi de People, reprezentanţi Walt Disney World, nu au răspuns pentru a comenta cu privire la aceste informaţii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite