VIDEO Cel puţin 50 de morţi şi peste 50 de răniţi, într-un club gay de noapte din SUA. Statul Islamic revendică atacul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia din Orlando s-a deplasat de urgenţă la clubul în care a avut loc atacul Foto: Twitter @OrlandoPolice
Poliţia din Orlando s-a deplasat de urgenţă la clubul în care a avut loc atacul Foto: Twitter @OrlandoPolice

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise şi 53 au fost rănite într-un atac armat cu luare de ostatici comis de un bărbat într-un club de noapte frecventat de homosexuali, situat în Orlando, Florida. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul, comis de un cetăţean american de origine afgană monitorizat de FBI sub suspiciuni de radicalizare religioasă. Acesta este cel mai grav atac armat din istoria Statelor Unite, notează CNN.

UPDATE 05.00 Treizeci şi nouă dintre cele 50 de victime au fost ucise în clubul de noapte gay Pulse, iar alte 11 au murit în spitale, a declarat primarul din Orlando, relatează The Associated Press.

Buddy Dyer a mai declarat că membri ai forţelor de ordine au crezut iniţial, în mod eronat, că atacatorul a legat explozibili de corpurile victimelor şi că discoteca era minată.


UPDATE 23.45
 Autorităţile din Orlando au început să publice numele victimelor atacului de duminică dimineaţă pe site-ul oraşului. Deocamdată, doar patru dintre cele 50 de victime au fost numite, iar numele atacatorului nu a fost publicat. 

UPDATE 23.25 Atacatorul a jurat credinţă Statul Islamic şi a fost cercetat în două rânduri de FBI sub suspiciunea de radicalizare

Omar Mateen, autorul atacului de duminică dimineaţă, a sunat la numărul de urgenţă 911 în timpul atacului şi le-a spus operatorilor că jură credinţă liderului reţelei teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

De asemenea, FBI-ul a anunţat că Mateen, cetăţean american de origine afgană născut la New York, a fost cercetat de agenţie în două rânduri sub suspiciuni de radicalizare religioasă şi legături teroriste, însă investigaţiile au fost încheiate din lipsa unor dovezi concludente.

Tatăl atacatorului crede însă că acţiunile fiului său au fost mai degrabă provocate de homofobie decât de radicalizarea religioasă, conform NBC News.

UPDATE 22.00 Statul Islamic revendică atacul de la Orlando

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul armat de la Orlando prin intermediul agenţiei de presă Amaq, canalul media oficial al grupării jihadiste, conform Reuters şi Russia Today.

Comunicatul Amaq îl prezintă pe atacatorul Omar Mateen drept „un luptător al Statului Islamic”.

UPDATE 21.40 Barack Obama: „Atacul armat de la Orlando este un act de teroare şi de ură”

UPDATE 19.32 Preşedintele Barack Obama este ţinut la curent cu evoluţia situaţiei şi urmează să aibă o intervenţie pe această temă la ora 13.30 ET (ora 20.30, ora României).

UPDATE 19.25 Simpatizanţii Statului Islamic au reacţionat pe forumurile jihadiste, având cuvinte de laudă pentru acest atac, cel mai grav din Statele Unite de la atentatele din 11 septembrie 2001 încoace, însă nicio grupare nu a revendicat atacul armat, relatează CNN.

UPDATE 18.15 Mai multe publicaţii americane scriu că atacatorul a fost identificat ca fiind Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani, un american de origine afgană, care locuia în Fort Pierce, la aproximativ 200 de kilometri de Orlando. Acesta ar fi lucrat ca agent de securitate la Port St. Lucie.

Omar din Orlando Daily Mail

UPDATE 18.10 Potrivit primarului oraşului Orlando, Buddy Dyer, acest atac armat este unul dintre cele mai grave din istoria Statelor Unite. Dyer a declarat că i-a solicitat guvernatorului să decreteze stare de urgenţă. Iniţial, poliţia anunţase că 20 de persoane au fost ucise, însă forţele de ordine au descoperit alte 30 cadavre în interiorul clubului. 

- Ştirea iniţială -

Forţele de ordine au reuşit să preia controlul asupra situaţiei după mai bine de trei ore de la începerea coşmarului, autorul atacului fiind ucis într-un schimb de focuri de poliţiştii.

Potrivit şefului poliţiei locale, John Mina, incidentul a început în jurul orei locale 2.00 (9.00, ora României), când un ofiţer de poliţie aflat în afara clubului de noapte Pulse l-a confruntat pe atacator, acesta din urmă deschizând apoi focul. Având asupra sa o puşcă, un pistol şi „un fel de dispozitiv“, după cum au precizat ulterior foreţele de ordine, atacatorul a reuşit să intre în club şi a luat ostatici, notează DPA.

„În jurul orei 02.00, cineva a început să tragă. Oamenii s-au aruncat la pământ“, a declarat pentru Sky News unul dintre clienţii clubului, Ricardo Negron. „Cred că a tras în aer pentru că am văzut sticla unor lămpi căzând. A fost o scurtă pauză între aceste împuşcături şi unii dintre noi au putut să se ridice şi să fugă afară“, a adăugat el. Martorul a spus că a auzit „tiruri non-stop“ timp de un minut. „Cu siguranţă erau oameni răniţi sau mai grav“, a mai spus Negron. 

O postare pe pagina de Facebook a localului din jurul aceleiaşi ore avertiza ca „toată lumea să iasă din clubul Pulse şi să fugă“.

Echipele speciale SWAT s-au decis să ia cu asalt clubul în jurul orei 5.00, după ce au primit apeluri telefonice din partea a aproximativ 15 persoane care afirmau că s-au ascuns într-una dintre toaletele localului de noapte. La scurt timp, poliţia a confirmat că atacatorul a murit. 30 de persoane au fost salvate din club.

Tot în jurul orei 05.00 s-a auzit un zgomot puternic în faţa clubului de noapte, dar poliţia din Orlando a anunţat că a efectuat „o explozie controlată“.

Posibil act de „terorism intern“

Şeful poliţiei locale l-a descris pe bărbatul care a comis atacul armat ca fiind „organizat şi bine pregătit“, însă autorităţile au afirmat că nu au, cel puţin deocamdată, niciun indiciu cu privire la ce anume l-a determinat să recurgă la un asemenea gest. Poliţia a precizat că bărbatul nu era din zona Orlando.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI), care asistă poliţia locală în anchetarea acestui caz, a declarat că tratează atacul ca pe un act de „terorism intern“, posibilitatea ca atacatorul să fi avut „înclinaţii“ spre islamismul radical nefiind exclusă. 

Tragedia a avut loc la mai puţin de 48 de ore după ce o tânără cântăreaţă americană - Christina Grimmie -, fostă concurentă în cadrul emisiunii „The Voice“, a fost împuşcată mortal după un concert ce s-a desfăşurat într-o sală situată la mai puţin de 5 kilometri de clubul Pulse.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite