Ambasadorul iranian la ONU nu va primi viză pentru SUA din cauza implicării în criza ostaticilor din 1979

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Jennifer Psaki. FOTO: Politico.com
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Jennifer Psaki. FOTO: Politico.com

Statele Unite ale Americii au prezentat marţi motivaţia pentru  neacordarea vizei noului ambasador al Iranului la ONU, Hamid Aboutalebi, din cauza „rolului acestuia” în luarea de ostatici la ambasada americană de la Teheran, în anul 1979, informează Agence France Presse.

„Dat fiind rolul său în evenimentele din 1979 (...), ar fi inadmisibil să i se acorde viză", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, în cursul unei conferinţe de presă susţinută înc apitala americană.

Este pentru prima oară când Washingtonul motivează decizia sa de a refuza să îi acorde viză diplomatului iranian Hamid Aboutalebi. Casa Albă a anunţat vineri că Statele Unite nu îi vor acorda viză lui Aboutalebi, dar nu a oferit explicaţii însă d ela bun începutut a fost speculat faptul că oficialul iranian a fost implicat în evenimentele din 1979.

Iranul, care nu ia în calcul să numească un alt ambasador, i-a cerut luni secretarului general ONU Ban Ki-moon să intervină în acest scandal.

Criza din 1979 a fost „o experienţă groaznică pentru cei 52 de americani reţinuţi ostatici” timp de 444 de zile la Ambasada Statelor Unite din Teheran de către studenţi iranieni, a adăugat Psaki, precizând că a transmis poziţia Washingtonului către ONU şi Teheran.

Senatul Statelor Unite a adoptat sâmbătă o rezoluţie care ar bloca intrarea lui Hamid Aboutalebi pe teritoriul Statelor Unite dacă acesta ar vrea să meargă la sediul ONU din New York.

Hamid Aboutalebi susţine că nu a făcut parte din grupul care a organizat luarea de ostatici din anul 1979, explicând că el a fost chemat ulterior pentru a fi translator în negocieri.

„Washingtonul nu va detalia ceea ce gândim sau nu despre implicarea în criza ostaticilor. El însuşi a afirmat că a fost implicat”, a prezicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

Acest scandal intervine într-un context în care relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, întrerupte în urma Revoluţiei islamice din 1979, cunosc începând de anul trecut o uşoară dezgheţare, odată cu alegerea preşedintelui moderat Hassan Rohani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite