Alegeri SUA 2016. Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, exclude înscrierea în cursa prezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
paul ryan

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite ale Americii, Paul Ryan, a exclus înscrierea sa pe ultima sută de metri în cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din toamnă, precizând că va susţine candidatul ales în urma Convenţiei Naţionale Republicane din iulie, relatează „The New York Times”.

Ryan, republicanul cu cea mai importantă funcţie în Congresul Statelor Unite, a ţinut o scurtă conferinţă de presă marţi seară la sediul Comitetului Naţional Republican în care a negat zvonurile care-l prezentau ca o soluţie in extremis pentru candidatura republicană în dauna principalilor favoriţi, Donald Trump şi Ted Cruz. 

„Vreau să fie clar: nu vreau, şi nici nu voi accepta nominalizarea din partea partidului. Dacă nici unul dintre candidaţi nu va obţine majoritatea delegaţilor din primul tur de vot, cred că ar trebui să se apeleze doar la o persoană care a participat în alegerile primare ale partidului” a declarat Ryan în cadrul conferinţei.

Anunţul pune punct speculaţiilor conform cărora Ryan ar putea fi soluţia de compromis a elitei republicane, care nu este mulţumită cu variantele Trump sau Cruz drept candidaţi pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Singurul candidat rămas în cursă care este acceptat de majoritatea membrilor partidului, John Kasich, a înregistrat rezultate slabe în alegerile primare, câştigând doar în statul Ohio, acolo unde deţine funcţia de guvernator.

Deşi nu a participat în alegerile primare, Ryan s-ar fi putut înscrie în cursa pentru nominalizare la convenţia care va avea loc în iulie, în oraşul Cleveland. În primul tur de vot din cadrul convenţiei, aproximativ 90% din delegaţii prezenţi sunt obligaţi să voteze cu candidatul care le-a fost desemnat în urma proceselor electorale primare din statul pe care îl reprezintă.

Dar în cazul în care niciunul dintre candidaţii la nominalizare nu obţin o majoritate simplă (1.237 de delegaţi) în urma primului tur, se trece la un sistem de „convenţie deschisă” prin organizarea de tururi de vot ulterioare, în care delegaţii vor fi treptat eliberaţi de obligaţia de a vota candidatul desemnat în alegerile primare – în al doilea tur doar 45% dintre aceştia vor păstra această obligaţie, iar de la al treilea tur încolo numărul acestora se va reduce la 15%.

Astfel, Ryan ar fi putut profita teoretic de un eventual impas în care niciunul dintre candidaţi n-ar obţine o majoritate după multiple tururi de vot, iar staff-ul său ar fi putut negocia obţinerea acesteia cu fiecare delegaţie în parte.

Însă preşedintele Camerei Reprezentanţilor a exclus această variantă, care anulează practic preferinţele electoratului republican, susţinând că o astfel de abordare ar fi „greşită” şi că va sprijini candidatul republican la alegerile prezidenţiale, oricare ar fi acesta.

O altă variantă speculată exclusă de Ryan este aceea a unei candidaturi independente, care ar scădea drastic şansele de succes ale candidatului republican la prezidenţiale prin divizarea electoratului. Un precedent s-a întâmplat la alegerile din 1912, atunci când Theodore Roosevelt a pierdut nominalizarea republicană o convenţie deschisă în faţa lui William Howard Taft, dar s-a înscris în alegerile prezidenţiale ca reprezentant al unui alt partid şi a obţinut un sfert dintre voturi la alegerile prezidenţiale, oferind practic victoria democratului Woodrow Wilson.

Recent, Donald Trump a criticat vehement sistemul de nominalizare republican după ce a pierdut toţi delegaţii din statul Colorado în favoarea contracandidatului Ted Cruz, în ciuda faptului că sondajele îl arătau ca preferatul electoratului republican, deoarece delegaţii au fost desemnaţi în totalitate de aparatul de partid republican total.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite