Alegeri SUA 2016. Donald Trump trece prin cea mai dificilă perioadă a campaniei sale de până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie se vede din nou devansat de Hillary Clinton în sondaje şi a fost în centrul mai multor scandaluri în ultima săptămână, punându-şi în cap categorii destul de eterogene: de la tatăl unui erou de război american de religie musulmană, la oficiali ai guvernului ucrainean şi până şi elita propriului partid.

La puţin mai mult de o săptămână după ce a înregistrat cele mai bune rezultate în sondajele privind cursa prezidenţială, Trump se află din nou în spatele lui Hillary Clinton, şi se confruntă cu mai multe scandaluri care s-ar putea dovedi dăunătoare în vederea alegerilor din noiembrie.

Ultimul sondaj CNN/ORC arată un avans de nouă procente în favoarea lui Clinton în privinţa votului popular, într-o cursă în patru în care intră şi candidatul libertarian Gary Johnson, respectiv Jill Stein din partea Partidului Verde.

Scăderea în sondaje este, în mare, normală – istoric, candidaţii marilor partide înregistrează creşteri semnificative după convenţiile fiecăruia – însă ultimul scandal iscat de declaraţiile controversate ale lui Trump ar putea să-l lase cu un handicap de imagine semnificativ.

Atac la familia unui erou al războiului din Irak

Afaceristul american a trecut prin campania primară republicană înfruntând controversele, deloc puţine, cu o atitudine sfidătoare care i-a adus şi mai mult sprijin din partea publicului. De data aceasta însă, Trump a lovit într-un punct sensibil care este sacrosanct pentru majoritatea americanilor, indiferent de orientare politică – eroii de război.

Trump a intrat într-un război al declaraţiilor cu tatăl lui Humayun Khan - un fost căpitan de religie musulmană al armatei americane, decorat postmortem după ce a fost ucis în timpul războiului din Irak, în 2004. Khan s-a îndreptat singur spre o maşină suspectă din apropierea un punct de control american din oraşul Baqubah, ordonându-şi subordonaţii să rămână pe loc; maşina a explodat după ce Khan s-a apropiat de ea, omorându-l doar pe el.

Tatăl său, Khizr Khan, a ţinut un discurs în memoria lui Humayun în cadrul Convenţiei Naţionale Democrate, în cadrul căruia l-a atacat pe Trump pentru propunerile de a interzice accesul musulmanilor în ţară, oferindu-se ironic să-i împrumute o copie a Constituţiei Statelor Unite.

În stilul său caracteristic, Trump a răspuns sugerând că soţia lui Khizr Khan, care a fost prezentă pe scenă alături de soţul ei fără a vorbi, ar fi rămas tăcută din cauza rolului inferior pe care femeia îl are în Islam din cauza legii Sharia. 

Declaraţia candidatului republican a fost imediat taxată pe scena politică americană, de la preşedintele Barack Obama la reprezentanţi importanţi ai propriului partid, precum preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, aceştia din urmă dezicându-se de atacurile lui Trump.

De altfel, Obama a declarat că Trump este „nepregătit pentru Casa Albă” în urma declaraţiilor făcute în ultimele zile, adăugând că nu a avut astfel de dubii în privinţa contracandidaţilor săi republicani la alegerile prezidenţiale din 2008 şi 2012, John McCain respectiv Mitt Romney.

Magnatul american nu este deloc ajutat nici de faptul că tatăl lui Khan a fost promovat intens de televiziunile pro-democrate, precum CNN sau MSNBC, apărând în multe intervenţii în direct la ore de vârf în ultimele zile.

În Statele Unite, 78% din americani consideră că militarii contribuie „foarte mult” către bunăstarea societăţii, conform unui sondaj efectuat în 2013 de Pew Research Center.

Bâlbe pe seama situaţiei din Ucraina

În aceeaşi în care a făcut comentariile pe seama familiei Khan, Trump a avut o declaraţie cel puţin ciudată pe seama conflictului din Ucraina. Într-un interviu pe postul ABC, magnatul american a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin nu va face nicio mişcare militară în Ucraina, părând să ignore anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

Ulterior, Trump a revenit asupra declaraţiilor şi a precizat că declaraţia a fost scoasă din context, şi că ar însemna că Rusia nu va face nicio mişcare în Ucraina cât timp el va fi preşedinte, blamând administraţia Obama pentru situaţia din Crimeea.

Declaraţia a stârnit reacţii dure din partea Kievului, unii membrii ai guvernului ucrainean considerând-o ca o recunoaştere tacită a pretenţiilor Rusiei asupra Crimeei.

„(Trump) Este la fel de periculos pentru Ucraina cât este pentru Statele Unite. Un proscris care îngenunchează în faţa lui Putin nu poate fi garantul libertăţilor democratice în Statele Unite şi în lume” a declarat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, conform Foreign Policy. 

Refuză să susţină candidaţii republicani la alegerile legislative

Miercuri dimineaţă, Trump a generat şi mai multe controverse după ce a declarat că nu va susţine anumiţi candidaţi ai partidului său la alegerile pentru Camera Reprezentanţilor, programate tot pentru 8 noiembrie. 

Specific, magnatul a declarat că „nu este pregătit” să-i susţină pe actualul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, şi nici pe fostul candidat prezidenţial republican John McCain. 

„Îmi place de Paul (n.r. - Ryan) dar sunt vremuri grele pentru ţara noastră. Avem nevoie de o conducere foarte puternică. Şi nu sunt încă în acel punct (n.r. - sigur privind calităţile ale lui Ryan)” a declarat Trump, conform CNN.

Trump continuă astfel să adâncească fragmentarea din interiorul propriului partid, clar vizibile încă de la Convenţia Republicană de acum de două săptămâni – în cadrul căruia principalul contracandidat la alegerile primare, Ted Cruz, a refuzat să-şi ofere sprijinul şi în care foşti şi actuali lideri republicani importanţi precum Mitt Romney, John McCain, John Kasich sau George W. Bush au refuzat să participe. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite