Alegeri SUA 2016. Cinci motive pentru care Trump va câştiga prezidenţiale, prezentate de regizorul american Michael Moore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul american Michael Moore susţine că miliardarul republican va câştiga prezidenţialele în faţa democratei Hillary Clinton, pe fondul  nemulţumirii faţă de sistemul politic din SUA .

„Îmi pare rău că trebuie să anunţ această veste proastă, dar v-am spus încă din  vara trecută că Donald Trump va fi candidatul republican pentru postul de preşedinte al SUA. Iar acum am o veste şi mai groaznică şi deprimantă: Donald Trump va câştiga scrutinul prezidenţial din noiembrie“, scrie  comentatorul politic şi regizorul american Michael Moore, producătorul documentarelor „Bowling for Columbine“, „Fahrenheit 9/11“, „Sicko“ şi „Capitalism: A Love Story", preluat de The Huffington Post.

„E timpul să ieşiţi din bulă şi să înfruntaţi realitatea. Oricât de mult vă consolaţi cu statistici (77% din electorat sunt femei, oameni de culoare şi adulţi sub 35 de ani,  Trump va câştiga majoritatea în oricare dintre aceste grupuri). 

Dacă faceţi apel la logică (oamenii nu pot da în nici un caz un vot unui clovn care merge împotriva propriilor lor interese) şi acesta rămâne o modalitate de vă proteja de traume.  E ca atunci când auzi un zgomot de armă şi crezi că un pneu a explodat sau cineva se distrează cu petarde “, susţine  Michael Moore.

Calcule tipice regiunii centru-vest sau Brexitul american

„Cred că Trump îşi va concentra atenţia pe cele patru state „albastre“ din zona Marilor Lacuri – Michigan, Ohio, Pennsylvania şi Wisconsin. Patru state tradiţional democrate, dar care au guvernatori republicani din anul 2010. Doar Pennsylvania a ales un democrat în ultimul timp. 

 Trump o depăşeşte pe Hillary Clinton în sondaje în Pennsylvania, în timp ce scorul este strâns în Ohio.  Şi este aşa  pentru că Trump a spus în mod corect că susţinerea familiei Clinton pentru Acordul nord-american de liber-schimb (NAFTA) a contribuit la distrugerea industriei în această zonă a Statelor Unite. Trump o va ataca pe Clinton pe această temă şi pe tema acordului Transpacific (TPP) pe care Clinton îl sprijină , deasemenea, şi multe alte măsuri care au dus la ruinarea acestor patru state“, argumentează Moore. 

În timpul alegerilor primare din Michigan, Trump a ameninţat uzinele Ford că le va impune taxe de 35% pentru  maşinile fabricate în Mexic, în cazul în care şi-ar muta activitatea acolo. Acest discurs a plăcut alegătorilor din rândul clasei muncitoare. 

Iar atunci când Trump a ameninţat că va forţa Apple să fabrice  iPhone în SUA, mai degrabă decât în China, iar a câştigat inima alegătorilor şi l-a învins pe guvernatorul  de Ohio, John Kasich, chiar la el acasă. Înveninaţi şi furioşi, aceşti oameni se simt păcăliţi şi abandonaţi de politicienii democraţi care în ciuda retoricii cu tentă socială s-au înfrăţit cu grupurile de interese de la Goldman Sachs pentru în schimbul un cec gras“, susţine Moore.

Ultimul control al furiosului bărbat alb

„Conducerea politică în SUA este dominată de 240 de ani de bărbaţi, iar acest lucru se apropie de sfârşit. O femeie urmează să preia conducerea! Cum s-a putut ajunge la aşa ceva sub ochii noştri?! Au fost semnale, dar le-am ignorat. Nixon, trădătorul de gen, ne-a impus Articolul IX, regula care stabileşte că elevele trebuie să aibă şanse egale în sport.

 Apoi, li s-a permis femeilor să conducă avioane de pasageri, iar Beyoncé a invadat ţara, cu ocazia Super Bowl, cu armata ei de femei de culoare pentru a declara sfârşitul domniei regnului nostru! Aceste elemente sunt doar vârful aisbergului masculului alb aflat în pericol. Există sentimentul că puterea ne scapă, că lucrurile nu se mai fac cum trebuie“, mai scrie regizorul american.

 Problema Hillary Clinton

„Mie chiar îmi place Hillary şi cred că în multe cazuri a fost criticată pe nedrept. Dar votul ei în favoarea Războiului din Irak m-a făcut să promit că nu voi mai vota cu ea niciodată. Până acum, nu mi-am încălcat promisiunea. Dar  pentru a împiedica un protofascist să devină comandantul suprem al armatei SUA, aş încălca promisiunea. 

Dar cred sincer că Hillary Clinton va găsi o modalitate de a ne implica în vreo acţiune militară. Este o persoană din aripa dură, cu o ideologie la dreapta faţă de cea a preşedintelui Barack Obama. Dar putem încredinţa  butonul nuclear psihopatului Trump ? Trebuie să admitem: cea mai mare problemă nu este Trump, ci Hillary. Este extrem de nepopulară, aproape 70% dintre alegători cred că nu este demnă de încredere şi că este lipsită de onestitate“.

 Votul deprimant al susţinătorilor lui Bernie Sanders

„Nu trebuie să ne mai preocupăm că susţinătorii lui Bernie Sanders nu ar vota cu Hillary Clinton. Sondajele arată deja că mulţi susţinători ai lui Sanders vor vota cu Hillary anul acesta, mai mulţi decât alegătorii din scrutinul intern care au votat cu Obama în 2008. Nu aceasta este problema. Semnalul de alarmă ar trebui să fie că, deşi susţinătorii lui Bernie Sanders vor vota reticent cu Hillary Clinton, acesta va fi un vot deprimant, dat fiind că un alegător nu va putea convinge alte cinci persoane să voteze cu ea“.

 Efectul Jesse Ventura

„În final, nu neglijaţi capacitatea electoratului de a fi suprinzător. Cabina de vot a rămas unul din puţinele spaţii sociale în care nu sunt camere de luat vederi, nu sunt dispozitive de ascultare, nu sunt soţi / soţii, copii, şefi, poliţişti, nici măcar termene-limită. Poţi sta cât vrei şi nimeni nu îţi poate reproşa nimic.  Acolo nu sunt reguli. În acest context, al furiei oamenilor faţă de un sistem politic deficitar, milioane de oameni vor vota cu Trump, nu pentru că ar fi de acord cu ideile lui, nu pentru că sunt entuziasmaţi de bigotismul sau de personalitatea lui. Doar pentru că pot. 

 Milioane de oameni vor fi tentaţi să devină marionete  şi să-l aleagă pe Trump doar pentru a tulbura apele şi pentru a vedea ce se întâmplă. Vă amintiţi 1998, când un luptător profesionist a devenit guvernator în Minnesota? 

Minnesota este unul dintre statele cu populaţia cea mai instruită din ţară, iar cetăţenii săi au un simţ al umorului special. Ei nu l-au fost pe Jesse Ventura, pentru că erau proşti şi au crezut că acest om este un intelectual care merită cea mai înaltă funcţie politică. Ei au făcut-o pentru că puteau. Ventura a fost ales pentru a-şi bate joc de un sistem bolnav. Acelaşi lucru se poate întâmpla cu Trump“, subliniază Michael Moore.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite