Alegeri prezidenţiale SUA. Donald Trump şi Ted Cruz s-au contrat dur în premieră la ultima dezbatere republicană. Cine a câştigat dezbaterea de joi seară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul favorit la învestitura republicană pentru Casa Albă Donald Trump şi cel mai important contracandidat al său Ted Cruz au pus capăt unui armistiţiu de lungă durată într-un mod spectaculos joi seară, având schimburi aprinse de replici în cadrul unei dezbateri în care Trump, care şi-a moderat tonul pe tema musulmanilor, pare să fi avut cea mai bună prestaţie de până acum.

Miliardarul din New York şi senatorul de Texas au părut să termine la egalitate dezbaterea în cele din urmă, semn că puţine s-ar putea întâmpla pentru a-l detrona pe Trump din poziţia de principal favorit republican, în condiţiile în care primele alegeri primare vor avea loc pe 1 februarie în statul Iowa, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

O dezbatere deschisă

Previziunile că dezbaterea va fi una deschisă pentru toată lumea s-au adeverit, scrie Reuters. Pe lângă schimburile de replici teatrale între Cruz şi Trump, senatorul de Florida Marco Rubio a avut o prestaţie agresivă, atacându-i atât pe Cruz, cât şi pe guvernatorul de New Jersey, Chris Christie. La rândul său, guvernatorul de Florida, Jeb Bush, s-a prezentat ca o voce a raţiunii, spre deosebire de Trump.

Un sondaj realizat de Google arată faptul că spectatorii cred că Trump, care în ultimele dezbateri a părut a fi mai puţin implicat, a câştigat dezbaterea de joi seară cu 37,3% din voturi, urmat de Cruz cu 26,6% şi Rubio cu 12,1%.

Schimb de replici acide între Trump şi Cruz

Până la dezbaterea Fox Business Channel din North Charleston, Carolina de Sud, Trump şi Cruz au fost prietenoşi pentru că amândoi vor să atragă electoratul conservator al Tea Party şi nu au dorit să-i supere pe aceştia.

În condiţiile în care Trump are însă nevoie acum să limiteze ascensiunea lui Cruz în Iowa, el l-a atacat pe acesta afirmând că este posibil ca din punct de vedere constituţional să nu poată deveni preşedinte, întrucât este născut în Canada.

„Cine naiba ştie dacă măcar poţi să fii preşedinte?“, i-a spus Trump lui Cruz, declanşând huiduieli izolate în public.

Născut în Calgary, în provincia Alberta, dintr-o mamă americană şi un tată cubanez, Cruz l-a acuzat pe Trump că aduce în dezbatere locul său de naştere doar pentru că este pe primul loc în unele sondaje din Iowa.

Cruz a mai spus că Trump - care a condus mişcarea ce a pus sub semnul întrebării faptul că preşedintele american Barack Obama, născut în Hawaii, ar fi cu adevărat originar din SUA - le-a cerut avocaţilor săi să analizeze chestiunea locului de naştere a lui Cruz încă din septembrie, aceştia concluzionând că nu există aici o problemă legală.

„Din septembrie, Constituţia nu s-a schimbat, dar sondajele au făcut-o. Înţeleg că Donald este consternat că cifrele sale din sondaje scad în Iowa, dar faptele şi legea sunt aici foarte clare“, a declarat senatorul de Texas.

Donald Trump a mai spus că democraţii vor contesta drepturile candidatului republican în instanţă dacă Cruz va fi învestit, ceea ce va pune în pericol şansele partidului de a câştiga. Ted Cruz a replicat afirmând că a studiat mai mulţi ani dreptul constituţional. „Nu voi primi sfaturi juridice de la Donald Trump“, a spus el.

Deşi Cruz pare să fi parat atacul pentru moment, el a fost criticat de Trump pentru o altă poziţie, şi anume cea legată de valorile newyorkezilor. Senatorul de Texas a marşat recent pe denunţarea „valorilor din New York“, pentru a-l lega pe Trump de faimosul liberalism al oraşului. „Toată lumea înţelege că valorile din New York sunt social-liberale, sunt pro-avort şi pro căsătorii între persoanele de acelaşi sex“, a spus Cruz.

Trump, în ceea ce a părut a fi cel mai emoţional răspuns al serii, a replicat aducând în discuţie răspunsul oraşului la atacurile de la 11 septembrie. „Oamenii din New York au luptat, au luptat şi au luptat, şi am văzut şi mai multă moarte... şi chiar mirosul morţii. A fost cu noi luni de zile, mirosul, aerul. Şi am reconstruit centrul Manhattanului şi toată lumea a urmărit şi toată lumea iubeşte New York-ul şi pe newyorkezi. Şi trebuie să vă spun că Ted a făcut o afirmaţie foarte jignitoare“, a spus Trump.

Atacurile lui Marco Rubio

Rubio, pe locul trei după Trump şi Cruz în Iowa, s-a amestecat frecvent în disputele dintre aceştia şi a încercat să pună presiune asupra lui Cruz. El l-a acuzat pe senatorul de Texas că a propus o taxă pe valoare adăugată ca parte a planului său financiar şi că dă dovadă de slăbiciune în chestiunea imigraţiei. „Asta nu este un conservatorism consistent, ci calcul politic“, a spus Rubio.

El l-a atacat şi pe Christie, acuzându-l că are poziţii liberale în privinţa educaţiei şi a avortului. La rândul lui, Christie a întrerupt un schimb de replici Rubio-Cruz cu o remarcă acidă: „Aş dori să întrerup această dezbatere din cadrul Senatului. Ai avut o şansă Marco (Rubio, n. red.), dar ai ratat-o“.

Cruz, care a urcat pe primul loc în unele sondaje din Iowa, s-a descurcat bine pe reţelele sociale, unde menţiunile pozitive la adresa sa s-au înmulţit cu peste 150% în timpul disputei cu Trump, care totuşi continuă să conducă şi în social media.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos din 12 ianuarie, Trump este creditat cu 39% din intenţiile de vot ale republicanilor, Cruz cu 14,5%, Bush cu 10,6%, Carson cu 9,6%, iar Rubio cu 6,7%.

Favorita taberei democrate, Hillary Clinton, luată la ţintă

Candidaţii republicani la Casa Albă nu au uitat-o nici de această dată pe Hillary Clinton, favorite taberei democrate. Ei au criticat-o dur joi seară pe soţia fostului preşedinte american Bill Clinton, apreciind că ar fi „un dezastru“ pentru securitatea SUA, relatează agenţia AFP, citată de Agerpres.

„Hillary Clinton ar fi un dezastru pentru securitatea naţională“, a declarat fostul guvernator de Florida Jeb Bush. Candidatul a criticat şi discursul preşedintelui Barack Obama de marţi seară privind Starea Uniunii, afirmând că „lumea s-a destrămat“ de la venirea sa la putere.

La rândul său, senatorul Marco Rubio a apreciat că Hillary Clinton s-a „descalificat pentru funcţia de comandant şef“, ţinând cont de cum a gestionat atacul asupra consulatului american în Libia, soldat cu moartea ambasadorului SUA şi a altor trei americani.

„Nu ar fi numai un dezastru. Hillary Clinton s-a descalificat pentru funcţia de comandant şef. Cineva care nu poate gestiona de manieră adecvată informaţiile legate de intelligence nu poate fi comandant şef“, a mai spus el, referindu-se la afacerea e-mailurilor care a afectat campania candidatei democrate şi fostă şefă a diplomaţiei americane.

Donald Trump: „Am mulţi amici musulmani“

Întrebat în legătură cu propunerea sa de a interzice intrarea musulmanilor în SUA, care a delanşat o polemică aprinsă la începutul lui decembrie 2015, inclusiv în propria tabără, favoritul republicanilor a respins acuzaţia că ar fi islamofob. Pentru a argumenta că nu este rasist, el a declarat că „cea mai bunpă amică a sa“ este originară din Ciad, adică „mai de culoare decât un arab“.

Totodată, Donald Trump a spus că primit numeroase mesaje de susţinere după declaraţia sa controversată. „Am mulţi amici musulmani şi mulţi dintre ei, nu zic că toţi, m-au sunat şi mi-au spus: Donald, îţi mulţumesc foarte mult. Tu prezinţi problema incredibil“.

Candidaţii republicani, în frunte cu Donald Trump, au participat la cea de a şasea dezbatere televizată în Carolina de Sud, difuzată pe postul Fox Business, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de începutul alegerilor primare în statul Iowa, care marchează în mod tradiţional lungul drum spre desemnarea preşedintelui american.

Candidaţii republicani au denunţat cu fermitate şi capturarea a zece marinari americani de către Iran, care au fost eliberaţi între timp, acuzând, aşa cum a făcut-o senatorul Cruz, că America nu trebuie „să se aşeze în genunchi“ în faţa Teheranului, notează Agerpres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite