Administraţia Trump: Ameninţări directe pentru statele ce vor vota rezoluţia ONU ce condamnă decizia de recunoaştere a Ierusalimului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump a ameninţat cu tăierea ajutorului financiar din partea Statelor Unite pentru orice stat ce va vota pentru rezoluţia ONU de condamnare a deciziei acestuia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala statului Israel.

Declaraţia liderului de la Casa Albă vine în susţinerea declaraţiilor anterioare ale ambasadorului Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, ce - într-o ameninţare voalată, a afirmat că America „va nota numele statelor ce vor vota în favoarea acestei măsuri”.

„Toate aceste state ce ne iau banii noştri şi apoi votează împotriva noastră în Consiliul de Securitate sau, posibil, în cadrul Adunării Generale, iau sute de milioane de dolari şi chiar miliarde de dolari şi apoi votează împotriva noastră”, a afirmat Trump.

„Ei bine, vom vi atenţi la acest vot”, a adăugat acesta. „Lăsaţii să voteze  împotriva noastră; vom face economii substanţiale. Nu ne pasă”.

Efectiv, susţin mai mulţi experţi, este destul de dificil de întrevăzut cum ar putea Donald Trump să-şi ducă la capăt ameninţarea, pentru că o astfel de măsură ar presupune stoparea ajutorului financiar către majoritatea partenerilor strategici ai SUA din Orientul Mijlociu. Unele dintre aceste programe, precum cel destinat Egiptului - iniţiatorul rezoluţiei respinse de Consiliul de Securitate, sunt mandatate de către Congres.

Indiferent de acest fapt, această nouă confruntare din cadrul ONU ilustrează unul dintre efectele deciziei preşedintelui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului - izolarea diplomatică a Statelor Unite.

Adunarea Generală a ONU va vota joi asupra unei rezoluţii ce exprimă „regretul adânc cu privire la decizia recentă cu privire la statutul Ierusalimului”, şi în care statele sunt îndemnate să nu-şi mute ambasadele de la Tel Aviv.

Preşedintele Trump a anunţat că Statele Unite îşi vor relocaliza ambasada la Ierusalim, deşi Departamentul de Stat a anunţat că această operaţiune va dura câţiva ani, date fiind problemele logistice ale construirii unei noi clădiri în Ierusalim.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a avertizat într-un mesaj pe Facebook şi Twitter că American va „nota numele” statelor ce vor vota în favoarea rezoluţiei ce condamnă decizia administraţiei Trump.

„În cadrul ONU ni se cere constant să facem mai mult şi să dăm mai mult - iar în trecut am făcut acest lucru. Aşa că, atunci când luăm o decizie, în concordanţă cu voinţa poporului american, cu privire la locaţia ambasadei NOASTRE, ne aşteptăm ca cei pe care i-am ajutat să nu fie împotriva noastră”, a scris Haley pe contul său oficial.

„Joi, la ONU va avea loc un vot ce critică decizia noastră. Şi da, Statele Unite îşi va nota numele statelor”, a completat aceasta.

În plus, ambasadorul american a transmis o scrisoare statelor membre ONU în care le transmite acestora că „în momentul în care luaţi în considerare opţiunile dumneavoastră pentru acest vot, vreau să ştiţi că preşedintele şi Statele Unite vor trata acest vot în mod personal”.

„Să fie clar”, a scris aceasta, „noi nu cerem altor state să-şi mute ambasadele la Ierusalim, deşi credem că acest lucru ar fi corect. Pur şi simplu, vă cerem să recunoaşteţi prietenia istorică, parteneriatul şi susţinerea pe care v-am oferit-o şi să respectaţi decizia noastră cu privire la propria ambasadă”.

Luni, Statele Unite şi-au folosit dreptul la veto pentru a bloca o rezoluţie similară în cadrul Consiliului de Securitate, ce a primit 14 voturi pentru, inclusiv din partea Marii Britanii şi a Japoniei. Exprimând dreptul de veto al Statelor Unite, Nikki Haley a afirmat că „ceea ce am observat astăzi în Consiliul de Securitate reprezintă o insultă. Acest lucru nu va fi uitat”.

Un oficial ONU, ce a dorit să rămână anonim, a declarat pentru CNN că aceste ameninţări arată lipsa de experienţă a ambasadorului american şi că „în nouă din zece cazuri, în cadrul ONU, Statele Unite sunt cele care vin şi cer ceva de la restul statelor”.  Un alt jurnalist american a citat ambasadorul „unui important stat european”, ce a susţinut că „scrisoarea de dragoste a lui Haley nu va avea efectul decât de a ne uni şi a de a convinge mai multe ţări să voteze în favoarea rezoluţiei din cadrul Adunării Generale”.

„Rar poţi vedea ceva atât de demn de milă ca reprezentantul singurei super-puteri globale să  se văicărească de cât de rău se comportă celelalte state la ONU. După ce Haley şi-a apărat votul de veto invocând suveranitatea Statelor Unite, ea nu se poate aştepta să fie luată în serios atunci când încearcă să dicteze celorlalte state din ONU cum să voteze în cadrul Adunării Generale”, a afirmat politologul Daniel Larison. „Tacticile de intimidare de obicei au efectul opus decât cel scontat, iar acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul unei probleme despre care restul statelor sunt convinse că America nu are dreptate”, a încheiat acesta.

Rezoluţia de astăzi din cadrul Adunării generale este sponsorizată de către Turcia şi Yemen.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite